Başkan Trump'ın dünkü Davos konuşması delilikle dahiliği bir arada barındıran önemli bir çıkıştı. Black Rock CEO'sunun sözleri de çok önemli.
Sözleri bir yana bırakıp icraata bakalım; ABD daha 19.yüzyıl başlarında ülkenin ortasındaki en verimli arazileri Napoleon'dan satın almıştı. Bu toprak parçası bugünkü ABD ana karasının %30'una denk geliyor. O dönemde Avrupa ülkeleri arasındaki sonu gelmez savaşlar ve çekişmeler bu toprak satışı sürecini sağlamıştı. 20.yüzyıla girerken ABD dünyanın finans merkezi olmaya başladı, emtia borsaları, foreks ticareti ve hisse senedi borsaları sayesinde gittikçe büyüyen finansal değerler oluşmaya başladı ve kırılgan kabul edilebilecek finansal değerlerin altını reel varlıklarla doldurma ihtiyacı ortaya çıktığında konuya çok basit bir yaklaşımla çözüm buldular; Alaska'yı satın aldılar. Böylece ülkenin genel arazi ve kaynakları büyütülerek riskli finansal varlıkların arkasındaki duran varlıklar güçlendirilmiş oldu.
Grönland meselesi de Alaska ile aynı şablona birebir uyuyor. Tıpkı alaska gibi üzerinde nüfus olmayan çok geniş bir araziyi alırlarsa sorunsuz biçimde arazi varlıklarını büyüterek trilyon dolarlık kırılgan teknoloji şirketlerinin sürüklediği borsalarına maddi varlık ilavesiyle reel değer katmış olacaklar. Venezüela gibi kalabalık nüfuslu bir yeri işgal etmeye çalışmaktan çok daha sorunsuz. İşgal etseniz bile bu bir maddi varlık olarak kabul edilemeyecek riskleri getirecek bir hamle.
Grönland'ı, Trump'ın ağzına bakarak jeoplolitik bir mesele olarak görenlerden farklı olarak ben, ABD teknoloji sektörünün hızlı değer artışlarına bir destek arayışı olarak görüyorum ve bakış açımın sonucu olarak, ABD'nin Grönland'a tam olarak sahip olma isteğinden vaz geçmeyeceğini düşünüyorum. Trump'ın dünkü konuşmasında dahilik bu noktadaydı, Avrupalılara şöyle dedi; ABD krize girince sizde giriyorsunuz!!! Bu gün ABD borsalarının ve dünya finans piyasalarının en büyük dayanağı haline gelen teknoloji devlerinin piyasa değerlerinin eninde sonunda, rekabet nedeniyle düşeceğini biliyoruz. Tüm dünyanın dahil olduğu ABD merkezli bu finansallaşma oyunun devam etmesi için Grönland'ı almaları gerektiğini bu yolla ima etmiş oldu.

Alıntı yaparak yanıtla
Yer İmleri