Artan
Azalan
��lem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) D���k / Y�ksek
390,50 10% 6,56 Mn 355,50 / 390,50
6,05 10% 13,27 Mn 5,45 / 6,05
17,60 10% 185,59 Mn 16,11 / 17,60
86,90 10% 807,14 Mn 78,20 / 86,90
12,55 9.99% 1,76 Mr 11,46 / 12,55
19,17 -10% 785,37 Mn 19,17 / 22,00
22,14 -10% 192,04 Mn 22,14 / 25,00
108,90 -10% 1,22 Mr 108,90 / 122,00
324,00 -10% 558,18 Mn 324,00 / 373,50
19,80 -10% 1,76 Mr 19,80 / 23,80
2,91 -9.91% 25,75 Mr 2,91 / 3,25
335,00 0.53% 16,24 Mr 310,00 / 336,50
189,00 5.06% 12,33 Mr 171,20 / 196,30
304,00 -0.57% 9,56 Mr 304,00 / 310,00
29,00 6.62% 8,49 Mr 26,56 / 29,00
20,70 1.67% 1,29 Mr 20,22 / 21,04
71,55 -1.65% 7,57 Mr 71,05 / 73,70
412,75 -1.55% 5,70 Mr 410,75 / 423,50
335,00 0.53% 16,24 Mr 310,00 / 336,50
813,00 4.1% 6,27 Mr 786,50 / 814,50
100,40 -0.59% 385,64 Mn 99,95 / 102,50
113,40 -1.13% 218,40 Mn 113,20 / 115,90
412,75 -1.55% 5,70 Mr 410,75 / 423,50
36,80 3.66% 267,89 Mn 35,70 / 37,16
10,97 -4.11% 338,77 Mn 10,97 / 11,57
85,10 0.65% 519,84 Mn 84,15 / 86,90

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 178/178 ÝlkÝlk ... 78128168176177178
Arama sonucu : 1424 madde; 1,417 - 1,424 arasý.

Konu: Nohut Restaurant

1. ABD'deki Halkbank davasýnda baðýmsýz denetim sonuçlandý - Sabah

Sabah yazarý Dilek Güngör, ABD'de devam eden Halkbank hakkýndaki davada Ernst & Young'ýn baðýmsýz denetimini sonuçlandýrdýðýný ve bankanýn ABD anlaþmasýndaki þartlarýn tamamýný karþýladýðýna iliþkin rapor hazýrladýðýný yazdý.

Güngör, "Banka, anlaþmanýn ardýndan ABD yaptýrýmlarý ve para aklamayla mücadelede uyumunun denetlenmesi için Ernst & Young'ý yetkilendirmiþti. Öðrendiðime göre, kurumun baðýmsýz denetimi sonuçlandý. Bankanýn ABD anlaþmasýndaki þartlarýn tamamýný karþýladýðýna iliþkin rapor hazýrlandý.

Uyum raporu, ABD Hazine Bakanlýðý'na teslim edilecek. Ardýndan Halkbank ve ABD Güney New York Bölge Baþsavcýlýk Ofisi davanýn düþürülmesine dair müþterek bir yazýyý ABD Güney New York Bölge Mahkemesi'ne sunacak. Daha sonra da davanýn hakimi Richard Berman kovuþturmaya gerek olmadýðýna karar verecek. Mahkemenin onayýnýn ardýndan ABD'de Halkbank'la ilgili ceza davasý süreci sonlanacak. Sürecin tamamen haziran ayýnda bitmesi bekleniyor. Böylece banka 7 yýllýk prangadan kurtulacak." dedi.

Habere aþaðýdaki linkten ulaþabilirsiniz: https://www.sabah.com.tr/yazarlar/di...kta-son-duzluk
    ''yalnýz olmak, yanlýþ yerde olmaktan iyidir.''

2. ABD 30 yýllýk tahvil faizleri %5.045'e yükseldi, Temmuz'dan bu yana en yüksek seviye

3. ABD üretici fiyatlarý Nisan'da son dört yýlýn en büyük artýþýný kaydetti

ABD'de üretici fiyatlarý Nisan ayýnda beklentilerin üzerinde arttý ve 2022 yýlýnýn baþýndan bu yana en büyük yükseliþini kaydetti.

ABD Çalýþma Bakanlýðý'na baðlý Çalýþma Ýstatistikleri Bürosu'nun (BLS) açýkladýðý verilere göre, nihai talep için Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) geçen ay yüzde 1,4 yükseldi. Mart ayýndaki artýþ ise yukarý yönlü revize edilerek yüzde 0,7 olarak açýklandý. Nisan ayýndaki artýþ, Mart 2022'den bu yana görülen en büyük yükseliþ olurken, artýþ hem mal hem de hizmet kalemlerinde gerçekleþti.

Reuters anketine katýlan ekonomistler, Mart ayýnda daha önce açýklanan yüzde 0,5'lik artýþýn ardýndan ÜFE'nin yüzde 0,5 yükselmesini bekliyordu.

Üretici fiyatlarý bu yýl güçlü þekilde yükseldi. Bu artýþta, ABD-Ýsrail ile Ýran arasýndaki savaþýn Hürmüz Boðazý'ndaki sevkiyatlarý aksatmasýnýn ardýndan yükselen enerji maliyetleri kýsmen etkili oldu. Çatýþma, küresel tedarik zincirleri üzerinde baský yaratýrken, gübre, alüminyum ve tüketim ürünleri dahil çok çeþitli mallarda arz sýkýntýlarýna neden oluyor.

Nisan ayýnda sona eren 12 aylýk dönemde ÜFE yüzde 6,0 yükseldi. Bu, Aralýk 2022'den bu yana görülen en büyük artýþ oldu ve Mart ayýndaki yüzde 4,0'lýk yükseliþin ardýndan geldi. Yýllýk ÜFE oranýndaki sýçramanýn bir kýsmý, geçen yýlýn düþük verilerinin hesaplamadan çýkmasýnýn etkisini yansýttý.

ABD merkez bankasý, yüzde 2'lik enflasyon hedefi için Kiþisel Tüketim Harcamalarý (PCE) fiyat endekslerini takip ediyor.

4. Ýran: Hürmüz Boðazý'nýn kontrolü, petrol gelirlerimizin iki katý seviyesinde ekonomik getiri saðlayacak

Ýran Ordu Sözcüsü Muhammed Ekremi Niya, Hürmüz Boðazý'nýn ekonomik getirisine iliþkin, "Hürmüz Boðazý'nýn kontrolü, petrol gelirlerimizin iki katý seviyesinde ekonomik getiri saðlayacak." dedi.

Ordu sözcüsü Ekremi Niya, Ýran'ýn doðusundaki Rezevi Horasan eyaletinde, ABD ve Ýsrail saldýrýlarýnda hayatýný kaybeden Ýran Eski Genelkurmay Baþkaný Abdurrahim Musevi'yi anma töreninde konuþtu.

Ekremi Niya, Hürmüz Boðazý'nýn ekonomik getirisine dair, "Hürmüz Boðazý'nýn kontrolü, petrol gelirlerimizin iki katý seviyesinde ekonomik getiri saðlayacak. Buradaki denetimimiz dýþ politikadaki gücümüzü de artýracak." ifadelerini kullandý.

Devrim Muhafýzlarý Ordusu'nun Hürmüz Boðazý'nýn batýsýný, Ýran Ordusu Deniz Kuvvetleri'nin de doðusunu kontrol ettiðini söyleyen Ekremi Niya, Ýran halkýnýn ABD'yi bölgeden çýkardýðýný öne sürdü.

Kaynak : Anadolu Ajansý

5. TÝM/ Gültepe:"2028 yýlýna geldiðimiz zamanki hedefimiz, mal ihracatýndan bahsediyorum 308,5 milyar dolar"

Türkiye Ýhracatçýlar Meclisi (TÝM) Baþkaný Mustafa Gültepe, 2028 yýlýnda ihracat hedefinin 308,5 milyar dolar olduðunu söyledi.

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Toplum ve Sanayi Ýþbirliði Koordinatörlüðünce düzenlenen "Uluslararasý Ticarette Dönüþüm, Türkiye'nin Ýhracat Vizyonu" konulu konferansta konuþan Gültepe, geçen yýl firmalara 126 milyar lira kefalet saðladýklarýný belirtti.

Türk Ticaret Bankasýnýn 2023'te Ýhracatý Geliþtirme AÞ tarafýndan satýn alýndýðýný anýmsatan Gültepe, "Bir taraftan üretim, bir taraftan ihracat yaparken diðer taraftan da firmalarýmýza finans noktasýnda destek olma konusunda ortaya koymuþ olduðumuz bir vizyon var. Tam 16 þubesiyle beraber birliklerimizin olduðu yerlerde üreticilerimize ve ihracatçýlarýmýza destek çýkýyoruz. 2025 yýlýnda yaklaþýk 85 milyar lira kredi saðladýk. 2026 yýlýndaki hedefi inþallah 120 milyar liranýn üzerinde olacak." dedi.

Küresel ticaretin son dönemlerde bir artýþ içerisinde olduðuna dikkati çeken Gültepe, savaþlara raðmen küresel ticaretin artacaðýnýn tahmin edildiðini, geçen yýlki 26,3 trilyon dolarlýk ticaretten Türkiye'nin yüzde 1,01 pay aldýðýný anlattý.

Bu payý en az iki katýna çýkarmalarý gerektiðini dile getiren Gültepe, þöyle konuþtu:

"Ortaya koyacak olduðumuz ihracatla beraber Türkiye 2025 yýlýnda 273 milyar dolar ihracatla dünyada 31. sýradaydý. Vizyonumuz ilk 10'a girmek. Yýllara göre ihracata baktýðýmýz zaman 2022 yýlýnda 254,2 milyar, 2021 yýlýnda 225 milyar dolar. Özellikle pandemi sonrasý Türkiye'nin ortaya koymuþ olduðu performansý görmenizi istiyorum. Yaklaþýk yüzde 32,8. Dünyanýn durduðu bir noktada Türkiye üretim ve ihracatçýlarý olarak yüzde 32 büyüme kat ettik. Burada özellikle Cumhurbaþkanýmýzýn ortaya koymuþ olduðu irade çok çok önemliydi. Dolayýsýyla 2022, 2021 bizler açýsýndan kýrýlým yýlý oldu. 2022'de yine yüzde 12 artýþ. 2023, 2024, 2025'te çok artýþ gösteremedik. Onun da bir nedeni var. Orta Vadeli Program'da üretim ve ihracat aðýrlýklý söylem olmasýna raðmen düþük kur, yüksek faiz kaynaklý çok fazla büyüme saðlayamadýk.

2028 yýlýna geldiðimiz zamanki hedefimiz, mal ihracatýndan bahsediyorum 308,5 milyar dolar. Ortalama yüzde 3,5, yüzde 4 civarýnda artýþ. Her yerde söylüyorum üretime dayalý politika, düþük kur, yüksek faiz eðer uygulamasý çok fazla olmazsa biz Türkiye üreticileri ve ihracatçýlarý olarak her ay çift rakamlý artýþ yapma potansiyeline sahibiz. Ýhracatý yüzde 3, yüzde 4 artýþ yerine yüzde 10 yaparýz. Geçen ay 3 yýldan beri ilk kez bütün sektörler artý yazdý. Hepsi de çift rakamlý yazdý. Yüzde 22,5 bir artýþ yaptýk. Bizim hedefimiz bu, bunu yapabiliriz, yapma potansiyelimiz yüksek."

Kaynak : Anadolu Ajansý

6. ÝSO Baþkaný Bahçývan: Türk sanayisinin üretim ile rekabet gücünü korumak ve artýrmak hem ekonomik hem de stratejik bir zorunluluk

Ýstanbul Sanayi Odasý (ÝSO) Meclisinin mayýs ayý olaðan toplantýsý "Dünyadan ve Türkiye'den Ekonomik Görünüm, Sanayimizin ve Üretim Hayatýmýzýn Rekabet Gücünü Koruyacak Öneriler" ana gündemi ile Odakule Fazýl Zobu Meclis Salonu'nda gerçekleþtirildi.

ÝSO Yönetim Kurulu Baþkaný Erdal Bahçývan'ýn açýlýþ konuþmasý yaptýðý Meclis toplantýsýnda, Ekonomi Gazetesi Yönetim Kurulu Baþkaný Hakan Güldað moderatörlüðünde ÝSO Danýþmaný ve Quanta Danýþmanlýk Kurucu Ortaðý Prof. Dr. Ýbrahim M. Turhan, Bilkent Üniversitesi Öðretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kara ve Bilgi Üniversitesi Öðretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Aslanoðlu gündeme iliþkin deðerlendirmelerini paylaþtý.

ÝSO Yönetim Kurulu Baþkaný Erdal Bahçývan, dünyanýn geri kalanýnda olduðu gibi ülkemizde de Ýran ve ABD-Ýsrail savaþýnýn stagflasyonist etkiler yarattýðý, ancak bu etkilerin boyutuna dönük belirsizliðin yüksek olduðu bir tablonun söz konusu olduðunu belirterek "Diðer yandan biz, bu iklime dünyadan oldukça olumsuz ayrýþan bir enflasyon ve dolayýsýyla sýkýlýk düzeyi yüksek bir para politikasýyla yakalanmýþ olduk. Martta ihracatýmýzda savaþ bölgesi ve Avrupa öncülüðünde çok sert bir gerileme gördük. Nisanda güçlü bir toparlanma söz konusu, ancak bunun öne çekilen talep kaynaklý tek seferlik bir geliþme olup olmadýðýný henüz bilmiyoruz. Ek olarak göstergeler, iç talepte yavaþlamanýn da belirginleþtiðine iþaret ediyor. Nitekim ÝSO Türkiye Ýmalat PMI martta 1,4 puan, nisanda ise 2,2 puan azalarak Eylül 2024'ten sonraki en düþük deðeri aldý. Sektörel PMI verileri de mart ve nisanda sektörlerin hemen hemen tamamýnda üretim ve yeni sipariþlerin gerilediðini gösteriyor. Yaþanan yükseliþ trendi, bu göstergelerin de yakýndan takip edilmesi gerektiðini gösteriyor. Sektörel kýrýlýmlarda özellikle kimi emek yoðun ihracatçý sektörlerimizde stres birikiminin yüksek düzeyde olduðunu da düþünüyoruz. Enflasyon tarafýnda da ocak-þubattaki olumsuzluða, kýsmen mart, özellikle de nisanda savaþýn ilk etkilerinin eklenmesiyle birlikte, TCMB yýlsonu ara hedefine neredeyse yýlýn dördüncü ayýnda ulaþtýk. Önümüzdeki süreçte, enerji fiyatlarýnýn seyrine ek olarak, savaþýn ikincil etkileri de belirleyici olacak. Bu noktada özellikle beklentiler ve fiyatlama davranýþlarýnýn seyri büyük önem taþýyor" dedi.

Sanayinin rekabet gücünü korumak gerekiyor

Savaþýn büyüme, enflasyon ve cari denge baþlýklarýnda Türkiye ekonomisini OVP hedeflerinden uzaklaþtýrdýðýný gördüklerini vurgulayan Bahçývan "Bu tahminlere dönük belirsizlikler hayli yüksek. Ekonomi yönetimimiz Ýran ve ABD-Ýsrail savaþýn baþlamasýyla beraber çok hýzlý harekete geçti. TCMB fiili faiz artýrýmýyla lira üzerindeki koruma kalkanýný güçlendirdi ve rezerv yönetimini baþarýyla yürüttü. Hazine ve Maliye Bakanlýðý eþel mobil sistemini yeniden devreye alarak petroldeki uluslararasý fiyat þokunun içerideki fiyatlara geçiþkenliðini sýnýrladý. Bunlar acil müdahale kapsamýnda oldukça yerinde adýmlardý. Þimdi ise ayný baþarýyý savaþýn daha uzun vadeli etkileri baþlýðýnda göstermek durumundayýz. Bunun baþýnda ise sanayimizin rekabet gücünü korumak geliyor. Türkiye'nin enflasyonla mücadeleyi bir kenara koymak gibi bir lüksü bulunmuyor. Bu süreçte Türkiye'nin üretim altyapýsýnda kalýcý hasar yaþama lüksü de bulunmuyor. Küresel ekonomik sistemdeki tarihi dönüþüm ve içinde bulunduðumuz acýmasýz küresel rekabet koþullarý yýllara dayanan, büyük fedakarlýklarla oluþturduðumuz sanayi ekosistemimizi titizlikle korumayý bir ulusal güvenlik meselesi boyutlarýnda önemli kýlýyor" dedi.

Üretim ayaðý güçlendirilmeli

Bölgesel gerilimlerin tedarik zincirlerini ve maliyetleri etkilediði bu dönemde, pandemi döneminde olduðu gibi Türkiye'nin bu coðrafyada üretimin güvenli limaný olma rolünün daha da güçlendiðine iþaret eden Bahçývan "Türkiye bu süreçten üretim, lojistik, enerji yollarý, finans gibi birçok baþlýkta küresel önemini artýrarak çýkmak konusunda büyük bir potansiyel taþýmaktadýr. Bu doðrultuda Türk sanayisinin üretim ve rekabet gücünü korumak ve artýrmak hem ekonomik hem de stratejik bir zorunluluktur. Bu baðlamda, fiyat istikrarý ile üretimin korunmasýný birbiriyle çeliþen hedefler olarak kurgulamamalýyýz. Ýçinden geçtiðimiz konjonktürün bunu bir zorunluluk olarak dayattýðý kanaatindeyim. Zira Türkiye maalesef savaþ þokuna çok yüksek enflasyon ve sýký para politikasý koþullarýnda yakalanmýþtýr. Ýç ve dýþ talebin eþ anlý zayýfladýðý, buna maliyet baskýlarýnda muazzam artýþlarýn eþlik ettiði bir ortamda bir de aþýrý zorlayýcý finansman koþullarýnýn söz konusu olmasý, sanayimizde, üretim kapasitemizde kalýcý hasar riskini de beraberinde getirmektedir" dedi. Konuþmasýnda "Dezenflasyon sürecinin baþarýsý için üretim ayaðýnýn da güçlendirilmesi gerektiði net ve açýktýr" diyen Bahçývan, þunlarý söyledi:

Reeskont kredilerinde akýl sýr ermeyen bir teminat sistematiði var

"Kalýcý fiyat istikrarýna giden yol, üretim kapasitesini zayýflatmadan; verimlilik, teknoloji, finansman ve öngörülebilirlik baþlýklarýnda sanayicinin desteklenmesinden geçmektedir. Sanayimizin yeniden ivme kazanabilmesi için; finansmana eriþimin kolaylaþtýrýlmasý, maliyet baskýlarýnýn hafifletilmesi ve öngörülebilirliðin artýrýlmasý; teknolojik dönüþümü hýzlandýracak, verimliliði yükseltecek ve yüksek katma deðerli üretimi teþvik edecek yapýsal adýmlarýn gecikmeden devreye alýnmasý gerekmektedir. Bu baðlamda, mevcut ekonomi programý sayesinde finansal istikrarda saðlanan toparlanma ve düþük borç stokunun sunduðu hareket alanýnýn sanayimizin dönüþümü için gerekli kaynaðýn oluþturulmasýna imkan saðlayacaðý düþüncesindeyim. Saðlanacak yeni destek ve krediler çok önemli olmakta birlikte bunlarýn olumlu etkilerini orta ve uzun vadede görebileceðiz. Bununla birlikte, mevcut uygulamalarda yapýlacak bazý düzenlemelerin firmalarýmýzýn kýsa vadeli iþletme sermayesine olan ihtiyaçlarýnda önemli bir rahatlama saðlayacaðý düþüncesindeyim. Örneðin; Reeskont kredileri ihracatýmýzýn finansmaný için büyük önem taþýyor. Ancak bu kredilerde akýl sýr ermeyen bir teminat mektubu sistematiði çalýþýyor. Firmalar, faizini zaten peþin ödedikleri total riskin yüzde 100 kadar fazlasýna karþýlýk gelen bir teminat mektubu vermek zorunda kalýyorlar. Adeta boþluða verilen bu teminat, hem teminat mektubu komisyon masrafýnýn aþýrý düzeyde artmasýna hem de firmalarýn teminat limitlerinin yok yere azalmasýna neden oluyor. Diðer önemli konu da vergisel uygulamada yaþanýyor. Faiz giderinin tamamý kredi kullanýldýðý anda oluþmasýna raðmen ayný dönemde dikkate alýnmýyor; zorunlu olarak 12 aya yayýlarak muhasebeleþtiriliyor. Bütün bunlar þirketlerimize ilave mali ve vergisel yük getiriyor."

7. Þimþek: Nisan ayýnda dýþ ticaret dengesindeki iyileþmeyle birlikte yýllýk cari açýðýn belirgin þekilde gerilemesini öngörüyoruz

Hazine ve Maliye Bakaný Mehmet Þimþek sosyal medya hesabýndan þu açýklamayý yaptý

Martta yýllýklandýrýlmýþ cari açýk 39,7 milyar dolar gerçekleþti.

Nisan ayýnda dýþ ticaret dengesindeki iyileþmeyle birlikte yýllýk cari açýðýn belirgin þekilde gerilemesini öngörüyoruz. Mayýs ayýnda ise uzun bayram tatilinin etkisiyle cari dengede geçici bozulma bekliyoruz. Diðer taraftan savaþýn turizm gelirleri üzerindeki etkilerinin sýnýrlý kaldýðýný görüyoruz.

Bu yýl enerji ve enerji dýþý emtia fiyatlarýndaki yüksek seyir nedeniyle cari açýk artacak. Uyguladýðýmýz programla saðladýðýmýz kazanýmlar ve güçlenen makroekonomik temeller sayesinde bu artýþýn yönetilebilir seviyelerde kalacaðýný ve geçici olacaðýný deðerlendiriyoruz.

Marttaki 1 milyar dolar doðrudan yabancý yatýrým giriþi ile yýllýklandýrýlmýþ giriþ 12,6 milyar dolar oldu. Ülkemizin risk primi CDS savaþ öncesi döneme yaklaþýrken borç çevirme oranlarýndaki yüksek seyir devam ediyor. Meclis'te görüþülen Yatýrým Teþvik Paketi'nin finansman yapýsýný desteklemesini bekliyoruz.

Enerjide dýþa baðýmlýlýðý azaltan, katma deðerli üretimi ve yeþil dönüþümü destekleyen politikalarýmýzý sürdürüyoruz

8. Orta Doðu savaþý, Türkiye'den rekor sermaye çýkýþlarýna neden oldu - ING Global/Rapor

ING tarafýndan yayýmlanan rapora göre, Mart ayýnda Türkiye'nin cari iþlemler hesabý piyasa beklentileriyle uyumlu olarak 9,7 milyar dolar açýk verdi. Bu geliþmeyle birlikte, 12 aylýk birikimli cari açýk bir önceki aydaki 35 milyar dolar seviyesinden 39,7 milyar dolara yükselerek gayrisafi yurt içi hasýlanýn yaklaþýk %2,6'sýna ulaþtý.

Aylýk bazda karþýlaþtýrýldýðýnda açýk, 2025 yýlýnýn ayný dönemine göre yaklaþýk 4,8 milyar dolar geniþledi. Baþlýca nedenler; çekirdek dýþ ticaret dengesinin fazadan açýða dönmesi ve altýn ithalatýndaki artýþla birlikte dýþ ticaret açýðýnýn -4,9 milyar dolardan -9,5 milyar dolara yükselmesi oldu.
    ABD-Ýran savaþýnýn enerji fiyatlarýný yukarý çekmesine karþýn enerji dýþ ticaret dengesi geçen yýla kýyasla kýsmi bir iyileþme kaydetti.

Birinci çeyrekte ise dýþ ticaret açýðýndaki geniþlemeye ek olarak hizmet gelirlerindeki düþüþ ile birincil ve ikincil gelir dengelerindeki bozulma, cari açýðýn yaklaþýk 10 milyar dolar artmasýna neden oldu.

ING Global'e göre sermaye hesabýnda ise tablo oldukça sert oldu. Orta Doðu'daki savaþ, þimdiye kadar kaydedilen en yüksek sermaye çýkýþýný tetikledi: Mart ayýnda 26,8 milyar dolarlýk net çýkýþ gerçekleþti. Net hata ve noksan kalemindeki 7,0 milyar dolarlýk ek çýkýþ ve cari açýkla birlikte deðerlendirildiðinde, resmi rezervler rekor düzeyde 43,4 milyar dolar eridi.

Çýkýþlarýn ayrýntýsýna bakýldýðýnda, yerleþiklerin portföy varlýklarý alýmý ve yurt dýþý mevduat artýþý yoluyla 13,7 milyar dolar, yabancý yatýrýmcýlarýn ise portföy yatýrýmlarý ve yerli bankalardaki mevduatlarý azaltarak toplam 18,3 milyar dolar çýkýþ yaptýðý görülüyor. Ticari krediler ve net borçlanma kýsmen dengeleyici etki yarattý; þirketlerin uzun vadeli borç çevirme oraný yüzde 237, bankalarýn ise yüzde 138 olarak gerçekleþti.

Birinci çeyrekte de tablo benzer biçimde olumsuzdu. Yerleþik çýkýþlarý 9,5 milyar dolardan 12,2 milyar dolara çýkarken yabancý giriþler 14,3 milyar dolardan 10,1 milyar dolara geriledi. Net hata ve noksan kalemi ise -2,3 milyar dolardan -16,2 milyar dolara fýrladý. Tüm bu geliþmeler sonucunda rezervler çeyrekte 42,1 milyar dolar azaldý; bir önceki yýlýn ayný döneminde bu kayýp yalnýzca 11,6 milyar dolar olmuþtu.

Ticaret Bakanlýðý'nýn öncü verileri Nisan ayýnda dýþ ticaret açýðýnýn yaklaþýk %30 daralabileceðine iþaret etse de, jeopolitik risklerin petrol fiyatlarý ve turizm gelirleri üzerindeki baskýsýnýn cari denge üzerindeki yukarý yönlü riskleri canlý tuttuðu belirtiliyor.

-MATRÝKS-

Sayfa 178/178 ÝlkÝlk ... 78128168176177178

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •