borsa çok fazla yükseldi..ama bunu yaparken her türlü numara yapýldý..borsaseverler de bu yükseliþin nedeni olarak enflasyonu görmek istiyor..çünkü borsadan vazgeçemiyor..buna inamak istiyor..ben dahi sýnýrdayým) ki ben 2 kriz yaþadým..
bir oyun döndü..yabancý olmamasýna raðmen çok rahat bir oyun döndü..ama bitti..
SÝMÝT EKMEK hesabýna göre Rsi yi nasýl birleþtirdim..grafik vereyim.. yaþam ile bilgiyi iliþkilendirmek lazým derdi muhterem hocalarýmýz..
valla özel bir çabam olmadý..aklýma geldi ayný deðer çýktý..5500
yani benim yorumum þuki; RSÝ GÝDÝÞATI BOZDU..8000-8500 desteðinin tutmayabileceðinin görüntüsünü çizdi..BU HAFTALIK RSÝ TRENDÝNÝN BOZULMASI KRÝZ ZAMANINDA OLUR..ispat : 1998 ve 2008..baþka yerde bulamazsýnýz..
ama enflasyon var deðil mi..hee var..ama RSÝ de kriz de var..
![]()
Yabancý oraný azalýnca iktidara yakýn bir ekonomist dediki, bizde kaynak çoook göreceksiniz ..yabancýya muhtaç deðiliz, kendileri bilir, dedi..ulen dedim yoksa doðalgaz falan mý satacaz, bor madeni mi iþletecez, uranyum toryum mu satacaz derkeeen, faiz sebep enflasyon sonuç gibi itibar görmeyen bir açýklamayla faiz %5 lere kadar indi..ama enflasyon % 30-50 idi sanýrým..millet þamþýrttý..kimi arabaya baðladý kimi eve kimi motosiklete kimi beyaz eþya stokladý..bunlarý yapmayanlar ne yaptý..borsaya girdi..arkasýndan 5. vitese taktýlar halka arzlar yaðmur gibi yaðdý..þimdide enflasyon var o yüzden yükseldi diyorlar..
bu oyundu güzel oynadýlar..ama oyunla ekonomi yürür mü ..yürümez..pili bitti..
bizim borsa simitten daha fazla yükselemez..hakký yok ..tüm analistler gelse ötesine geçemez..)
Gece gece, iyi fikir jimnastiði oldu. Teþekkürler öngörünüz için.
Bence:
Yabancýnýn kaçýp gittiði, bu nedenle iç dinamiklerin(arkadaþlarýn "badem bofasý" diye isimlendirdiði yapýnýn) özellikle son dönem belirleyici olduðuna katýlmamak mümkün deðil.
Ancak borsa-enflasyon korelasyonunu çok da büyütmemek lazým gözümüzde.
Aþaðýda 2000-2007(sonu) arasýnda enflasyon-borsa korelasyonun tersine iþlediði görülebilir.
Enflasyon borsa arasý iliþki kurma çabasý öncesinde söylenenler ise doðrudur.
Pandemi sonrasý baþta FED olmak üzere parasal sýkýlaþma politikalarý, bizim izlediðimiz ekonomi ve dýþ politika yanlýþlarý vb. borsaya para giriþini engellemiþ, ülke olarak da istisnai bir çýkýþa izin verecek yeni bir hikayemiz olmadýðýndan, yukarýda sözü edilen "badem bofasýna" kalmýþtýr büyük ölçüde pazar. Eee onlar da siyasi erk aracýlýðý ile girdikleri borsada, paralarýný enflasyona ezdirmek istemeyeceklerine göre...
Kurun, "neredeyse" sabit tutulacaðý ve enflasyon üzeri getiri alacaklarý garantisi istemiþ olmalarý da olasýdýr.
Öte yandan da RSI, fiyat konusundaki tespitlerinize belli ölçülerde katýlmakla birlikte...
Tekrar üzerinden geçersek:
RSI teknik olarak 0-100 arasý salýnabilir. Genel olarak da 90 üzerine, hele endeks gibi grafiklerde çýkmaz.
Aþaðýdaki grafikte görüldüðü gibi RSI düþerken de fiyat yükselebilir. Teknik olarak buna NU veya negatif uyumsuzluk desek de...
Ýþin özünü þöyle özetleyebiliriz sanýrým:
Türkiye'de yakýn dönemde enflasyondan söz edilirken sýkça adýný duyduðumuz "baz etkisi" güzel bir örnek sanýrým.
Aslýnda enflasyon hâlâ yüksek ama... Geçen yýla göre düþüyor...
NU dediðimiz þey de böyle oluþur özünde.
"Fiyatlar hâlâ yükseliyor ama... Eskisi kadar güçlü bir þekilde deðil..." der bu görüntü bize.
Yani son düþüþü grafikten çýkarýrsanýz... RSI yeni tepe yapamadan(veya düþerken) neredeyse 18 ay daha artmýþ fiyatlar.
Tabi þimdi biz geriye doðru baktýðýmýzdan "Aaa NU varmýþ diyebiliyoruz rahatlýkla."
Son olarak da RSI'ýn geldiði durum itibari ile aþýrý satýþ bölgesine oldukça yakýnýz.
Teknik analiz geçmiþe bakarak geleceði öngörme çabasý ise...
Geçmiþte aþýrý satýþ bölgesinden hep tepki gelmiþ.
Kesinlikle "yine olur" demek mümkün deðil elbet ama...
Siz RSI örneðini verdiðiniz için, o örnek üzerinden gidiyorum:
Endeksin 5.xxx lere inebilmesi için RSI'ýn ya "0" seviyesine yakýnsamasý veya aylarca aþýrý satýþ bölgesinde kalmasý gerekir.
EK: Belki 5.xxx ler deðil ama... Özellikle, olasý yabancý giriþi için, "USD bazýnda" daha uygun bir fiyat olmasý gerektiði fikri bana da yakýn geliyor.
Bu durumda da rakam belirlemek için USDTRY kuruna dikkat etmek gerek sanýrým.
EK2:Bu arada, özellikle yeni arzlarla itelenen, "1 masa 2 sandalye þirketler" 5.xxx endeks seviyesine inebilir. Ona diyecek kelam yok.
EK3:Benim yaþadýðým þehirde pandemi öncesi-sonrasý çay(kahvehane, kýraathane, cafe) enflasyonu yaklaþýk 40 kat...
Son düzenleme : KýsaVade; 06-11-2024 saat: 02:27.
ABD'de seçim günü: Ýki eyaletten ilk sonuçlar gelmeye baþladý
Ýlk sonuçlar Indiana ve Kentucky'den
ABD'deki baþkanlýk seçimlerinde Indiana ve Kentucky'nin bazý bölgelerinde sandýklar kapandý. Associated Press'in aktardýðý ilk sonuçlara göre, kapanan sandýklarda yarýþý Cumhuriyetçilerin adayý Donald Trump önde götürüyor.
https://www.indyturk.com/node/748263...C5%9Flad%C4%B1
Yer Ýmleri