yine þiþti göstergeler..akþama yetiþir mi acaba 9000
yine þiþti göstergeler..akþama yetiþir mi acaba 9000
bugünlük borsa yeter bana... akþama bakarýz.
herkese bol kazanç
![]()
Enerji ve maden alanlarýna yönelik düzenlemeler içeren kanun teklifi komisyonda kabul edildi
AK Parti milletvekillerinin imzasýný taþýyan Bazý Kanunlarda Deðiþiklik Yapýlmasýna Dair Kanun Teklifi, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'nda kabul edildi.
Enerji ve maden alanlarýna yönelik düzenlemeler içeren teklife göre, Çevre Kanunu'nun çevresel etki deðerlendirilmesini düzenleyen hükmünde deðiþikliðe gidilerek, "veya Çevresel Etki Deðerlendirmesi Gerekli Deðildir Kararý" ifadesi çýkarýlýyor. Buna göre, "Çevresel Etki Deðerlendirmesi Olumlu Kararý" alýnmadýkça projelerle ilgili onay, izin, teþvik, yapý ve kullaným ruhsatý verilemeyecek, proje için yatýrýma baþlanamayacak ve ihale edilemeyecek ancak bu durum söz konusu teþvik, onay, izin ve ruhsat süreçlerine baþvurulmasýna da engel teþkil etmeyecek.
Yapýlan düzenlemeyle "ÇED Gerekli Deðildir Kararý" ifadesinin sebep olduðu yanlýþ anlaþýlmalarýn engellenmesi amaçlanýyor.
Maden Kanunu'ndaki bazý tanýmlarda deðiþiklik yapýlýyor.
Ruhsat bedeli tanýmýnda yer alan çevre ile uyum teminatý çýkarýlarak rehabilitasyon bedeli ayrýca düzenleniyor.
Yapýlan deðiþiklikle ruhsat bedeli tanýmý, "Taban bedelinin, ruhsatýn yürürlükte kaldýðý takvim yýlý sayýsý, maden grubu, cinsi ve alan büyüklüklerine göre belirlenen katsayýlarla çarpýlarak, ilgili tablolarda gösterildiði þekilde hesaplanarak her yýl ocak ayýnýn sonuna kadar; arama ruhsatlarýnda tamamý Genel Müdürlüðün bütçesine ve iþletme ruhsatlarýnda ise yüzde 30'u Genel Müdürlüðün bütçesine, yüzde 70'i ise genel bütçeye gelir kaydedilmek üzere Genel Müdürlüðün muhasebe birimi hesabýna yatýrýlmasý gereken tutar." þeklinde deðiþtiriliyor.
Kanun'a "Kurul", "Rehabilitasyon", "Rehabilitasyon bedeli hesabý" ve "Tahsil dairesi" tanýmlarý da ekleniyor.
- Madencilik faaliyetlerinde izin sürelerinde deðiþiklik
Madencilik faaliyetlerinde izinleri düzenleyen hükümde deðiþiklik yapýlýyor.
Düzenlemeye göre, özel çevre koruma bölgeleri, Milli Parklar Kanunu'na göre korunan alanlar, sulak alanlar, yaban hayatý koruma ve geliþtirme sahalarý, ormanlar, Turizmi Teþvik Kanunu'na göre ilan edilen kültür ve turizm koruma ve geliþim bölgeleri, turizm merkezleri, Kýyý Kanunu'na göre korunmasý gerekli alanlar, 1'inci derece askeri yasak bölgeler, 1/5000 ölçekli imar planý onaylanmýþ alanlar, Kültür ve Tabiat Varlýklarýný Koruma Kanunu kapsamýnda kalan sit alanlarý ile madencilik amacý dýþýnda tahsis edilen ve Maden ve Petrol Ýþleri Genel Müdürlüðü tarafýndan uygun görüþ verilen elektrik santralleri, organize sanayi bölgeleri, endüstri bölgeleri, petrol, doðal gaz ve jeotermal boru hatlarý gibi yatýrým alanlarýna ait koordinatlar, ilgili kurumlar tarafýndan Maden ve Petrol Ýþleri Genel Müdürlüðüne bildirilecek.
Ormanlar hariç bu alanlarda ruhsat düzenlenmeden önce Maden ve Petrol Ýþleri Genel Müdürlüðü, ilgili kuruma proje hakkýnda görüþünü sorarak izin talebinde bulunacak. Ýlgili kurum, deðerlendirmelerini tamamlayarak 3 ay içinde izin talebine cevap verecek. Bu süre içerisinde cevap verilmemesi durumunda ilgili kuruma Maden ve Petrol Ýþleri Genel Müdürlüðünce bir ay ilave süre verilecek. Bu süre sonunda da karar bildirilmezse izin verilmiþ sayýlacak. Verilen izin, iþletme ruhsatýna geçiþ veya temdit deðerlendirmelerinde o alanda devam edecek ancak idarenin projede veya rehabilitasyon projesinde deðiþiklik talep etmesi mümkün olacak.
Devlet ormanlarý içinde maden aranmasý ve iþletilmesi ile madencilik faaliyeti için zorunlu; tesis, yol, enerji, su, haberleþme ve altyapý tesislerine Orman Kanunu hükümlerine göre Maden ve Petrol Ýþleri Genel Müdürlüðünün talebi üzerine 3 ay içinde 24 ay süreyle bedelsiz izin verilecek. Maden ve Petrol Ýþleri Genel Müdürlüðünce talep edilmesi halinde izin süresi 12 ay uzatýlacak.
Maden ve Petrol Ýþleri Genel Müdürlüðünce alýnan bedelsiz izne iliþkin taahhüt senedi, Orman Genel Müdürlüðüne verilecek ancak verilen bedelsiz iznin iþletilmesi, gerçek ve tüzel kiþilere devredilmesi veya iþlettirilmesi halinde alýnmasý gereken bedeller, Orman Genel Müdürlüðünün özel bütçe hesabýna yatýrýlarak bedelli taahhüt senedi, en geç 1 ay içerisinde Orman Genel Müdürlüðüne verilecek.
Bu düzenlemenin yürürlüðe girmesinden önce verilen izinler, ruhsat süresince devam edecek ve 6 ay içerisinde Maden ve Petrol Ýþleri Genel Müdürlüðüne devredilecek.
Arama faaliyeti için izin verilen alanlarda mücbir sebepler ve kýsýtlayýcý yasal hükümler hariç iþletme faaliyetine de izin verilecek. Ýzin süreçlerinde mevzuatý gereði alýnmasý gereken kurum görüþleri, çevresel etki deðerlendirmesi belgesi gibi belgeler Maden ve Petrol Ýþleri Genel Müdürlüðünce alýnacak. Tarým ve Orman Bakanlýðýnca verilen izin, çevresel etki deðerlendirmesi yönünden uygun görüþ olarak kabul edilecek.
- Ruhsat düzenlendikten sonra alan izne tabi hale gelse dahi madencilik faaliyetlerine devam edilecek
Ruhsat düzenlendikten sonra alan izne tabi hale gelse dahi madencilik faaliyetlerine devam edilecek ancak ruhsat sahasýnda kültür varlýðýnýn tespiti halinde madencilik faaliyetlerine devam edilebilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlýðýnýn uygun görüþü aranacak. Bakanlýðýn uygun görüþ vermemesi durumunda Maden ve Petrol Ýþleri Genel Müdürlüðünce hesaplanan yatýrým giderleri tutarýndaki tazminat, lehine kýsýtlama kararý verilen idarenin bütçesinden ruhsat sahibine ödenecek.
Çevresel etki deðerlendirmesi iþlemleri, Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðýnca yürütülecek. Çevresel etki deðerlendirmesi sürecinde ilgili kurumlar görüþlerini en geç 3 ay içinde verecek. Kurumlarýn ilave süre talep etmeleri halinde en fazla bir ay ek süre verilecek.
Tüm deðerlendirmelerini tamamlayarak bu süreler içinde görüþ bildirmeyen kurumun görüþü olumlu kabul edilecek. Ýzin vermiþ kurumlar, çevresel etki deðerlendirmesi sürecinde olumsuz görüþ veremeyecek. "Çevresel Etki Deðerlendirmesi Olumlu Kararý" alýnan madencilik faaliyetleri için ilgili kurum tarafýndan varsa mali yükümlülükler alýnarak, en geç bir ay içinde diðer iþlemler tamamlanacak.
Ýlgili kurum tarafýndan IV. Grup ile stratejik veya kritik madenlere izin verilmeyen hallerde sahanýn rezerv potansiyeli, yeri, cinsi ve ekonomiye katkýsý gibi hususlar dikkate alýnarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlýðýnca yapýlacak baþvuru üzerine izin hakkýnda nihai karar, üstün kamu yararý çerçevesinde Kurul tarafýndan verilecek. Kurul, madencilik faaliyeti lehine karar verirse ilgili kurum bir ay içinde izin kararýný Maden ve Petrol Ýþleri Genel Müdürlüðüne gönderecek ve ruhsat düzenlenecek.
- "Stratejik veya kritik madenler" yeniden düzenleniyor
Maden Kanunu'nun "Stratejik veya kritik madenler" baþlýklý hükmü yeniden düzenleniyor. Buna göre, arz kesintisi veya yüksek fiyat artýþý halinde ciddi ekonomik sorunlar veya güvenlik zafiyeti doðabilecek, sanayi üretiminin temel girdilerinden ve yüksek arz riski taþýyan madenler, kritik maden olarak kabul edilecek.
Ulusal güvenlik ve ekonomik refah için yüksek öneme sahip ve iç veya dýþ etkenler nedeniyle arzý kýsýtlanabilecek madenler, stratejik maden olarak kabul edilecek.
Stratejik veya kritik madenler, Milli Savunma Bakanlýðý, Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý, Ticaret Bakanlýðý ile ilgili kamu kurum ve kuruluþlarýnýn görüþleri alýnarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlýðýnca tespit edilecek.
Stratejik veya kritik madenlere iliþkin madencilik faaliyetleri için Kamulaþtýrma Kanunu hükümleri doðrultusunda acele kamulaþtýrma yapýlabilecek.
Bir önceki yýldaki üretim miktarýnýn yüzde 10'unu geçmemek kaydýyla stratejik veya kritik madenlerin belirli bir oran veya miktarda ruhsat sahiplerince stoklanmasýna Cumhurbaþkanýnca karar verilebilecek.
- Rehabilitasyon bedeli ruhsat bedelinden ayrýþtýrýlýyor
Teklifle, ruhsat bedelinde yüzde 30 oranýnda indirim yapýlýyor ve rehabilitasyon bedeli, ruhsat bedelinden ayrýþtýrýlarak ruhsat bedeli kadar bir tutarýn rehabilitasyon bedeli olarak ödenmesi zorunlu hale getiriliyor.
Tahsil edilecek iþletme ruhsatý bedelinde yapýlan indirimin genel bütçe gelirlerinde sebep olacaðý azalmayý telafi etmek amacýyla ruhsat bedellerinin genel bütçeye gelir kaydedilecek payý yüzde 50'den yüzde 70'e çýkarýlýyor.
Ýptal edilen ruhsatlar için ocak ayýnýn sonuna kadar ödenmesi gereken ruhsat ve rehabilitasyon bedelinin ödenmeyen kýsmý, ruhsatý iptal eden idarelerce Amme Alacaklarýnýn Tahsil Usulü Hakkýnda Kanun hükümlerine göre takip ve tahsil edilecek.
Maden ve Petrol Ýþleri Genel Müdürlüðünce iptal edilen ruhsatlara dair ruhsat ve rehabilitasyon bedellerinin takibini ilgili tahsil daireleri yapacak.
Rehabilitasyon bedeli, iþletme ruhsat bedeli kadar olacak. Tahsil edilen bedeller, vadeli hesapta nemalandýrýlacak. Rehabilitasyon bedeli ve nema geliri sadece rehabilitasyon için kullanýlacak, haczedilemeyecek, rehin edilemeyecek ve temlik edilemeyecek. Nemalandýrmaya iliþkin diðer hususlar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlýðýnca yönetmelikle belirlenecek.
Rehabilitasyon yükümlülüðü kalmayan ruhsat sahiplerine ödedikleri rehabilitasyon bedelinin kullanýlmayan kýsmý iade edilecek. Madencilik faaliyeti yürütülen alanlarýn rehabilitasyonunun saðlanmasý amacýyla Maden ve Petrol Ýþleri Genel Müdürlüðünce belirlenen yükümlülükler yerine getirilinceye kadar Genel Müdürlük tarafýndan üretim faaliyeti durdurulabilecek.
Kamu kurum ve kuruluþlarýna ait olmayan ham madde üretim izinlerine ayný gruptaki ruhsatlarýn rehabilitasyon yükümlülüklerine iliþkin hükümler uygulanacak.
Kamu kurum ve kuruluþlarý uhdesindeki ham madde üretim izni sahalarýnýn rehabilitasyonu, bu kamu kurum ve kuruluþlarýnýn yükümlülüðünde olacak. Rehabilitasyon uygulamalarý, izin sahibi kamu kurum ve kuruluþlarýnýn bütçesinde bu amaçla ayrýlan ödenekten karþýlanacak.
Rehabilitasyon, ayrýlan bu kaynaðýn Tarým ve Orman Bakanlýðýna aktarýlmasý suretiyle Tarým ve Orman Bakanlýðýnca da gerçekleþtirilebilecek.
Rehabilitasyon yükümlülüðünü ihlal eden kamu kurum ve kuruluþlarýna eksiklikleri gidermesi için bir ay süre verilecek. Bu sürede de eksiklik giderilmezse faaliyet durdurulacak.
(Sürecek)
Kaynak : Anadolu Ajansý
"Hayalleriniz için sessiz bir þekilde savaþýn. Çünkü onlarý gerçekleþtirirken yaratmýþ olduðu etki insanlarýn tahammül edemediði bir þeydir."
Enerji ve maden alanlarýna yönelik düzenlemeler içeren kanun teklifi komisyonda kabul edildi (3)
Enerji ve maden alanlarýna yönelik düzenlemeleri içeren kanun teklifine göre, yenilenebilir enerji kaynaklarýna dayalý ön lisans veya üretim lisansý bulunan üretim tesisleri için gerekli özel mülkiyete konu taþýnmazlarýn temini amacýyla Enerji Piyasasý Düzenleme Kurulu tarafýndan 31 Aralýk 2030'a kadar Kamulaþtýrma Kanunu kapsamýnda "acele kamulaþtýrma" kararý alýnabilecek.
TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'nda kabul edilen Bazý Kanunlarda Deðiþiklik Yapýlmasýna Dair Kanun Teklifi ile Maden Kanunu'nda deðiþikliðe gidiliyor.
Buna göre, çevre ile uyum teminatý, teminat mektubu olarak verilmiþ ruhsatlarda düzenlemenin yürürlük tarihinden itibaren herhangi bir bildirim yapýlmaksýzýn bir yýl içerisinde teminat mektuplarýndaki kayýtlý tutar kadar bedelin rehabilitasyon bedeli hesabýna nakden yatýrýlmasý zorunlu olacak. Aksi takdirde teminat mektuplarý nakde çevrilerek rehabilitasyon bedeli hesabýna aktarýlacak. Karþýlýðý nakden ödenen ruhsatlara ait teminat mektuplarý ruhsat sahiplerine iade edilecek.
Çevre ile uyum teminatý ödenmeyen ruhsatlara iliþkin talepler, teminatlar nakden yatýrýlana kadar deðerlendirilmeye alýnmayacak.
Düzenlemenin yürürlük tarihinden önce tahsil edilen ve düzenleme kapsamýnda tahsil edilecek çevre ile uyum bedeli ve nakdi çevre ile uyum teminatlarý rehabilitasyon bedeli hesabýna aktarýlacak.
Düzenlemenin yürürlüðe girdiði tarihte yürürlükte olan ruhsatlarýn çevre ile uyum ve ruhsat bedellerinin hesaplanmasýnda ve tahsilinde, düzenlemenin yürürlük tarihinden önceki ilgili hükümler 1 Ocak 2026'ya kadar uygulanacak.
Ayný kanundaki "Ýþletme Ruhsat Bedelleri" ile devlet hakkýna yönelik tablolarda deðiþikliðe gidiliyor. Bu kapsamda iþletme ruhsat bedellerinin rehabilitasyon çalýþmalarý için kullanýlan yüzde 30'luk kýsmýnda indirim yapýlmasý ve ruhsat bedeli kadar ayrýca rehabilitasyon bedeli tahsil edilmesi yönünde düzenleme yapýlacak.
Ons fiyatý 2101 dolar ve üzeri fiyatlar için "devlet hakký" artýrýlacak. Devlet hakkýna yönelik tablolarda yer alan metalik madenlerle ilgili oranlarda güncellemeler yapýlarak devlet hakký kayýplarýnýn önüne geçilecek. Krom madeni, Maden Kanunu'na ekli 3 sayýlý tablodan çýkarýlarak genel hükümlere tabi hale getirilecek.
Bu hükme yönelik Komisyonda kabul edilen önergeyle devlet hakkýna iliþkin uygulamada meydana gelebilecek tereddütlerin giderilmesi amaçlanýyor. Buna göre, devlet hakkýnýn oluþtuðu döneme ait Londra Borsasý ortalama deðeri, devlet hakkýnýn oluþtuðu döneme ait Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasý ortalama döviz kuru ve borsada iþlem görmeyen madenler için Bakanlýkça açýklanan fiyatlar esas alýnacak.
- Yenilenebilir enerjiye yönelik düzenlemeler
Mera Kanunu'ndaki düzenlemeyle meralarýn, Yenilenebilir Enerji Kaynaklarýnýn Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlý Kullanýmýna Ýliþkin Kanun kapsamýnda ilan edilen yenilenebilir enerji kaynak alanlarý için ihtiyaç duyulan yerlerde tahsis amacý deðiþtirilebilecek.
Yenilenebilir Enerji Kaynaklarýnýn Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlý Kullanýmýna Ýliþkin Kanun'un 8. maddesinin baþlýðý "Arazi ihtiyacýna ve diðer izin süreçlerine iliþkin uygulamalar" þeklinde deðiþtirilecek.
Kanun'daki deðiþiklikle yenilenebilir kaynaklý enerji yatýrýmlarýný desteklemek amacýyla yenilenebilir enerji kaynaklarýna dayalý üretim tesislerine yönelik uygulanan izin, kira ve irtifak iþlemlerindeki yüzde 85 indirimin süresi iþletmeye girecek tesisler için 31 Aralýk 2025'ten 31 Aralýk 2030'a kadar 5 yýl süreyle uzatýlacak. Bu çerçevede 31 Aralýk 2030'a kadar iþletmeye girecek yenilenebilir enerji kaynaklarýna dayalý üretim tesislerinin izin, kira ve irtifak iþlemlerinde yüzde 85 indirim uygulanacak.
Orman vasýflý taþýnmazlarda rüzgar veya güneþ enerjisine dayalý elektrik üretim tesislerinin kurulabilmesine iliþkin izin süreçlerinde düzenlemelere gidilecek.
Bu kapsamda ön lisans belgesine istinaden, süre uzatýmlarý dahil olmak üzere ön lisans süresi kadar izin verilebilecek. Üretim lisansý aþamasýna geçilememesi halinde bu izin, ön lisans süresi sonunda resen sona erecek. Üretim lisansý aþamasýna geçildiðinin EPDK tarafýndan ilgili idareye bildirilmesi durumunda ön lisansa dayalý izin, üretim lisansý süresi sonuna kadar uzatýlacak.
Proje ve etüt aþamasýndaki ölçüm ve sondaj faaliyetleri için ilgili projenin ön lisans veya üretim lisansý almasý þartý aranmaksýzýn izin verilebilecek. Ancak ön lisans kapsamýnda izin verilen bir saha içerisinde, izne konu projeye yönelik yapýlan ölçüm ve sondaj faaliyetleri için ayrýca izin aranmayacak.
Orman vasýflý taþýnmazlarda rüzgar veya güneþ enerjisine dayalý elektrik üretim tesisi kurulabilmesine yönelik izin baþvurularý, baþvuru tarihinden itibaren azami 60 gün içerisinde sonuçlandýrýlacak.
Rüzgar veya güneþ enerjisine dayalý elektrik üretim tesislerine iliþkin proje tanýtým dosyasý veya çevresel etki deðerlendirmesi raporu hazýrlanmasý süreçlerinde, rüzgar projelerinin ana kuþ göç yollarý üzerinde, güneþ projelerinin ise ana kuþ göç yollarý üzerindeki darboðazlarda olmasý halinde ornitolojik gözlem yapýlmasý zorunlu olacak. Diðer alanlardaki rüzgar ve güneþ projeleri için ornitolojik gözlem yapýlmasý gerekmeyecek ancak bu projeler için yatýrýmcý, ilgili idare tarafýndan talep edilen tedbirleri almakla yükümlü olacak.
- Ýmar ve ruhsat iþlemleri
Ýmar Kanunu'ndaki "istisnalar" saklý kalmak þartýyla ön lisans veya üretim lisansý bulunan rüzgar veya güneþ enerjisine dayalý elektrik üretim tesislerinin imar planlarý, parselasyon planlarý ve bunlarýn deðiþiklikleri Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlýðýnca da onaylanabilecek.
Bakanlýkça onaylanan imar planlarý ve parselasyon planlarý, onay tarihi itibarýyla yürürlüðe girecek. Onaylý planlar, Bakanlýðýn internet sitesinde 15 gün süreyle ilan edilecek, itiraz olmamasý halinde ilan süresinin sonunda kesinleþecek.
Ön lisans veya üretim lisansý bulunan rüzgar veya güneþ enerjisine dayalý elektrik üretim tesislerinde yer alan yapý ve müþtemilata iliþkin yapý ruhsatý, yapý kullanma izin belgesi ve iþ yeri açma ve çalýþma ruhsatý Bakanlýkça da düzenlenebilecek.
Ruhsata aykýrýlýðý tespit edilenler için Ýmar Kanunu'nun ilgili maddeleri çerçevesinde yapýlacak iþlemler Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlýðýnca tesis edilecek. Yapýlara iliþkin yýkým kararý alýnmasý halinde Bakanlýðýn bildirimi üzerine, ilgisine göre büyükþehir belediyesi, belediye veya il özel idaresi tarafýndan yýkým iþlemi gerçekleþtirilecek.
Ön lisans veya üretim lisansý bulunan yenilenebilir enerji kaynaklarýna dayalý elektrik üretim tesislerine iliþkin yapý ruhsatý baþvurularýnda, acele kamulaþtýrma kararýna istinaden mahkemece verilen taþýnmaza el koyma kararý ruhsat alma þartlarý içerisinde deðerlendirilecek belge sayýlacak.
Ýmar ve ruhsatla ilgili düzenlemelerin uygulanmasýna iliþkin usul ve esaslar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlýðýnca çýkarýlan yönetmelikle belirlenecek.
- Ýndirim süreleri uzatýlacak
Elektrik Piyasasý Kanunu'ndaki deðiþiklikle enerji ithalatýnýn azaltýlmasý, cari açýðýn düþürülmesi ve enerji arz güvenliðinin tahkimi açýsýndan yerli kaynaklarýn enerji üretiminde kullanýmýnýn desteklenerek kapasite kullaným oranlarýnýn yükseltilmesi ve yerli kaynaklara dayalý üretimin artýrýlmasý için izin, kira ve irtifak iþlemlerinde uygulanan indirimlerin süresi 5 yýl daha uzatýlacak.
Bu kapsamda 31 Aralýk 2030'a kadar iþletmeye girecek elektrik üretim tesislerinden lisans tarihinden itibaren 15 yýl boyunca izin, kira, irtifak hakký ve kullanma izni bedellerine yüzde 85 indirim uygulanacak.
Yenilenebilir enerji kaynaklarýna dayalý ön lisans veya üretim lisansý bulunan üretim tesisleri için gerekli özel mülkiyete konu taþýnmazlarýn temini amacýyla Enerji Piyasasý Düzenleme Kurulu tarafýndan 31 Aralýk 2030'a kadar Kamulaþtýrma Kanunu kapsamýnda "acele kamulaþtýrma" kararý alýnabilecek. Bu süre Cumhurbaþkaný tarafýndan bir defaya mahsus olmak üzere 5 yýl süreyle uzatýlabilecek.
Yapý ruhsatý ve/veya yapý kullanma izin belgesi olmadan tesis edilerek 31 Aralýk 2024'ten önce kýsmen veya tamamen iþletmeye girmiþ lisanslý elektrik üretim tesisleri ve bunlarýn zorunlu altyapý unsurlarý için imar planlarýna iþlenmiþ bulunmak ve üretim lisansý sahibi tüzel kiþilerce bu düzenlemenin yürürlüðe girdiði tarihten itibaren bir yýl içerisinde müracaat edilmek þartýyla statik bakýmdan uygun olduðuna dair inþaat mühendislerince hazýrlanacak rapor ve fenni mesuliyetin ilgili mühendislerce üstlenildiðine dair belge sunulmasý durumunda Bakanlýkça bedeli mukabilinde Üretim Tesisi Uygunluk Belgesi düzenlenecek.
Üretim Tesisi Uygunluk Belgesi, elektrik üretim tesisi ve elektrik üretiminin zorunlu altyapý unsurlarý kapsamýndaki tüm yapýlar için tek belge olarak düzenlenecek ve iþ yeri açma ve çalýþma ruhsatý yerine de geçecek.
Üretim Tesisi Uygunluk Belgesi bedeli olarak ilgili tesis türü için Enerji Piyasasý Düzenleme Kurumu tarafýndan belirlenen güncel birim yatýrým tutarý ile hesaplanan toplam yatýrým tutarýnýn binde 1'i genel bütçeye gelir kaydedilmek üzere Bakanlýkça tahsil edilecek.
Elektrik üretim tesisleri için bu düzenlemelerin yürürlük tarihinden önce Ýmar Kanunu uyarýnca alýnmýþ idari yaptýrým kararlarý, yýkým kararlarý ve idari para cezalarý uygulanmayacak. Yapýlmýþ itirazlar veya açýlmýþ davalar hakkýnda resen karar verilmesine yer olmadýðýna karar verilecek, yargýlama ve takip giderleri taraflar üzerinde býrakýlacak ve vekalet ücretine hükmedilmeyecek. Bu düzenlemenin yürürlüðe girdiði tarihten önce tahsil edilmiþ tutarlar iade edilmeyecek.
- Rekor süreli komisyon toplantýsý
Kanun teklifinin komisyondaki görüþmeleri yaklaþýk 26 saat sürdü. Gerginliklerle baþlayan toplantý, 28. Dönem 3. Yasama Yýlý'nýn en uzun süreli komisyon toplantýsý olarak kayýtlara geçti.
Bazý milletvekilleri, bu þekilde uzun çalýþma süresinin saðlýklý olmadýðý yönünde eleþtirilerde bulundu.
(Bitti)
Kaynak : Anadolu Ajansý
"Hayalleriniz için sessiz bir þekilde savaþýn. Çünkü onlarý gerçekleþtirirken yaratmýþ olduðu etki insanlarýn tahammül edemediði bir þeydir."
Bugün piyasalarda oynaklýðýn artmasý bekleniyor.!!!!
Hisse senedi endeksleri, ETF'ler, hisse senedi endeksi vadeli iþlemleri ve bireysel hisse senetlerine iliþkin 6,8 trilyon dolar deðerindeki opsiyonun bugünkü iþlem seansýnda sona ermesi bekleniyor.!!!!
SpotGamma tahminlerine göre bu, kayýtlara geçen en büyük "üçlü cadýlýk" OpEx'i olabilir.!!!!
Bu ayný zamanda en az 25 yýldýr gerçekleþen ilk aylýk tatil sonrasý OpEx olacak..!!!!
Ayrýca, vadesi dolacak opsiyonlarýn yaklaþýk 4,5 trilyon dolarlýk nominal deðeri S&P 500 endeks opsiyonlarýna baðlýdýr..!!!!
Yaklaþýk 1 trilyon dolar deðerindeki vadesi dolan opsiyon tek hisse senetlerine baðlý.!!!!
Büyük bir gün.!!!!
GAza gelme.!!!!
Kendime masallar.!!!
Masallar dünyasý.!!!
Kötümser yalnýz tüneli görür, iyimser tünelin sonundaki ýþýðý görür, gerçekçi tünelle birlikte hem ýþýðý hem de gelecek treni görür.!!!
Ayný pencereden dýþarý bakan iki insandan biri.!!!
Sokakta ki çamuru, diðeri ise gökte ki yýldýzlarý görür.!!!!
Frederick Langbridge
Kötümser yalnýz tüneli görür, iyimser tünelin sonundaki ýþýðý görür, gerçekçi tünelle birlikte hem ýþýðý hem de gelecek treni görür.!!!
GAzA gelme.!!!!!
Çöküþ dönemi.!!!
Kendime masallar.!!!
Masallar dünyasý.!!!
Yer Ýmleri