Sabancýnýn yapacagý en iyi sey Halka acýklýk oranýný dusurmek olur.Bu oran 20 yi gecmemeli ki kagýdý kontrol etmek kolay olsun,Boyle likit kolay satýlýr ve cok olmasý fiyatý hele yabancý agýrlýklý hissede cok asagý cekiyor.Halka acýklýk az olan hisselee bakýn.Fiyatlar katladi.Kent mesela.Bankalardan TKB,Qnb vb.Umarým bu borsanýn acýlýsýndan bu yana bankalarýn genelden boyle ayrýsýp acýnasý fiyatlara dustugu,endeks ile korelasyonu kopardýgý donemden ders alýrlar.Bunun bir daha olmamasý icin bir seyyapmaya baslarlar.YTD
Halka açýklýk oraný halka arz edilirken zaten sirket sahibi tarafýndan belirlenmis. Kim sirketini riskli bir oranda halka açar ki? Ayrýca halka açarken yabancý para yatýrýnca iyi de satarken mi kötü? Esas sorunu çoðu yatýrýmcý görmüyor. Açýða satýþ engellendiðinde Tüpraþ topiðinde açýða satýþýn doðru bir uygulama olmadýðýný söylemiþtim ama birçok kiþi serbest piyasa koþullarýnda açýða satýþ olmalý diye itiraz etmiþti. Ancak bugün geldiðimiz noktada görüyoruz ki Bistde açýða satýþ yapanlar ayný zamanda viob da short pozisyon açarak 1 e 10 kazanýyor.
Yine diyorum elinde hisse olmayan açýða satýyorsa derdi yatýrým yapmak deðil birilerini çarpmaktýr.
Eðer açýða satýþ illaki olacaksa þöyle bir kural getirebilir: örnegin bir hissede açýða satýþ yapacak yatýrýmcý yýlbaþýndan bu yana portföyünde en fazla ne kadar o hisseden bulundurmuþ ise o kadar veya belli bir oraný kadar açýða satabilsin.
Bildiðim kadariyla açýða satýþ sadece kurumlar araciligiyla oluyor.Yani benim gibi bireysel yatýrýmcýlar banka hesabýndan direk aciga satýþ yapamazlar.
Bazi Bankalar ve kimi aracý kurumlar arka odada beraber çalýþýyorlar.Cezalar bunun ispatidir.Algoritmali al sat programlarý kullanýldýðýný biliyoruz.Herþey planlandýðý üzere çalýþýyor.
Borsa ala vere iþidir.Caycý bu iþin kitabýný yazmýþtýr.
Þu borsadaki dönen ala vere bazen insaný hayrete bile düþürmektedir.
Sabancilara diyeceðim bir þey yok.Akilli insanlar elbette bu iþlerden en çok onlar kârlý çýkacaklardýr.Her zaman olduðu gibi.
Yazdiklarim kiþisel görüþümdür.Kimseye saygýsýzlýk etmek istemem.Ytd
Xxx cihazýmdan Tapatalk kullanýlarak gönderildi
Gerialým yönetim de konusuldugunu duydum, biraz daha asagý gelsin diye bekliyorlar. O zaman acýkcular terse gelsinde hep beraber izleyelim
Zarar rekoru kýran havacýlýk sektörü yuzde 5 yukarýda karýný arttýran bankalardan ak ekside. Sonra borsada mantýk ara. YTD
benden pes ! buraya kadarmýþ. 15 yýldýr borsadayým ve geçmiþ yýllarý tek tek hesapladým. reel de her yýl nasýl para kaybedilir çok iyi öðrendim. hemde öyle böyle deðil. bu konuda çok büyük konuþuyorum, bir daha kesinlikle borsa yatýrýmý yapmama kararý aldým. gider inek koyun alýr otlatýrým, hisse senedi almam bir daha. borsanýn da B sini ne duymak neden görmek istiyorum. hadi bana eywallah... YTD
Niye insanlar yatýrýmlarýný dolara götürüyor altýna götürüyor niye borsaya getirmiyor diye bir geyik yapan olursa direkt akbank fiyat grafiðini yedirmek lazým. Ülkedeki borsa borsa deðil ki kumarhane.
Burada atýp tuttuðum yazýp çizdiðim hiç bir þey yatýrým tavsiyesi deðildir.
Borsada öðrendiðim tek þey SAkýnýn, SAkýndýrýn...
Yer Ýmleri