Seneye denetimli serbestlik ile kmaz umarm.
.....
SON DAKKA | iftlik Bank sisteminin kurucusu Mehmet Aydn'a 45 bin 376 yl 6 ay ceza verildi.
Gnderi
Yeni gnderileri gr
Sohbet
Tufan Cmert
@tufancomert
Trkiye'de yeni haftaya bir dizi haber ve gelime ile baladk, bir sredir ben de genel bir deerlendirme yapmyordum. Bu vesile ile dncelerimi aktaraym:
- TFE Ocak aynda aylk bazda %5,03 artarak %4,3 olan piyasa beklentisinin zerinde gerekleti. Yine de yllk enflasyon olumlu baz etkisiyle %44,3'ten %42,1'e geriledi. TCMB Ocak ay toplantsnda piyasalar aylk enflasyon rakam konusunda uyarm ve bunun yerine yllk enflasyon trendine odaklanacan sylemiti. Yllk enflasyonun st ste sekizinci aydr yavalyor olmas nedeniyle faiz indirim dngsnde bir duraklama ya da geri admdan bahsetmek iin henz erken. ubat ay enflasyonunun da yksek kacan ve iki aylk kmlatif enflasyonun %8'e yaklaacan bir kez daha hatrlataym. Dolaysyla, eer bu rakamdan belirgin bir negatif sapma olursa, TCMB Mart aynda faiz indirimlerine ara verebilir, ama bunun dnda imdilik faiz indirimlerine devam edeceini varsaymak daha doru. Dikkatinizi ekerim, faiz indirimi dorudur, yanltr konusuna girmiyorum, zira burada esas olan piyasa beklentileri.
- Fitch Ratings Cuma gn Trkiye'nin uzun vadeli yabanc para cinsinden kredi notunu 'BB-', grnmn ise duraan olarak teyit etti. Fitch'e gre, €œTrkiye'nin notlar, para politikasna siyasi mdahale, yksek enflasyon, yksek finansman gereksinimleri balamnda dk d likidite ve benzerlerine gre daha zayf ynetiimi yanstyor. Bu kredi zayflklar, dk kamu borcu, d finansmana srekli eriim, direnli bir bankaclk sektr ve derecelendirme emsallerine gre yksek kii bana den GSYH ile kar karya kalmaktadr€. Fitch ayrca kredi notunun ykseltilmesi iin gerekli koullar; enflasyondaki dn devam ederek kredi notu benzerleriyle arasndaki fark azaltmas, Trkiye'nin d tamponlarnn nemli lde glendirilmesi ve kurumsal g ile ynetiimin yeniden inasna katkda bulunacak reformlarn uygulanmas olarak belirlemi.
Yukardaki kriterlerde iyileme greceimiz kesin, ancak buna ramen Fitch'in 2025 ylnda not artrmn artk olas grmyorum. Beklenen bu iyilemeler bir grnm ykseltmesine yol aabilir, ancak enflasyonun kararl bir ekilde %20'ye ve hatta bunun altna doru dtn, lkenin daha az d finansman ihtiyac ile daha fazla dviz rezervine sahip olduunu grmedike, Fitch€™in kredi notumuzu ykseltmesi 2026'ya kalr.
- Trkiye'nin nc ticaret a Ocak aynda 7,7 milyar dolar olurken, ihracat yllk bazda %5,8, ithalat ise %10,2 artt. Trump'n yeni gmrk vergilerinin ardndan ABD dolarnn deer kazanmas, Trk ihracatlar iin zor gnlere iaret ediyor maalesef. Zaten skntl giden byme, bir de alm gcnn dmesi (ihracatn pahallamas nedeniyle) ile Trk rnlerine olan talebin daha da daralmasna yol aabilir.
- malat PMI Ocak aynda 49,1'den 48,0'a gerileyerek ekonomideki yavalamann devamn iaret etti. http://Ekonomim.com Ocak aynda iflas koruma bavurularnn aylk bazda rekor seviyeye ulatn, mahkemelerin 231 dosyada geici mhlet karar verdiini bildiriyor. nmzdeki 3-4 ay irketler iin yine olduka zor geecek.
- Trk Liras mevduatlar iin stopaj vergisi 6 ay vadeye kadar olan mevduatlar iin %15'e karld. Benzer ekilde, para piyasas ve borlanma senetlerine yatrm yapan yatrm fonlar iin de vergi %15'e ykseltildi. Bununla ilgili €œortulu faiz indirimi€ gibi yorumlar grdm, bunlara hi bir ekilde katlmyorum, sizin mevduat kazancinizin dmesi ayr bir ey, bunun genel ekonomideki tm faiz seviylerini etkilemesi baka bir eydir. Stopaj artn bte asndan okumamz lazm ncelikle. Ekonomideki yavalamann devamnda kurumsal vergi gelirleri (reel olarak) decei iin, finansal kazanlarn vergisinin artrlmas planlanyor. Her ne kadar imdilik gndemde olmasa da bir sre sonra borsada hisse senedi krlarna yeniden vergiyi tartrz gibi geliyor bana.
-Stopaj art TL'nin yerli yatrmclar iin cazibesini azaltarak bir miktar dviz talebine neden olabilir. Bu hafta banda, saolsun Donald Bey€™in ek vergileri nedeniyle her yer darma duman olduu iin, tam tabiri ile at izi it izine kart, o yuzden USDTRY€™de grdmz hareketin ne kadar ierisi ne kadari dars kaynakl ayrt etmek zor. Tek grdmz, yerli de yabanc da dviz alyor. Yabanc kaynakl talep bir iki gne kesilir diye umuyorum.
kendisini beenerek takip ederim tv ye kan yeni yetmeler gibi deildir eksisi artsyla yorumlar eline salk.
beendiiniz sektr ve hisselerden belirleyip ok dlerde almak lazm..allarlar pullarlar yine satarlar yksekten..
Ne iindeyim zamann ne de bsbtn dnda; yekpare geni bir ann,paralanmaz aknda bir garip rya rengiyle uyumu gibi her ekil,rzgarda uan ty bile benim kadar hafif deil..
Boynuzlu holding 160 tan depikler mi acaba gene yaw?
Volkswagen AG Vz. Aktie
91,96
-6,77 %
L&S: Realtime
14:44:55
-6,68
Porsche AG Vz Aktie
58,54
-5,03 %
L&S: Realtime
14:46:41
-3,10
Crash tm hzyla otobanda.!!!
Kendime masallar.!!!
Masallar dnyas.!!!
Ktmser yalnz tneli grr, iyimser tnelin sonundaki grr, gereki tnelle birlikte hem hem de gelecek treni grr.!!!
viop 11200 stnde kalsa bir tepki yapacak ama kalamyor..aada kk fiyat boluklar var bakalm gelecek mi..
Ne iindeyim zamann ne de bsbtn dnda; yekpare geni bir ann,paralanmaz aknda bir garip rya rengiyle uyumu gibi her ekil,rzgarda uan ty bile benim kadar hafif deil..
Yer mleri