Profesyonel iþ hayatýmdaki yüksek yoðunluk sebebiyle, umuma açýk forumlardaki yazýlarýma uzun bir süre ara veriyorum.
Gitmeden de bir þeyler karalayalým.
Konu çok uzun ne kadar kýsaltýlarak anlatýlýr bilemiyorum; iktisat teorilerinin, bir çok kuramýnda yer alan olgular.
Para yaratmanýn en deðerli hali; tarým, hayvancýlýk, madencilik, balýkçýlýk, ormancýlýktýr.......
sonra diðer faktörlere doðru sýralanýr, en habis hali ise faizden para yaratmaktýr.
Ticari faaliyette bulunan iþletmeler: en optimum noktada üretim ve üretim çeþitliðini bulmak zorundadýrlar. Çok üretim, daha fazla çeþit çok daha fazla kazanç elde edeceðiniz anlamýna gelmemektedir. Üretim, pazarlama, iþgücü, kapital finans gibi faktörlerin en optimum noktada buluþmasý gerekir. 100 birim tereyaðý mý? 20 birim bilgisayar mý? sorusu üzerinden iktisata giriþ derslerinde bunlar öðretilmeye çalýþýlýr.
Sanýlarýn aksine Tarým ve Hayvancýlýk Türkiye'nin en büyük piyasasýdýr. örneðin Otomotiv deðildir... lakin elbette otomotiv sanayisi de oldukça deðerlidir. 23 milyon ton süt üretilen ülkemizde Pýnar Süt'ün yýllýk süt iþleme kapasitesinin sütaþ'tan sonra geldiðini, içim sütten ve diðerlerinden çok daha fazla yüksek olduðunu görürsünüz.
Dondurma iþleri de katma deðerlidir; lakin pazarda hakim olan firmalardan pazar payý almak oldukça zordur Ünilever firmasýnýn ALGÝDA dondurma markasý satýlýktýr. Parasý olan satýn alabilir; lakin neden satýldýðýna da bakmak gerekiyor.
Halkýn iki büyük sevdasý var, bende dahil... birincisi iþ makinesini çalýþýrken izleme ikincisi ise Ýnekleri izleme, ben iþ makinesi almadým ama küçük bir sayýda uzun yýllardýr ineklerimiz mevcut, belli bir sayýnýn üzerine çýkamýyoruz çünkü tesis, yem, yemin üretileceði tarla, onlarý almak veya üretmek için para, iþ gücü vb vb..gerekli. Bu inek sevdasý çoðu insaný yaktý..
þimdi bu inek sevdasý nereden çýktý diyeceksiniz..
inek çiftlik bank olayý ile binlerce, bir tosuncuk çýktý bütün okumuþ çocuklarý dahi vatandaþý çarptý, bazen görüyorum az para sahibi okumuþ çocuklar kendilerine 50 yada 100 baþlýk tesis kuruyor; çok deðil 3 yýl dayanabiliyorlar... alet hýrdavat, tarla, iþ gücü vs vs tam bir üretim pazarlama faktörleri ile kurulmayan bu mini iþletmeler çok çabuk kapanýyor.
Öte yandan Pýnar Süt 50 yýllýk þirket, bugün borsada 67 milyon dolar deðer de sadece ismini koyun pazara bunun 10 katý eder savýna çoðu insan katýlýr kanaatindeyim, bundan 10 yýl önce Ýçim süt'ün 1 milyar dolar deðerden yabancýlara satýþý zaten bunun da bir kanýtý. 50 yýllýk sürede bir çok irili ufaklý firma bu pazara girdi ancak çoðu tarihe karýþtý...
Sütaþ ve pýnar süt devam ediyor, Ýçim süt yabancýlara 1 milyar dolara satýldý. Mooova süt vardý pazara hýzlý girdi. 300 milyon dolar yatýrdýlar ve 3 yýlýn sonunda 100 milyon dolara satýlmýþtý fabrikasý. Yörsaný hatýrlýyorsunuzdur iflas etti. Danone, pazarda üç, beþ ürün haricinde çekildi, dayanamadý, Kay süt, Aynes süt vb vb.... dayanamadýlar
Pazar iþte Sütaþ ve Pýnar Süt birazda Ýçim sütte toplandý...toplanýyor.! bir sürü yerel firma dayanmýyorlar iflas ediyorlar kaybettikleri pazarlar büyüklere geçiyor.
Satýþlar konusu biraz demokrafik yapý ile ilgilidir; Ýstanbul, Ýzmir, Ankara, Kocaeli, Bursa, Antalya, Muðla da olduðunuz zaman pazarýn %80 ine satýþ yapýyorsunuz demektir.
Süt ve süt ürünleri biraz moda ile de ilgilidir; biz sadece köfte ekmek ile büyüdük; hamburgeri uzay mekiði sandýk, arasýnda peynir müthii bir devrimdi, sonra pizza geldi peynirin tereyaðýnýn domatesle dansý.. büyük bir devrimdi
sonra salatalara peynir atýlmaya baþlandý vb vb..CÝn gibi ülkelerde de bu peynir tereyað devrimini yaþamaya baþladý ülke ekonomisi geliþtikçe. Cin'liler kahveyi peynirle, Çayý tereyaðlý içmeyi seviyorlar.. bilemiyoruz artýk damak tatlarýný
Firmalar 5-10 ürün haricin fazla açýlmak istemiyorlar çünkü artýk tereyað kaþar, süt tozu formuna taþýnabilir þekle soktuðunuzda dýþ ticaret pazarý size daha fazla deðerde para veriyor, Ýç pazar dinamikleri ile pazarlama ile uðraþmýyorsunuz... Masraf etmiyorsunuz.
Birde iþin KArbon NÖTR aytaðý var... iç pazardaki bir çok þirket buna hiç yatýrým yapmadý ancak karbon ayak izi öyle yada böyle düþürülecek normlar gereði, yada faaliyetleriniz sona erecek! Pýnar süt iþte bu karbon Nötr Hedefleri doðrultusunda yatýrýmlar yaptýðý içinde 2024 yýlýnda büyük bir zarar açýkladý ancak az ilerde bu yatýrýmlar gelire dönüþecek...
Sayýn arkadaþlar uzunca bir deðerlendirme oldu. Konu gerçekten hiç basit deðil. Bende artýk inek almýyorum elden çýkartýyorum bu kadar ucuzlukta gelen parayla Pýnar Süt alýyorum.
PýnarOnline kuran yöneten 3. nesil hanýmefendi akýllý, yüksek öngörülü, yeni iþ modelleri ve katma deðerli satýþ konusunda masterý var. Az ilerde Holdinginde baþýna gecmesi muhtemel. Yarattýðý Pýnar-online modeli Pýnar Gýdanýn Büyümesinde en büyük etmenlerden biri olacaktýr. Þirketin bugünlerde dondurmaya deðil, verimlilik için Pýnar SÜT çatýsý altýnda birleþmeye ihtiyacý var..
Artýk, tehlikelere karþý büyük ve korkutucu görünmek için üst üste binen 3 maymun fýkrasý bitti.
Artýk gerçekten gercek bir gýda devine pýnar süt çatýsý altýnda, balýk ile zeytinyaðý üretimlerini de alarak büyümeli, verimsiz ve gereksiz varlýklarý gayrimenkulleri bir an önce elden çýkartmalý, Dondurmada önemli tabi Pýnar Dondurma elbette yakýþýr ancak öncelik 3 maynunun birleþerek Voltraný oluþturmasý yada KÝN KONG' a dönüþmesi gereklidir.
iþte bunun iþaretleri var olduðu için Pýnar Sütteyiz .... Biz Pýnar Süt Ýçerek büyüyen çocuklarýz, Ýnþallah Pýnar Süt alarak ta zenginde olacaðýz..!
Bol kazançlar dilerim...!
Hoþçakalýn..!
[/IMG]
Son düzenleme : acemþah; 27-03-2025 saat: 11:52.
Néy Nâmé...!
Solve catenas, esto liber, puer. Quot filum et armillae aureae sunt? Amphora avida non impletur.
Yer Ýmleri