Etrafımda olup da yurtdışı piyasalara hevesli olan arkadaşlarda genelde hep yeni bir NVDIA keşfetmeye çalışma şeklinde bir yaklaşım görüyorum. Tabii ki burada NVDIA'dan kasıt o tarz bir büyüme ve çıkış yapabilecek yeni bir hisse keşfi. Değişimler teknoloji odaklı gidildiği için bu tip bir eğilim aslında anlaşılmaz bir şey değil. Ancak her dönemde daha büyüme başlangıcında ve trende henüz başlamış ve ciddi potansiyel vaad eden bir hisse yakalamak mümkün olmayabiliyor. Bu durumda sürekli bir potansiyel avcılığı çalışması yapmak gerçekçi duruyor mu? Bu soruya herkes farklı cevaplar verebilir. Ancak ben kişisel olarak sürekli potansiyel avcılığı ve yeni NVDIA'lar aramakla geçen zamanı ve bunun maliyetini düşünerek farklı bir yol izlemeyi tercih ediyorum.
Nedir bu farklı yol? %200 ve üstü getiri hayali kurduracak potansiyeller peşinde koşmaktansa toplamda yine o kadar kazandırabilecek birçok küçük hedefle (örneğin %10-%20) istikrarlı kazançlar elde etme fikri bana daha sıcak ve daha erişilebilir geliyor. Tekrar eden istikrarlı küçük ve orta kazançlar vade uzadıkça bileşikte tek bir altın vuruşla büyük getiri elde etme hayalinden daha gerçekçi ve daha erişilebilir olabiliyor. Kaldı ki % 200 ve üstü büyüme hayali kurdurtan bir şirkette trendde ne kadar uzun süreli kalabileceğinin ya da trendi gerçekten de hayal ettiğin kadar sürebileceğinin de bir garantisi yok.
Bunun için de Weinstein'in fiyat döngü analizlerinde 1. aşama olarak adlandırdığı taban oluşturma/birikim (basing/accumulation) aşamasından 2. aşamaya geçme evresinde olan ya da oralarda daralan fiyat hareketleri sergileyen hisselere yoğunlaşmayı ve bu yöntemi genelde onlarda uygulamayı tercih ediyorum. Temel rasyoları makul ve fiyat olarak bu bölgede olan şirketler bana daha cazip geliyor. Bu yönteme burun kıvıran çokça trader/yatırımcı da gördüm. Herkesin yoğurt yiyişi kendine elbette. Yurt içi piyasalarda farklı bir tavır izlesem de yurtdışı işlemlerim genelde bu minvalde seyrediyor. Ve bu tarz işlemler yapmak isteyenler için potansiyel hisse sayısı o kadar yüksek ki insan piyasaya ne zaman girerse girsin bir sürü fırsatlar kaçırmış psikolojisine ya da fomo'ya düşmeden rahat rahat hedef hisseleri bulup onlarda kısa vadeli pozisyonlar açabiliyor.
"İyi bir planın en büyük düşmanı, mükemmel bir planın hayalini kurmaktır."
Clausewitz
Yer İmleri