Originally Posted by
effendy75
Yerinde tespitler üstadým..þu günlerde millete yutturulan hikaye 70’ler tarzý bir stagflasyona doðru ABD’nin yol aldýðý.. ekran gediklisi papaðan ekonomi yorumcularý, godo’tu bekler gibi stagflasyon bekliyorlar artýk . onlar da gerçi patronlarýn verdiði vazifelerini yerine getiriyorlar, ayrý mesele..
esasýnda o zamandan bu zamana köprülerin altýndan çoook sular aktý.. misal, þu anda ABD’nin petrol fiyatý diye bir derdi yok..hatýrlarsanýz, 70’lerde OPEC ambargoyu çakýnca, conileri þeylerinden tam da yakaladýydý.. tabii Sovyetler’in desteði filan.. ayrý hikayeler..ayrýca kaldý ki, petrol yükseldikçe dünya daha çok ABD’ye baðlý hale geliyor artýk..
Þu artýk net; ABD Kýzýldeniz’i bloke etmeye de oynuyor..bu sayede Süveyþ hattýnýn tam kontrolü de ABD’ye geçecek. Tabii bu süreçte Trump petrolü 150 dolar seviyelerine çekmeden gitmeyecek..çünkü bu vazifeyi o’na ABD askeri-endüstriyel kompleksi tevdi etmiþtir..
Ve her daim dünyanýn bir kurtarýcýya ihtiyacý vardýr 🙂
You did great job guys... thank you for all..it Was amazing!!
Anlamak için soruyorum, ABD'nin petrol fiyatý gibi bir derdi olmamasý konusunu;
Evet muhtemelen 70'lerdeki gibi deðil durum. ABD'nin an itibariyle petrolü var, iþte Venezuella petrolünü falan kontrolüne aldý.
Bu muhtemelen içeride bir akaryakýt darboðazý çekmeyeceðini garantilemez mi en iyi ihtimalle?
Mesela, dünyada petrolün varili 120-150 dolar seviyesine çýkarsa, içerde petrolü dampingli fiyattan mý verecek kullanýma.
Bir de yanýlýyorsam düzeltin lütfen; iðneden ipliðe her þeyi neredeyse ithal eden ABD'nin, yükselen enerji maliyetleri nedeniyle ithal ettiði ürün fiyatlarý artmayacak mý, bu da bir tür enflasyon dalgasýna neden olmayacak mý?
Dolarýn satýnalma gücünü artýrarak mý bu iþin üstesinden gelmeye çalýþacak?
Ya da ne bileyim, dýþarýya yüksek fiyattan petrol satýp, bunu içeride halkýn satýnalma gücünü artýrmak için mi kullanacak?
Savaþýn baþýnda Körfez'de aktif olarak iþleyen pek çok askeri üs ve ekipman zarar hanesine yazýldý, ciddi rakamlardan bahsediliyor.
Hepsinden önemlisi yýllardýr ABD'yi ABD yapan ve çokça ekmeðini yediði imajý da zedelenmiþ olmadý mý? Bunun paraya tahvil edilecek bir boyutu da yok mudur sizce?
Yani ne planlýyorlardý bilemiyorum tabi ama benim gördüðüm o ki, böyle bir sonucu planlýyor olamazlar, nacizane görüþüm.
Bütün bu bana/bize aðýr görülen maliyetler aslýnda Çin'in enerjiye eriþimini engellemek için idiyse, Çin kullandýðý enerjinin ne kadarýný Körfez'den tedarik ediyor, alternatifleri var mý, çok vakýf olduðum konular deðil.
Ama eðer böyle ise o zaman bu iþin sonu yeni bir temsili Pearl Limaný baskýnýna çýkabilir.
Yazdýklarým yatýrým tavsiyesi niteliðinde deðil, tamamen kiþisel görüþlerimdir. Al, Sat, Tut kararlarý tamamen okuyucunun kendisine aittir. Buradan kimseye yatýrým tavsiyesi verilmez.
Türk Atasözü : "Kelin ilacý olsa baþýna sürer."
Yer Ýmleri