Türkiye'nin otomotiv satýþ sonrasý üssü Automechanika Istanbul, Türkiye'nin gücünü uluslararasý arenada gösteriyor
Kuruluþtan yapýlan basýn açýklamasý aþaðýda bulunuyor:
Türkiye'nin otomotiv satýþ sonrasý üssü Automechanika Istanbul, Türkiye'nin gücünü uluslararasý arenada gösteriyor
41,5 milyar dolarý aþan ihracat hacmiyle küresel deðer zincirinin kritik aktörü olan Türk otomotiv endüstrisi, dijital dönüþümle yeni bir rekabet dönemine giriyor. Otomotiv Endüstrisi Ýhracatçýlarý Birliði (OÝB) Yönetim Kurulu Baþkaný Ali Kemal Yazýcý, firmalarýn bu dönüþüme uyumunu desteklediklerini vurgularken, Automechanika Istanbul'un 25 yýllýk deneyimiyle Türkiye'yi satýþ sonrasý alanýnda bölgesel merkez haline getirdiðini ve küresel rekabet gücünü artýran en önemli platform olduðunu belirtti.
Türkiye otomotiv sektörü, küresel ekonomideki dalgalanmalara raðmen ihracattaki güçlü performansýný sürdürüyor. 2025 yýlýný bir önceki yýla göre yüzde 11,6 büyüyerek 41,5 milyar dolar ihracat hacmiyle tamamlayan sektör, 550 bini aþkýn kiþiye saðladýðý istihdamla küresel deðer zincirinin kritik halkalarýndan biri olmaya devam ediyor. 2026 yýlýnda, rakamsal büyümenin dýþýnda nitelikli büyümeyi hedeflediklerini ifade eden Otomotiv Endüstrisi Ýhracatçýlarý Birliði (OÝB) Yönetim Kurulu Baþkaný Ali Kemal Yazýcý, Avrupa'daki büyüme yavaþlamasýna ve jeopolitik risklere raðmen yýlý büyümeyle kapatmanýn, sektörün dayanýklýlýðýný gösterdiðini söyledi.
2025 yýlýnýn ikinci yarýsýnda tedarik zincirindeki normalleþme, model yenilemeleri ve alternatif pazarlardaki artýþýn bu performansý desteklediðini söyleyen Yazýcý, aralýk ayýnda elde edilen 3 milyar 761 milyon dolarlýk ihracatla, yýlý güçlü bir þekilde kapattýklarýný belirtti. Önümüzdeki dönemde rekabetin daha da sertleþeceðine dikkat çeken Yazýcý, "Avrupa Yeþil Mutabakatý, karbon düzenlemeleri ve dijital dönüþüm süreci sektörümüz adýna risk oluþtururken, fýrsatlar da sunuyor. OÝB olarak, firmalarýn bu dönüþüme uyum saðlamasý için UR-GE projeleri, sürdürülebilirlik eðitimleri ve uluslararasý iþ birlikleri yürütüyoruz" dedi.
"2025 yýlýnda ihracatýnýn yüzde 72,5'i AB ülkelerine gerçekleþti"
Ürün gruplarýna bakýldýðýnda en büyük payý 16 milyar dolarla tedarik endüstrisinin aldýðýný belirten Yazýcý, "Bunu 13 milyar dolarla binek otomobiller, 7 milyar dolarla eþya taþýmaya mahsus motorlu taþýtlar, 3,3 milyar dolarla otobüs, minibüs, midibüsler ve 1,9 milyar dolarla çekiciler takip etti. Tedarik sanayimizin güçlü yapýsý, Türkiye'yi küresel otomotiv üretim zincirinin kritik bir halkasý haline getiriyor. 2025 yýlýnda ihracatýmýzýn yüzde 72.5'ini Avrupa Birliði (AB) ülkelerine gerçekleþtirdik. AB ülkelerine yaptýðýmýz ihracat 30.1 milyar dolara ulaþtý. Almanya, yüzde 36'lýk artýþla 6.6 milyar dolarlýk ihracat hacmiyle sektörün en büyük pazarý olmaya devam etti. Fransa'ya 5.1 milyar dolar, Birleþik Krallýk'a 4.2 milyar dolar, Ýspanya'ya 3.4 milyar dolar ve Ýtalya'ya 3.3 milyar dolar seviyelerinde ihracat gerçekleþtirdik.
AB ana pazarýmýz olmaya devam edecek. Ancak tek pazara baðýmlý bir yapýnýn riskleri de beraberinde getirdiðini görüyoruz. Bu nedenle, 2026 yýlý stratejimizde pazar çeþitlendirmesine büyük bir pay ayýrdýk ve rakamsal olarak büyümenin dýþýnda nitelikli büyümeyi de hedefliyoruz. ABD pazarý hem ana sanayi hem satýþ sonrasý ürünlerde ciddi bir potansiyel barýndýrýyor. MENA bölgesi, Orta Asya ve Latin Amerika'da da hem ticaret heyetleri hem sektörel fuar katýlýmlarýyla daha görünür olmayý planlýyoruz. Özellikle ABD, Meksika ve Kanada'yý kapsayan Kuzey Amerika hattý ile Körfez ülkeleri, önümüzdeki dönemin büyüme alanlarý olacak. 2035 yýlýna doðru sýfýr emisyonlu araçlarýn oranýnýn artacak olmasý nedeniyle elektrikli araç komponentleri ve batarya sistemleri üzerinde yoðunlaþýyoruz. Bunun yaný sýra hafif malzeme teknolojileri ve yazýlým destekli otomotiv çözümlerinde ihracat payýmýzý artýrmak istiyoruz. Ayný zamanda karbon ayak izini azaltan üretim süreçlerine geçiþi hýzlandýrarak Avrupa Yeþil Mutabakatý çerçevesindeki yükümlülüklere tam uyum saðlamayý öncelikli görüyoruz. 2026'yý, yüksek katma deðerli dönüþüm yýlý olarak konumlandýrýyoruz" dedi.
"Automechanika Istanbul, Türkiye'nin bölgesel bir merkez haline gelmesinde önemli bir rol oynuyor"
OÝB Yönetim Kurulu Baþkaný Ali Kemal Yazýcý, otomotiv satýþ sonrasý sektörünün en önemli küresel buluþma noktalarýndan biri olan Automechanika Istanbul'un sektör açýsýndan stratejik bir rol üstlendiðini belirtti. Uluslararasý platformlarýn sektörün küresel rekabet gücünü artýrdýðýný belirten Yazýcý, "Bu yýl 25'inci yýlýný kutlayan Automechanika Istanbul, çeyrek asýrlýk tecrübesiyle distribütörlük anlaþmalarýnýn yapýlmasýna, yeni iþ birliklerinin kurulmasýna ve firmalarýmýzýn uluslararasý alýcýlarla doðrudan temas kurabilmesine imkân saðlayan güçlü bir ticaret platformu haline geldi. 2025 yýlýnda düzenlenen fuara 40 ülkeden yaklaþýk 1.500 firma katýldý.
Bunlarýn 676'sýný Türk firmalar oluþturdu. Bu da sektörümüzün fuara verdiði önemi gözler önüne seriyor. Bugün Avrupa, Orta Doðu, Kuzey Afrika ve Baðýmsýz Devletler Topluluðu ülkelerinden binlerce profesyonel Ýstanbul'da buluþuyor. Bu da Türkiye'nin üretim kapasitesini ve lojistik avantajýný doðrudan görünür kýlýyor. Automechanika Istanbul sayesinde Türkiye hem üretim gerçekleþtiren hem de ticaretin ve daðýtým aðýnýn merkezinde yer alan bir ülke konumunda yer alýyor. Bu nedenle 19-22 Mayýs tarihleri arasýnda Messe Frankfurt Istanbul ve Hannover Fairs Turkey iþ birliðiyle Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi'nde 'Otomotiv satýþ sonrasý pazarýna 25 yýllýk liderlik' mottosuyla düzenlenecek Automechanika Istanbul 2026'nýn sektörümüzün geliþimine ve uluslararasý tanýnýrlýðýna önemli katkýlar saðlayacaðýný düþünüyorum" diye konuþtu.
"Sektörün gündeminde elektrikli mobilite ve dijitalleþme var"
Fuara katýlacak sektör temsilcilerinin bu yýlki odak noktalarý arasýnda elektrikli ve hibrit araçlara yönelik yedek parça ve servis çözümleri, batarya bakým teknolojileri, alternatif yakýt sistemleri ve dijital servis platformlarýnýn yer aldýðýný ifade eden Yazýcý, "Satýþ sonrasý sektörü artýk sadece mekanik parça üretiminden ibaret deðil. Yazýlým, veri analitiði ve uzaktan teþhis çözümleri de önemli bir rekabet alaný haline geldi. Bunun yanýnda karbon ayak izi düþük üretim, geri dönüþtürülebilir malzeme kullanýmý ve sýnýrda karbon düzenleme mekanizmasýna uyum süreçleri de firmalarýmýzýn gündeminde. Böylece ürün satmanýn yanýnda, teknoloji üreten ve çözüm sunan bir otomotiv ekosistemi inþa etmeyi amaçlýyoruz. Otomotiv satýþ sonrasý ekosistemini bir araya getirecek olan Automechanika Istanbul 2026'nýn, sektörümüzün rekabet gücünü daha da artýracaðýna inanýyoruz" ifadelerini kullandý
''yalnýz olmak, yanlýþ yerde olmaktan iyidir.''
Yer Ýmleri