Ford Trucks/Duman: Eskiþehir'de planladýðýmýz yatýrým, farklý güç aktarma teknolojilerini ayný üretim ve mühendislik ekosistemi içinde geliþtirebilen bir yapý oluþturma hedefimizin önemli bir parçasý
Kuruluþtan yapýlan basýn açýklamasý aþaðýda bulunuyor:
Otomotiv sektörünün lider þirketi Ford Otosan, global aðýr ticari araç markasý Ford Trucks'ýn Avrupa'daki büyümesini güçlendirmeye kararlý bir þekilde devam ediyor. Þirket, bu büyümeyi destekleyecek üretim ve teknoloji altyapýsýný Türkiye'de derinleþtirmeye odaklanýyor. Eskiþehir'de hayata geçirilmesi planlanan Kamyon Yeþil Dönüþüm Projesi ile mevcut üretim ve mühendislik altyapýsýnýn; elektrikli, hidrojenli ve yeni nesil içten yanmalý teknolojileri kapsayacak þekilde kademeli olarak geliþtirilmesi hedefleniyor. Proje ile farklý güç aktarma teknolojilerini ayný tesis içinde geliþtirebilen ve üretebilen esnek ve güçlü bir yapý oluþturulmasý amaçlanýyor.
Ford Otosan, bugün Türkiye'de aðýr ticari araçlar için hem motor hem þanzýman geliþtiren ve üreten tek üretici konumunda bulunuyor. Þirket, sahip olduðu bu yetkinliði yeni nesil güç aktarma teknolojileriyle geniþleterek, aðýr ticari araç üretiminde teknolojik derinliðini bir üst seviyeye taþýmayý hedefliyor.
Bu yaklaþým, Ford Trucks'ýn Avrupa'daki büyümesini desteklerken Türkiye'de aðýr ticari araç üretiminde teknoloji ve üretim sofistikasyonu açýsýndan en ileri noktadaki konumunu daha da güçlendirmeyi amaçlýyor. Ayný zamanda daha yüksek katma deðerli üretim ve daha nitelikli istihdam yaratýlmasý da bu dönüþümün temel hedefleri arasýnda yer alýyor.
Türkiye'nin en kapsamlý aðýr ticari yeþil dönüþüm planý
Bu kapsamda, Euro-7 emisyon standartlarýna uyum, sýfýr emisyonlu araç üretimi ve Avrupa Birliði Doðrudan Görüþ Regülasyonu'na uygun yeni kabin dönüþümünü içeren projeler için yapýlan teþvik baþvurusu uygun bulunarak Proje Bazlý Devlet Yardýmý kapsamýnda desteklenmesine karar verildi.
Proje Bazlý Devlet Yardýmýna konu tutar 31.389.000.000 TL olup, onaylanan teþvik çerçevesinde, söz konusu dönüþüm projeleri kapsamýnda 2031 yýlý sonuna kadar ilgili yatýrýmlarýn yapýlmasý ve yaklaþýk 500 kiþilik ek istihdam saðlanmasý öngörülüyor. Yatýrýmlarýn, pazarýn geliþimi, teknolojik dönüþümün seyri ve altyapý hazýrlýklarý doðrultusunda 2026 ve izleyen yýllarda kademeli olarak gerçekleþtirilmesi planlanýyor. Projelerin tamamýna iliþkin nihai yatýrým kararlarý ise devam eden fizibilite ve deðerlendirme süreçlerine baðlý olarak þekillenecek.
Emrah Duman: "Türkiye'deki mühendislik gücümüzü rekabetçi ürünlere dönüþtürürken sektörde sürdürülebilirlikte de söz sahibi olmayý hedefliyoruz."
Ford Trucks Lideri Emrah Duman konuyla ilgili yaptýðý deðerlendirmede þunlarý söyledi: Ford Trucks'ýn Avrupa'daki büyümesini uzun vadeli bir teknolojik dönüþüm vizyonuyla ele alýyoruz. Eskiþehir'de planladýðýmýz bu yatýrým, farklý güç aktarma teknolojilerini ayný üretim ve mühendislik ekosistemi içinde geliþtirebilen bir yapý oluþturma hedefimizin önemli bir parçasý.
Aðýr ticari araçlarda dönüþüm aþamalý ilerleyen bir süreç. Elektrikli, hidrojenli ve geliþmiþ içten yanmalý motor teknolojilerini birlikte ele alýyor, farklý kullaným ihtiyaçlarýna uygun çözümler geliþtiriyoruz. Bu yaklaþým, Ford Trucks'ýn geleceðin taþýmacýlýk ihtiyaçlarýna hazýr olmasýný saðlýyor ve küresel rekabet gücünü destekliyor. Türkiye'deki mühendislik gücümüzü rekabetçi ürünlere dönüþtürürken sektörde sürdürülebilirlikte de söz sahibi olmayý hedefliyoruz. Bu projeyi ilk aþamasýndan itibaren sahiplenerek destekleyen T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðýmýza teþekkür ederiz."
Yeni nesil güç aktarma teknolojileri ayný geliþtirme altyapýsýnda ele alýnýyor.
Ford Otosan Eskiþehir Fabrikasý'nda planlanan dönüþüm kapsamýnda; elektrikli kamyonlar, hidrojen bazlý güç sistemleri, Euro-7 uyumlu yeni nesil motorlar ve yeni kabin mimarileri birlikte ele alýnýyor. Bu yapý, farklý teknolojilerin tek bir hatta toplanmasýndan ziyade, ayný üretim ve mühendislik altyapýsý içinde esnek þekilde geliþtirilebildiði ve ölçeklenebildiði bir model sunuyor.
Bu yönüyle proje, Türkiye'de aðýr ticari araç segmentinde yeni nesil güç aktarma teknolojilerinin birlikte ele alýndýðý en kapsamlý dönüþüm çalýþmalarýndan biri olarak öne çýkýyor. Ayný zamanda Ford Trucks'ýn kendi mühendislik gücüyle geliþtirdiði teknolojilerin Avrupa pazarýna güçlü þekilde sunulmasýný destekliyor. Proje ile birlikte Ar-Ge kapasitesinin artýrýlmasý, yeni teknoloji alanlarýnda uzmanlýk geliþtirilmesi ve yerli tedarik zincirinin güçlendirilmesi hedefleniyor. Bu yaklaþým, Türkiye'de daha yüksek katma deðerli üretimin yaygýnlaþmasýna katký saðlarken Ford Trucks'ýn küresel ölçekte daha güçlü bir oyuncu olmasýný destekliyor.
Ford Otosan Hakkýnda
Ford Otosan (Ford Otomotiv Sanayi A.Þ.), Ford Motor Company'nin (%41) ve Koç Holding'in (%41) eþit oranda hisse sahibi olduklarý halka açýk (%18) bir þirkettir. 1959'da kurulan Ford Otosan komple bir aracý, motoru da dahil olmak üzere, tüm süreçleriyle tasarlamak, geliþtirmek ve test etmek için gerekli tüm birikim, yetenek ve altyapýya sahiptir ve Ford Avrupa'nýn en büyük ticari araç üretim merkezi konumundadýr.
Kocaeli Gölcük ve Yeniköy Fabrikalarý, Eskiþehir Fabrikasý, Ýstanbul Sancaktepe Ar-Ge Merkezi ve Yedek Parça Deposu, Romanya Craiova Fabrikasý ile 4 merkezde faaliyet gösteren Ford Otosan, 25.000'den fazla kiþiye istihdam saðlamaktadýr. 2000'den fazla Ar-Ge mühendisi ile Türkiye otomotiv sektörünün en büyük Ar-Ge organizasyonuna sahiptir. Eskiþehir Fabrikasý Türkiye'de araç, dizel motor ve güç aktarma organlarýný ayný merkezde üretebilen tek fabrikadýr. Son 13 yýldýr otomotiv sektörü ihracat þampiyonu ve son 9 yýldýr Türkiye ihracat þampiyonu olma baþarýsýný göstermektedir. Türkiye'nin en büyük ikinci sanayi kuruluþu olan Ford Otosan, Borsa Ýstanbul'daki en deðerli otomotiv þirketidir. 'Gelecek Þimdi' vizyonu doðrultusunda Sürdürülebilir Kalkýnma Amaçlarý'na ulaþma yolunda birçok baþlýkta toplumsal yatýrým çalýþmalarý yürüten Ford Otosan, 2021 yýlýnda Bloomberg Cinsiyet Eþitliði Endeksi'nde Türkiye'den yer alan ilk ve tek sanayi þirketi olmuþ, 2022 ve 2023'te listedeki konumunu güçlendirmiþtir. (www.fordotosan.com.tr)

Alýntý yaparak yanýtla

Ford da VW gibi savunma sektörüne çark etse iyi olur.

Yer Ýmleri