BU ARMUT ÇEKÝRDEÐÝNÝ EKERSENIZ BÝR GÜNDE ALTIN MEYVA VERÝR
Bir varmýþ Bir yokmuþ Bir zamanlar Çin'de bir adam o kadar aç ve bitkin düþmüþtü ki, dayanamayýp bir armut çaldý...
Adamý yakalayýp cezalandýrýlmak üzere Ýmparator'un karþýsýna çýkardýlar. Hýrsýz imparatoru görünce ona þöyle dedi;
"Deðerli efendim, çok açtým,
dayanamadým çaldým ve yedim. Beni affetmeniz için yalvarýyorum. Eðer affedersiniz size paha biçilemez bir armaðaným olacak..
"Ýmparator dudak büker;
"Senin gibi birinde paha biçilemez ne olabilir ki?"
Hýrsýz, avucunun içindeki armut çekirdeðini uzatýr ve;
"Bu çekirdeði ekerseniz bir gün içinde altýn meyveler veren bir aðacýn yeþerdiðini göreceksiniz..."
Ýmparator kahkaha atarak;
"Ek o zaman, altýn meyveleri görünce affederim seni..." dedi.
Yoksul adam;
"Haþmetlim bu tohumu ben ekemem çünkü ben bir hýrsýzým...
Bu tohumu ancak, ömründe hiç
çalmamýþ, baþkalarýna hiç haksýzlýk yapmamýþ, yalan söylememiþ biri ekebilir. Tohum o zaman gücünü gösterir, aksi takdirde onu ekeni zehirler, tarif edilemez acýlarla öldürür. Sultaným, bu tohumu ancak siz ekebilirsiniz.."
Ýmparator irkildi, suratýný astý, bir süre düþündü, sonra hýrçýn bir sesle;
"Ben imparator'um bahçývan deðil, o tohumu baþbakana ver eksin de altýn meyveleri görelim." dedi..
Yoksul adam, tohumu baþbakana uzatýnca baþbakan telaþe içerisinde imparatora dönüp itiraz etti.
"Ben ekim biçim iþlerinde çok beceriksizim efendim, sihirli tohumu ziyan ederim. Bence bu tohumu hazinedar baþý eksin..."
Hazinedar baþý da hemen bir bahane buldu ve bu görevi baþkasýna devretti.
Bir bir orada bulunan herkes sudan sebeplerle tohum ekme görevinden kaçýndýlar...
Sonra Ýmparator, doðan sessizliðin içerisinde bir süre düþündü. Baþý önünde baþbakana, hazinedara ve bütün görevlilere dik dik baktý ve;
"Hadi bakalým bu hýrsýz bahçývana tohumun nasýl altýn meyve verdiðini hep birlikte gösterip sevindirelim." dedi.
Cebinden bir altýn çýkarýp yoksul adamýn tutmasý için attý.
Herkesin ceplerinden sessiz sedasýz birer altýn çýkarýp adama vermesini izledi...
Sonra da gülerek;
"Bas git buradan be adam, bugünlük bu ders hepimize yeter.." dedi.
BUNU EKECEK BÝRÝ VARMI?
Ortalýðýn toz duman olduðu þu günlerde tohumu ekecek temiz kimse var mý dersiniz?

Yer Ýmleri