aslýnda yaptýgý %75 bedelli ..
%30 yapýp 2,5 liradan kullandýrmak .. 1 liradan kullandýrýp %75 bedelli yapmakla ayný sey .
demekki hisselerinin degerini su andaki degerinden 2,5 kat daha degerli goruyorlar bu tabloya göre.
"Borsa Ýstanbul'da 2018 yýlý Kasým ayýnda yabancý yatýrýmcýlar
toplam 2,05 mlr TL net alým gerçekleþtirdi. Bu ay dikkati çeken
geliþmeler
Yabancý yatýrýmcýlarýn en çok net alým yaptýðý hisseler THYAO (456
mn TL), ASELS (389 mn TL), GARAN (371 mn TL) iken en çok net satýþ
yaptýðý hisseler sýrasýyla KRDMD (257 mn TL), EREGL (208 mn TL), VAKBN
(54 mn TL) olarak gerçekleþmiþtir
Madde madde sorulmasý muhtemel sorulara cevaplar (bedellinin son gününe kadar sanýrým 3000 defa sorulacaktýr aþaðýdaki sorular)
1)Her 100 lot için size yeni 30 lot verecek (%30 bedelli)
Bu yeni vereceði 30 lotun her biri içinde sizden 2,5 tl istiyor...
Rüçhan kullaným hakký 2,5 tl ...
2)Peki bölündükten sonra fiyatý kaç olacak?Nasýl hesaplanýr?
Formülü:YENÝ FÝYAT=((Eski Fiyatx Eski hisse adediniz)+Bedelli de ödenen toplam para))/Yeni hisse adediniz...
Biraz karýþýk mý oldu?
Hadi gelin bir örnek üzerinden açýklayalým...
Akbank bugün bölünseydi bugünkü fiyattan bölünseydi yeni fiyatý ne olurdu yukarýdaki formülle hesaplayalým...
100 adet Akbank hisseniz olduðunuzu kabul edelim
Yeni Fiyat=((6,88x100)+(30x2,5))/(100+30)=5,86 tl
Ýþte bu kadar basit....
Ben bunlarla uðraþamam diyenler için internette sizin yerinize hesap eden programcýklarda bulabilirsiniz....
3)Ýlerde merak edenler olursa diye bölünmüþ fiyattan eski fiyata ulaþmak içinse
Eski Fiyat=(Yeni FiyatxYeni Hisse Adedi)-(Bedellide ödenen toplam para)
4)Peki bedelli paralarýný en son ne zaman yatýracaðýz?
Bedelli süreçlerine denk geldiðim diðer þirketlerde SPK dan onay süreci 3 ayý buluyor ama bankalarýn ayrýcalýðý var mý bilmiyorum?
5)Hesabýmda para olmasý yeterlimi?Aracý kurumuma bedelliyi katýldýðýmý bildirmeme gerek var mý?
Kurumdan kuruma deðiþiyor gibi ama bildirmekte fayda var...
6)Son bir soru Sn Tengri Han:Rüçhan tahtasý açýlacak mý?Açýlacaksa kaçtan?Rüçhan fiyatý nasýl hesaplanýr?
saygýlar/baþarýlar
Son düzenleme : Tengri Han; 05-12-2018 saat: 14:08.
"Caný kaymak isteyen cebinde manda taþýr "
SN Tengri Han teþekkürler..
Býzým mýlletýmýz bedelliyi neden sevmez ya da neden bu kadar korkar tek sebep cebýnden para cýkacak olmasý mý...
Uzun vade yatýrýmcýysan sermaye gucleneceði ýcýn uzun vade daha olumlu deðil midir aslýnda hep kýsa sureli baktýðýmýz
ýcýn mý.. Bu haberýn karsýlýðý %10 eksý olmalý mýydý sýzce dunki dususude ekleyerek yazdým...
Ben bedellilere tümden karþý biri deðilim
Bu konuda Toptancý önyargýlarým yok....
Bedelliden bedelliye deðiþir....
Bir sanai þirketi,son model makinalar alýp üretimini ve verimliliðini arttýrýp,dolayýsýyla ciro ve karýný arttýrmak istiyorsa bu bedelli iyi birþeydir...
Veya bir sanaii þirketi fabrikasýný büyütmek için bedelli sermaye arttýrýmý yapýyorsa neden kötü olsun?
Bir banka yetersiz sermayesini arttýrarak,ulaþamadýðý belki çiftçilere,belki esnafa kredi vermek için bedelli sermaye arttýrýmý yapýyorsa bu neden kötü birþey olsun ki?
O kesimlerede ulaþacak cirosu artacak karý artacaktýr...
Ammaaaa sportiflerde bedelli sermaye arttýrýmý dipsiz kuyudur....(sportiflerde çok küfür yedim bu yüzden...)
Veya çakal patronun yapacaðý,nerede harcanacaðý belli olmayan bedelli sermaye arttýrýmýndan uzak durmak gerekir...
Veya çok zor durumdaki enerji þirketlerinde borcu döndürsün diyeveya borcun faizini ödesin diye ben bedelliye ortak olmam
Benim görüþlerim böyle...
saygýlar/baþarýlar
"Caný kaymak isteyen cebinde manda taþýr "
Yer Ýmleri