Hasan bey
Sunu demek istedim:
Bankalar aktif ve pasif lerinin vadelerini olabildiðince eþleþtirmek ister. Yani verdikleri uzun vadeli kredileri MB den ucuz ama çok kýsa vadeyle fonlamazlar.
Böyle bir Vade uyumsuzluðu bankalarý batýrdý yine batýrýr.
Hasan bey
Sunu demek istedim:
Bankalar aktif ve pasif lerinin vadelerini olabildiðince eþleþtirmek ister. Yani verdikleri uzun vadeli kredileri MB den ucuz ama çok kýsa vadeyle fonlamazlar.
Böyle bir Vade uyumsuzluðu bankalarý batýrdý yine batýrýr.
Ýlker bey bentemel analizi bilirim ama banka bilanço analizinden pek anlamam, Burada bir deniz ali hocamýz var ben onun yaptýgý analizleri biraz takip ettim ama kendi yöntemim olan bir analiz þeklim var ben buralarý takip eden arkadaþlar içinde bunu açýklayayým. Demirbankýn batýþ nedeni özvarlýgýný sizin söylediginiz nedenlerden kaybetmiþ olmasý idi. Konu akbanka gelince basit bir anlatýmla þöyle söyliyeyim 2013 yýlýnda akbankýn özvarlýgý 11 milyar dolardý ve 3 dolarlýk degerden borsada iþlem görüyordu ,bu gün 3 dolar yuvarlak 58 TL 2013 den sonra özvarlýk 5,5 milyar dolarlara kadar indi borsa fiyatýda yaklaþýk 0,5 dolarlarý gördü. Tam burada özvarlýkta yükseliþ yönünde bir hareket baþladý yýl sonu özvarlýk dolar degeri 6,5 milyara çýkacak gibi görünüyor, Bu durum dolayýsý ile borsa degeri 0,5 centten bir dolara dogru bir hareketlenme oldu. Benim özvarlýk borsa degeri üerine yaptýgým degerlendirmelerin tamamýný burada zikretmeyecegim ama þunu söyleyebilirim Batma falan ufukta görünmüyor bilakis önümüzdeki yýl özvarlýgýn dolar bazýnda ciddi yükselecegi ve bununda borsa degerine yansýyacagýný düþünüyorum. Fiyat konusunda 2023 için bir ongörüm var ama bu bende kalsýn .Tekrar saygý ve selamlar
Ecevit bahçeli yýlmaz dönemi Türkiye tarihinin en soygun düzeni idi.Öyle bir kaos dönemi ki,gecelik faizler %1000 e çýkmýþtý,hangi banka buna dayanýrdý,sadece demirbank deðil,onlarca banka battý.
Dolayýsý ile o dönem ile bu dönem arasýnda daðlar kadar fark var.
Demirbank batmadý batýrýldý. Sayýn Hasan Polat kusuruma bakma olaya tam hakim deðilsin.
"Hayalleriniz için sessiz bir þekilde savaþýn. Çünkü onlarý gerçekleþtirirken yaratmýþ olduðu etki insanlarýn tahammül edemediði bir þeydir."
2001 krizi yoktan var edilen devletin baðýmsýzlýðýný ve gücünü sýnýrlandýrýlmak için plnalý hazýrlanmýþ bir kriz idi...Dünyada kendi ulusal para birimi ile büyük bir likidite krizi yaþayýpta krizi IMF den yabancý bir ülkenin para birimi ile yani dolar kredisi ile atlatan baþka bir ülke yok...Dünyada bunun bir örneði yok...O krizde TC merkez bankasý biraz TL basýp bankalara verseydi böyle bir TL likidite krizi asla yaþanmazdý.....Güya MB bankasý baðýmsýz bir kurummuþ...iktidarýn iradesine göre karar alamaz....O zaman sen hangi ülkenin yada gücün merkez bankasýsýn....kime baðlýsýn .?..O krizin 3 aktörü vardý...Küresel emperyalist sermaye, Tusiad ve TC merkez bankasý....O zamanki hükümeti oyuna getirip büyük bir tuzaða düþürdüler...
Son 10 yýldýr yaþadýðýmýz onca iç ve dýþ siyasi, askeri ve ekonomik olaylara raðmen ve hükümetin bir çok büyük hatalarýna raðmen ülkede zincirleme banka ve büyük holding iflaslarý olmadýysa, on binlerce þirket ve fabrika kapanmadýysa ve büyük çapta kredi defaultlarý olmadýysa bunun birinci nedeni siyasi iktidarýn Merkez Bankasýnýn baðýmsýzlýðýný kaldýrýp kendi ekonomik poliitikalarý doðrultusunda tepe tepe kullanmasýdýr....MB bankasý piyasalara sürekli TL likiditesi saðliyor....Çokmu azmý para basiyor konusu ayrý bir eleþtiri konusu...
Son 2-3 yýldýr yaþadýðýmýz kriz hükümetin son dönem ekonomi politikalarýndan ziyade ilk 15 yýlýnda sürdürdüðü ve her yýl 80-90 milyar dýþ ticaret açýðý veren eski sahte ekonomi modelinden kaynaklaniyor......
Dinlenilecek ya da uzatýlacak bir konu deðil bilen bilir. Siz o ara neredeydiniz bilmem. Ben Gayrettepe de o zaman olaylarýn göbeðine çok yakýn bir yerdeydim.
"Hayalleriniz için sessiz bir þekilde savaþýn. Çünkü onlarý gerçekleþtirirken yaratmýþ olduðu etki insanlarýn tahammül edemediði bir þeydir."
Yer Ýmleri