Graham formülü tedavülden kalktı..çarpanlar değişti..4-5 farklı değer hesabının içinde hala gözükür ..ama saygıdan koyarlar..
4 farklı derleme çarpanını statik usulde alıp,içlerinden ağırlık katsayıları koyup bir çarpanı ayrı,
karlılık yöntemine göre de ayrı 4 farklı değerleme alıp yine farklı ağırlık katsayılar koyup
2 sinin medyan ortalamasını alıp ağırlıklı medyan odtalamsı sonucu çıkıyor..
zor ve karışık...tecrübe ve deneyim yanında da biraz bilgi lazım..dünden bugüne olacak bir şey değil..
netice de finans okumadık..Mühendis im..
eyvallah abi. dediğin gibi yeni yöntemler var artık. hatta her hissenin kendine has formülü olması lazım.
senin mühendis olduğunu tahmin etmiştim abi, önceden yazdıysan da görmedim. mühendis arkadaşlarım var, kesinlikle çok farklı düşünüyorlar. analitik yönünüz çok gelişmiş.
bilanço geldi..açtık..
bir kağıt kalem al ve sayfayı 4 e böl..
ilk bölmede: son özkaynakları, ödenmiş sermayeye böl..bu çıkan rakam şirketin en sade ederidir.en doğrun çıplak ederidir.yani içinde firma değeri,büyüme hikayesi,şirket adı ve kuvveti vs vs yoktur..bak bu froto da son bilanço da 44,46 tl çıktı..bilanço geldiğinde fiyatı 92,65 idi.
ha bunla amel edilir mi..edilmez..sana ne verir bu ..şu anki dinamikleri..yukarda saydığım verilerde hesaba katılır..ama şimdi değil.
gel ikinci bölmeye:
net dönem karı nı al,yıllıklandır ve ordan hisse başı kar ı bul..bu HBK yı sektör F/K sı ile çarp..bu senin ikinci değerin..froto da bu son bilanço itibari ile 131,69 çıktı..
gel üçüncü bölmeye:
esas faaliyet karı....al bu esas faileyt kar ını 10 ile çarp..buradaki 10, 10 senedir..klasik formüldür..10 ile çarptın mı..şimdi şimdi ödenmiş sermaye böl.
bu froto da 121,41 çıktı..son bilanço itibari ile...
gel dördüncü bölmeye:
Özkaynak-fiyat parametresi..şirket özkaynaklarının işaret ettiği değere mutlaka dokunur..
basit bir denklem kuracaksın...1 sene önceki Özkaynak ne idi ve karşılığındaki fiyat-bugün Özkaynak ne ve bu bağlamda etmesi gereken fiyat..o denklemi nasıl kuracağını da ben gösteremem..takdir edersiniz.. froto da bu son bilanço ile 89,46 idi..
son bilanço verileri ile 4 farklı usulden rakamlar geldi..
bunların ortalamasını alacaksın ve bu çıkan fiyat sana froto nun en basit şekilde ederini söyleyecek..
bu ortalamaları alırken de....4 ünü toplayıp 4 e bölmeyeceksiniz..o kadar basit değil..hatalı çıkar..
üstel ortalama alacaksınız..ağırlıklandırılmış..katsayı dağılımı olacak..
yani 4 ü ne 100 diyelim;
hepsi 25 ediyor..ben Özkaynak-fiyat paritesine 37 diyorum...sen farklı dersin..
net dönem karı...her dönem değişir..ben 12,50 diyorum..sen 15 dersin..
aynı şekilde katsayıları belirleyip,formüllere tanımlayıp denklemi kurdunu sana değeri çıkar..
froto bu bilanço da bana gere 105 tl çıktı....
sadece bu ilk kısımla olmaz..
sonra benzer sistemi karlılığa göre kuracaksın..roıc-roe-net kar marjı vs vs olacak denklemin içinde
bir ileriki seviye de borçluluk artıp azalması var..onlarıda koyacaksın..
net borç/favök-kaldıraç oranları-finansal giderler/DD vs vs..
kolay bir iş değil..zaten profesyonellerin değerleme modellerini yakalarsın bunları yaptığın vakit..
ama ilk kısım yani kağıdı 4 e böldüğün kısım seni yanıltmaz...zarar ettirmez..bu bile sana yeter..
hiç bilanço açmamış,denklem ve orantı kurup yüzde alacak bilgiye de matematiksel olarak sahip olmayan biri için ben bir şey yapamam..herşeyi net olarak anlattık..bundan sonrası size kalmış..
teknik olarak da,temel olarak da bildiklerimin, başlangıç seviyesindeki birine çok fayda sağlayacak şekilde olan kısmını anlattım.
kimseden de beklentim yok kimseye de borcum yok..bunların hepsi Allah rızası içindir.
benden daha iyi bilenlerde var..biliyorum..ha paylaşırlar paylaşmazlar..beni ilgilendirmez..
kimseden bir şey beklemeyip kendini geliştirirsen ne ala...yoksa borsa senin için hakikatten kumar..
Amerika endeksine bakıyorum maşallah
All time high’dan sadece %3.8 düşmüş
Biz sadece bugün o kadar düştük
Düşünsenize biz TR olarak,
Venezuella’nın gemilerine en koysaydık
Maduro’yu kaçırıp TR’de yargılayacağız deseydik
İran’a savaş açsaydık, Endeksimiz ne olurdu ?
Adamların endeksine hiçbirşey olmuyor
![]()
Yer İmleri