
Originally Posted by
yelpaze
tövbekar üstat, sahip olduðunuz tecrübe ile bilgiler hala altýn deðerinde ve kullanýþlý öte yandan hisse senetleri zaten çok dinamik bir piyasayken üzerine birde tarihi bir deðiþim döneminden geçiyoruz. Sanayi devriminin benzerini ve onun yýkýcý etkilerinin günümüzde x10 süratte yaþandýðýný konuþmuþtuk burada. Her türlü aþýrýlýk beklenebilir þu koþullarda.
Türkiye özelinde þunlarý unutmayalým lütfen, sermaye yetersiz ve canlýlýk ancak psikolojik dürtmelerle saðlanabiliyor. Eskiden de aþýrý hisse fiyatlamalarý olurdu ama bu kadar deðil! Bizim gibi ülkelerin borsalarýný incelerseniz, spekülasyonlarýn çok sýký denetlendiði durumlarda küçük ve orta ölçekli tahtalarýn hacimsiz kaldýðýný görürsünüz. Pazar yerlerindeki çýðýrtkanlar misali fiyatlar sert hareket ettirilerek aç gözlülük duygularý okþanýp talep canlý tutulmaya çalýþýlýyor hepsi bu.
Bu baþlýðýn ilk sayfalarýnda ABD borsasýnýn 1970'lerin baþýndan 1984'e kadar, 14 yýl boyunca yatay hareket ettiðini, ilgili dönemde faizler ve enflasyonun %20'lere kadar çýktýðýný hatýrlatmýþtým. Dünyanýn en güçlü donanmasý, sanayisi, teknolojisi, finansal kontrol, doðal kaynaklarýna sahip bir ülkeden söz ediyoruz, üstelik o dönemde bile halkýn birikimlerinin yarýsý hisse senetlerine park etmiþ vaziyetteydi.
Konu bütünlüðünü bozmak istemiyorum, ancak sürekli büyümeyi ve enflasyonu teþvik etmek için çok uzunca bir süre düþük faiz uygulayan Japonya'da Nikkei 225 endeksi 1989'daki zirvesini kýrabilmek için 35-36 sene bekledi. Bu biraz ABD tarafýndaki borsa-faiz ve borsa-enflasyon iliþkisi ile çeliþiyor görünüyor.
Bu konuda ne dersiniz sayýn Yelpaze hocam?
"Ýyi bir planýn en büyük düþmaný, mükemmel bir planýn hayalini kurmaktýr."
Clausewitz
Yer Ýmleri