Acol'a baktım da, sokak adıymış..... eğer devam edeydik bizim sokak bricimiz (!) de "Kimyager Derviş Paşa" adıyla bir ekol olabilirmiş...![]()
Acol'a baktım da, sokak adıymış..... eğer devam edeydik bizim sokak bricimiz (!) de "Kimyager Derviş Paşa" adıyla bir ekol olabilirmiş...![]()
INVENTOR ile oyun oynanmaz TH, tekneyi alır![]()
son 3 haftada şirket birleşme ve satın almalarda iştah azalması görüyorum, henüz yargıya varmak için erken ama mevcut koşullarda en önem verdiğim gösterge.
INVENTOR dan korkulur, adam çok zeki. Program treyd işinde uzman zaten. Benim tekneyi alır almasına ama Ankarada ne yapacak tekneyi? Benim tekne okyanus teknesi gölde kullanılamaz, asgari 5m derinlik lazım. Gerçi bir ara satın almaya niyetlenmişti, 330 bin euroda anlaşmıştık ama arkası gelmedi. 12 milyon TL büyük para değil. Model yükselteceğim için bunu elden çıkarmam lazım.
14.19 ortalama maliyetle İSCTR aldım (6 Mart 2026). Tüm borsa portföyüm, tek kağıt.
M&A cephesinde işler fena gitmiyor aslında. Daha yılın başındayız. Ernst&Young 2 hafta önce ABD M&A pazarı için şöyle dedi:
Shifting regulatory priorities, trade tariffs and tax cuts may shape M&A activity this year. US M&A activity is expected to build further momentum in 2025, driven by falling interest rates, strong economic expansion, substantial uninvested capital, the imperative for business transformation and, potentially, more favorable regulatory conditions.
https://www.ey.com/en_us/insights/me...ctivity-report
14.19 ortalama maliyetle İSCTR aldım (6 Mart 2026). Tüm borsa portföyüm, tek kağıt.
Yıllık M&A toplamı 2.5 trilyon dolar civarında seyrediyor. 30-40 bin şirketi kapsıyor. 2.5 trilyon dolarlık yıllık küresel aktivitenin yarısı ABD piyasasında oluyor. 2025 yılında tüm dünyada 2.4 trilyon dolarlık bir M&A aktivitesi bekleniyor.
%24 hissedar InBev ABD li Anheuser Busch bira şirketini dostça değil düşmanca bir strateji ile ele geçirdi ve bunun maliyeti 52 milyar dolar oldu. İngiliz SABMiller bira şirketini ise dostça ve 100 milyar dolar ödeyerek ele geçirdi. Adamlar duruma göre 2 yoldan birini seçiyor, yerine göre dostça yerine göre düşmanca.
Michel Doukeris 2021 den bu yana AB InBev'in CEO'su. 1973 doğumlu, Brezilya vatandaşı bir kimya mühendisi. Adama şu öneriyi sunacağım:
InBev 350 TL bir fiyat ile (spotun 2 katından daha fazla) hisse alımı teklifi versin. Hedefi de 155 milyon hisseyi toplamak olsun. Halka açık kısımda 200 milyon hisse var. 155 milyon hisse için 1.5 milyar dolar para öder. Elinde halihazırda 142 milyon hisse var zaten, böylece elindekileri 297 milyon lota çıkartır ve sermayenin %50.1 ine sahip olup şirketi ele geçirir (imtiyazlı hisse yok). Sonra da, AEFES'İin Coca Cola İçecek'teki %50.2 lik hissesini elden çıkartıp 2.2 milyar doları şirketin hesabına atar. Bu meblağı özel temettü şeklinde hissedarlara dağıtır, InBev 1.1 milyar dolar alır. Böylece de AEFES'i ele geçirmenin nihai maliyeti 1.5-1.1= 400 milyon dolar gibi çok cüzi bir rakama inmiş olur. Nihai hisse dağılımı da InBev %50.1, Anadolu Holding %43, halka açık kısım %6.9. Yıllık cirosu 2025 te 300 milyar TL yani kabaca 8 milyar dolar olacak olan bir şirketi 400 milyon dolara ele geçirmek işte bu kadar kolay. Şu anda 162 TL olan hisse için 350 TL den teklif vererek bu iş çözülür, bu fiyattan herkes satar.
2025 yllık karının hepsini temettü olarak dağıtırsa buradan gelecek para bu iş için ödenecek net 400 milyon doları da hemen hemen çıkartır ve böylece cebinden hiç para çıkmadan ve sıfır maliyet ile koca şirketi ele geçirmiş olur. Bir ihtimal CCI deki çoğunluk hisseyi 2 4 den değil de 3 milyar dolardan satar. Bu durumda da şirketi bedavaya aldığı gibi bir de üstüne para almış olur. Böyle bir fırsat kaçmaz, hele hele bira sektöründe şirket satın almak için 100 milyar dolarları gözden çıkaran bir şirket için.
Yer İmleri