Trkiye statistik Kurumu (TK) Bakan Erhan etinkaya zam ertelemelerinin Haziran enflasyonunu etkilediini syledi.
09 Temmuz 2024 Sal, 09:25
Gncelleme: 09 Temmuz 2024 Sal, 09:31
TK Bakan aklad: Haziran enflasyonu neden dk geldi?
Trkiye statistik Kurumu (TK) Bakan Erhan etinkaya, Haziran ay enflasyon orannn beklentilerin altnda gereklemesinin gerekelerini kamu zamlarnn temmuz ayna ertelenmesi, kurdaki istikrar ve tarihsel olarak yaz aylarnn de katks olarak sralad.
etinkaya, bir grup gazeteciyle dzenledii toplantda, “Neden tam da maa zam oranlarnn belirlenecei zaman byle bir rakam aklanyor?” eletirilerinin anmsatlmas zerine “Sorunun muhattab biz deiliz” derken, zamlarn zamanlamas konusunda Hazine ve Maliye Bakanl’n iaret etti. etinkaya, “Elektrik zammn 1 Temmuz’da veya 1 Haziran’da yapmann inanlmaz bir fark var. Yarm puan veya daha fazla etkiliyor. Bu tercih bu ynde kullanld” deerlendirmesini yapt.
Bloomberg'in haberine gre etinkaya, bir dier etkenin yaz aylarnda yaanan dk enflasyon olduuna deinirken, “30-40 yllk aylk enflasyon verilerine baktnz zaman Haziran ay her zaman, her zaman en dk aydr. Yani ou yl negatif gelmitir. Getiimiz 2 yl boyunca seim atmosferinden kaynakl veya ar kur hareketlerinden hareket ettiklerinden kaynakl bir birikmilik vard” diye konutu.
‘Kimse madde fiyat aklamyor’
TK’in 2022’e aklamay durdurduu madde fiyatlar da son gnlerin tartma konusu. etinkaya toplantda bu konudaki karar savunurken, tm dnyann endeks aklama metodunu uyguladn syledi.
Bloomberg'in haberine gre, etinkaya, rn fiyatlarnn aylk ortalama fiyatlar iermesi nedeniyle bir sonraki ayn 3. gnndeki cari durumu yanstmayabileceini syledi. etinkaya, “600 bin fiyatn ierisinden siz birka tanesini seip rnein, Van’n BM ubesinde satlan normal domates ile stanbul’un Etiler ubesindeki Macrocenter’da satlan eri domatesi birbiriyle karlatrrsanz bir mana ifade eder. Ama domates fiyat dediiniz zaman dnyann hibir yerinde olmad gibi Trkiye’de de bir manas olmaz. Dolaysyla btn dnyann yapt ey o aradaki dzeyler ile ilgili fiyat aklamak deil, endeks aklamaktr” diye konutu.
etinkaya son olarak hem veri miktarndaki art hem de bunlardaki dijital yollarla alnma orannn artmasna deinirken, “Hesap ucu ucuna yetiirken, kalkp bir de bir anlatcl olmayan fiyatlar hesaplamaktan vazgetik. Bu ykl, ar ve dnyada kimsenin yapmad bir i” dedi.
‘irket krllklar enflasyonu artryor’
Dnyadaki irket krllklarnn enflasyona etkisi tartmalarna deinen etinkaya, Trkiye’de de bu etkinin gzlemlendiini belirtti ve “Evet, irket krlar enflasyon zerinde arttrc bir etkiye sahip grnyor. Trkiye’de yaplan akademik aratrmalar da onu gsteriyor” ifadesini kulland.
Enflasyonun yavalama trendine gireceini belirten etinkaya, buna karn konunun gndemde kalmaya devam edeceini belirtti ve “Bu tartlsn diye sylemiyorum ama enflasyonun %75 olmasyla %45 olmas arasnda nasl bir fark var bunu bir irdelemek lazm diye dnyorum. Bana sorarsanz bir fark yok. Fiyatlar gene artyor” dedi.
ENAG’a eletiri
Toplantda Enflasyon Aratrma Grubu (ENAG) alma yntemiyle ilgili de eletiriler dile getiren etinkaya, “Neyi nasl hesaplad ile ilgili herhangi bir bilgi yok. Ama unu biz yakalayabildik: Her ay mesela sahibinden.com girip ev fiyatlarna bakyorlar. Geen ay uydu, fiyat u olmu gibi bir hesap yapyor her ay. TK 5 bin civarnda kiralk konutu takip eder. Trkiye’deki kiraclarn sadece yzde 5’i-10’u ev deitiriyor. Kiradaki fiyat artlar enflasyona ge yansr” deerlendirmelerini yapt.
TK Bakan son olarak toplantda alglanan enflasyon ile aklanan enflasyona ilikin de deerlendirmelerde bulundu. Trkiye’de bu farkn dier lkelere gre ok daha az olduunu belirten etinkaya, “Ama diyebilirsiniz ki; Trkiye’de enflasyon nominal olarak ok yksek olduu iin bu can actc. Daha fazla syleyecek bir eyim olmaz” dedi.
dn muhalefet kamuda grevini doru yapmayanlar yarglanacaklar deyince haziran ayn anlatma gerei duymu.





Yer mleri