Alıntı Originally Posted by yelpaze Yazıyı Oku
Piyasa her zaman haklıdır kısmına itiraz etmedim ancak ortada komik bir durum da var!!!
Aynı piyasa faizlerin ve enflasyonun hızla yükseldiği 2021-2022 döneminde bunu durgunlukla ve kredili işlemlerin azalacak olmasıyla ilişkilendirip piyasalar için olumsuz görüş bildirmeye başladı. Ardından sahte bir iyimserlik yaratmak adına 2023-2026 arası enflasyon ve faizde düşüş nakaratını her ay dinledik, böylece ekonomik aktivite de canlanacaktı. Piyasaların yıllardır satın aldığı hikaye bu değil mi?
Gelinen noktada ne Türkiye'de ne Amerika'da,
ne enflasyon ne de faiz düştü, üstüne birde
ekonomik durgunluk ABD'de bile net biçimde görülmeye başlandı.

Bunlar olurken finans piyasaları genel anlamda boğa modundaydı daha doğrusu teknolojik devrim adı altında öyle gösterilebildi.
Bu noktada şunu merak ediyor insan; acaba gerçekler mi değişti yoksa aşırı derecede kağıt basılarak oluşturulan bir sistemde endeksleri ve göstergeleri speküle ederek insanların yargıları, bakış açıları mı çarpıtıldı? Yani biz gerçeklere bakarak mı değer biçiyoruz yoksa değerlere bakarak mı gerçekleri şekillendiriyoruz? Cevabını zaman içinde alacağımız bir soru.

Bu arada yaşanan çarpıklıkların farklı yansımalarını da görüyoruz. Mesela şimdilerde iyice kanıksanan Ukrayna savaşı. Hani şu geçen sene bitmiş olması gereken... Ortadoğu'nun savaş moduna geçmesi, ülkeler arası ticareti tehdit eden uygulamalar ki en şüphe çekici olanı bu aslında. Son aylarda çok büyük paralar yöneten kurumların üzerinde dolaşan kara bulutlar vs... Görüleceği gibi kağıt karşılığı kağıt sayesinde şişirilebilen bir düzen bizzat bu düzenden en çok faydalanan ABD'nin davranışlarıyla tehdit altında kalabiliyor!!! Bu da bize alıştığımız o politika araçlarının işlevini yitirdiği, daha önce bilmediğimiz türden yeni bir dengenin oluştuğunu düşündürmeli.
sn yelpaze,
bir ara naci ağbal istifa ettiğinde takip ettiğim ve neredeyse bütün yatırımımın orada olduğu hissede ( ALARKO holding) şöyle yazmıştım...

200 milyon dolar kar etme potansiyeli olan bir şirket 200 milyon dolara ya da altına fiyatlanmamalı... maalesef algılar çarpıtıldı ki ne çarpıtıldı. şimdi bir firmaya bakıyoruz Türkiyenin en büyük bankasının 5 misline fiyatlanıyor, alan razı satan razı, SPK da bu işten nemalanan birilerinin eşi yer alıyor...
uzun lafın kısası bu ülkede artık hisse senedi yatırımı farklılaşmış. benim gibi eski kafalılar devam ediyor ve artık piyasa ayrışıyor. Hisse senedi değerlerinin yükselmesi yerine temettü yatırımcılığı vs türü beklentilerle ben devam ediyorum. ve piyasada ne biliyorsam hepsinin ters çıktığını görüyor ve artık bilmediğimi öğreniyorum...

yeni bir dünya var ve o dünyada benim gibilere yer yok deyip geçiyorum/geçmeye çalışıyorum...