sen bana yalancý mý diyorsun, densiz herif. tl ye % 24, dolara % 6 faiz verdiklerini söylediler, üstelik ben mevduat da yapmadýðým için ben aramamýþtým. yok astarý yokmuþ, yok spk ya þikayet edelimmiþ, modoratör uyuyormuþ. ama kabahat bende, yeni yetmelerle burada uðraþýyoruz.
Sayýn ilker demirbankýn batýþýný hatýrladýgýnýza göre eskilerden olmalýsýnýz. Demirbank hikayesi benim açýmdan ibretlik bir vakýa Eskiden bankalar yüzde yetmise yakýn paralarýný kamuya borç olarak verirdi, türk telekomun satýsýný ÝMF istiyordu buna sayýn necdet sezer müsade etmedi veto etti, hükümete yakýn olan c harfi ile baþlayan demir tüccarýnýn demir banký ÝMF den ve telekomdan gelecek para ile fayizlerin çol aþagýlara inecegini düþündügü için yuzde 30/40 arasý fayýzle akresif bir sekilde bonoyu satýnalmýþtý. telekom satýþý gerçekleþmedi birde fayizler 75/80 arasýna fýrladý. Sonuç güm. Þimdi Benim anlayamadýgým akbankla nasýl bir baglantýyý demirbankla kuruyorsunuz? Eski ögreti eflasyon fayiz artýsý ile önlenirdi, tüm ekonomi bilen iktisatçýlar bu þekilde formatlanmýþtý.Þu anda qamerikanýn eflasyonu düþürmek için yapýlan fayiz yükseltme iþine dünyadan bazý tepkiler gelmege baþladý, bizdeki iktidarda fayizleri düþürüp yatýrým ve üretimi artýrarak eflasyonun yenilebilecegini söylüyor, Buyümede ve yatýrýmlarýn artýþýnda söyledikleri dogru çýktý hatta iþsizlikte düþüþ oldu. Ayrýca fayiz yükseliþinden kolay kazanç bekleyenlerde hükümetin bu tavrý agýr bir travma yarattý. Tabi iþin nerelere varacagýný henüz bilmiyoruz Allah ömür nasip ederse görecegiz.Saygýlar.
Hasan bey
Sunu demek istedim:
Bankalar aktif ve pasif lerinin vadelerini olabildiðince eþleþtirmek ister. Yani verdikleri uzun vadeli kredileri MB den ucuz ama çok kýsa vadeyle fonlamazlar.
Böyle bir Vade uyumsuzluðu bankalarý batýrdý yine batýrýr.
Ýlker bey bentemel analizi bilirim ama banka bilanço analizinden pek anlamam, Burada bir deniz ali hocamýz var ben onun yaptýgý analizleri biraz takip ettim ama kendi yöntemim olan bir analiz þeklim var ben buralarý takip eden arkadaþlar içinde bunu açýklayayým. Demirbankýn batýþ nedeni özvarlýgýný sizin söylediginiz nedenlerden kaybetmiþ olmasý idi. Konu akbanka gelince basit bir anlatýmla þöyle söyliyeyim 2013 yýlýnda akbankýn özvarlýgý 11 milyar dolardý ve 3 dolarlýk degerden borsada iþlem görüyordu ,bu gün 3 dolar yuvarlak 58 TL 2013 den sonra özvarlýk 5,5 milyar dolarlara kadar indi borsa fiyatýda yaklaþýk 0,5 dolarlarý gördü. Tam burada özvarlýkta yükseliþ yönünde bir hareket baþladý yýl sonu özvarlýk dolar degeri 6,5 milyara çýkacak gibi görünüyor, Bu durum dolayýsý ile borsa degeri 0,5 centten bir dolara dogru bir hareketlenme oldu. Benim özvarlýk borsa degeri üerine yaptýgým degerlendirmelerin tamamýný burada zikretmeyecegim ama þunu söyleyebilirim Batma falan ufukta görünmüyor bilakis önümüzdeki yýl özvarlýgýn dolar bazýnda ciddi yükselecegi ve bununda borsa degerine yansýyacagýný düþünüyorum. Fiyat konusunda 2023 için bir ongörüm var ama bu bende kalsýn .Tekrar saygý ve selamlar
Yer Ýmleri