Salih bey durup durup 12 den vuruyorsun hep
Global veya yerel siyasi-jeopolitik durumlarý herkes kendine göre yorumluyor zaten. Bizim toplumda farkýndalýðý çok yüksek insan sayýsý fazla, ben sadece pek dikkat edilmeyen noktalar olursa yazýyorum. Tüpraþ'ý sizden duydum, mülkiyet güvencesizliði herkesi rahatsýz ediyor ve tedbir almamýz lazým zira zenginler hatta bizzat kendileri öyle yapýyor.
Görmemiþ olabilirsiniz, birkaç hafta önce yurtdýþýnda olduðumu ve baþka bir geliþmekte olan ülkenin borsasý üzerinden yatýrým yapmak üzerine görüþme yaptýðýmý yazdým. Belli bir büyüklüðü aþan (10.000$ da olabilir çok daha fazla da) portföyleri yurtdýþýna fiziki olarak taþýyýp Türkiye ile çifte vergilendirme anlaþmasý olan bu ülkelerin kendi borsalarýndan veya Türk borsasýndan hisse alýp satabiliriz. Türk hissesi alýrken komisyon %0,25 civarý. Benim ilgilendiðim ülkede sadece petrol rafinajý deðil arama ve çýkarma iþlemi yapan firmalar da var. Þu anda ülkeler yabancýlara banka hesabý açmayla ilgili kýsýtlamalar uyguladýðýndan gidip 6 ay oturmak lazým. Detaylarý merak edene anlatýrým.
Gene 10 yýl önce söylediðim ve þimdilerde yaygýnlaþan yöntem Türk aracý kurumlarýndan yurtdýþý borsalarý için hesap açmak. Böylece paranýz iþlem yaptýðýnýz borsanýn hesabýna gidip gelebiliyor. ABD borsalarýnda farklý ülkelerin hisseleri de var. Mesela Colombia devlet þirketi Eco Petrol'ün hisseleri veya Arjantin bankasý GGAL, gene Arjantinde kayýtlý ve bizim TAV'ýn aynýsý CAAP gibi sayýsýz alternatif var. ABD þirketleri içinde de grafiði düþenler hep oluyor. Þu anda kimya sektörü, gübre, gýda, ilaç, inþaat malzemeleri gibi alanlarda zirveden %40-50 gerilemiþ saðlam ve köklü þirketler görüyorum. Gelirler vergiye tabidir ve 800 bin lirayý aþan yýllýk kazançlarda vergi oraný %30 civarý oluyor. Enflasyon düzeltmesi yapýlabiliyor, beyan dönemi Mart ayý.
Benim tavsiyem birbirine güvenen ve belli bir büyüklüðe sahip yatýrýmcýlarýn bir araya gelip A.Þ. kurmalarý, düzgün bir tüzük hazýrlayarak nakdi ve ayni sermayelerini yatýrým þirketinin hisseleri haline getirmeleri. Ekip gerektirmeden, sadece dýþarýdan mali müþavirlik hizmeti alýnacak bu organizasyon sermayesini yurtiçi ve dýþýnda yatýrýma yönlendirip vergi avantajlarýndan yararlanabilir. Kiþisel araba masraflarý gibi þeyleri de gider gösterebilir. Uygulamada bir kurucunun organizasyonu yönlendirmesi gerekir, kararlar ortak alýnýr vs.

Alýntý yaparak yanýtla

Yer Ýmleri