Her yol NVDA'ya ya da Mag7'a çıkmıyor. Kazanç etik, ahlâkî olduktan sonra, paranın hangi şirketten kazanıldığının hiç önemi yok.
Her yol NVDA'ya ya da Mag7'a çıkmıyor. Kazanç etik, ahlâkî olduktan sonra, paranın hangi şirketten kazanıldığının hiç önemi yok.
"İyi bir planın en büyük düşmanı, mükemmel bir planın hayalini kurmaktır."
Clausewitz
Earnings Call Transcript'ini yapay zekaya özetlettim ve aşağıya bırakıyorum:
UHS (Universal Health Services) Q1 2026 Earnings Call Özeti
UHS, ABD'nin büyük hastane ve davranışsal sağlık (behavioral health / psikiyatri & bağımlılık tedavisi) operatörlerinden biri.
Şirketin iki ana kolu var:
Acute Care = Genel hastaneler, cerrahi, acil servis vb.
Behavioral Health = Psikiyatri hastaneleri, bağımlılık tedavisi, ruh sağlığı hizmetleri
Kısa Özet
Gelir +9.6%
Adjusted EPS +16.1%
Guidance korundu
Talkspace satın alımıyla dijital ruh sağlığı alanına güçlü giriş.
Hisse geri alımları sürüyor.
Yeni hastane yatırımları devam ediyor.
Hacim (hasta trafiği) biraz zayıf ama fiyatlama gücü ve maliyet disiplini güçlü.
Genel ton: Pozitif ama kontrollü.
Finansal Sonuçlar
Güçlü Noktalar
Revenue Growth: +9.6%
Bu sağlık sektöründe gayet iyi. Özellikle hacim zayıfken büyümenin gelmesi önemli.
Adjusted EPS: +16.1%
Gelirden daha hızlı EPS büyümesi demek.
- marj iyileşmesi
- hisse geri alımı
- operasyonel verimlilik
Operating Cash Flow
$402M (geçen yıl $360M)
Nakit üretimi artıyor. Çok olumlu.
Segment Analizi
1. Acute Care (Genel Hastaneler)
Negatifler
Flu sezonu zayıf geçti.
Kış hava koşulları bazı bölgeleri vurdu.
Exchange insured (HIX) hasta sayısı düştü.
Medicaid / payer mix baskıları var
Pozitifler
Kardiyoloji
Ortopedi
Nöroloji
gibi yüksek marjlı alanlarda büyüme var.
Sonuç:
Kısa vadede biraz baskı var, ama yıl içinde toparlanma bekliyorlar.
2. Behavioral Health (En önemli hikâye)
Revenue +7.3%
EBITDA +8.4%
Bu segment şirketin yıldızı.
Neden?
ABD'de mental health talebi çok güçlü.
Yatak kapasitesi sınırlı.
Yeni outpatient modeline geçiş var.
Daha yüksek marj fırsatları.
En Önemli Olay: Talkspace Satın Alımı
Talkspace = Online terapi platformu.
6000 lisanslı uzman, 50 eyalette hizmet.
UHS Talkspace'i neden aldı?
Çünkü sektör değişiyor, eskiden hasta hastaneye gelirdi.
Şimdi online terapi, uzaktan bakım, intensive outpatient program, taburcu sonrası dijital takip söz konusu.
UHS burada geleceğe yatırım yaptı.
Yönetim Ne Dedi?
İlk 12 ay EPS accretive
3 yıl içinde EBITDA multiple single-digit olacak
Bu çok iddialı ve pozitif.
Yani satın alma pahalı görünse de sinerji bekleniyor.
AI Kullanımı
8 farklı AI use-case revenue cycle operasyonlarında devreye alınmış.
Özellikle:
-ödeme tahsilatı
-sigorta redleri
-verimlilik
-idari iş yükü azaltma
2026'da klinik operasyonlara AI geliyor.
Bu sağlıkta uzun vadeli marj genişleme hikâyesi olabilir.
Capital Allocation
Share Buyback
Q1'de:
675,000 hisse alındı
$127M harcandı
Kalan yetki:
$1.3B
Yönetim açıkça diyor:
Buyback devam edecek
Bu hissedar dostu.
Riskler
1. Hacim (hasta Trafiği) Zayıflığı
Q1'de hasta sayısı çok güçlü değil.
2. Government Payment Programs
Medicaid supplemental payment gibi gelir kalemleri biraz karmaşık. Bunlar sürdürülebilir değil.
3. Behavioral Staffing
Psikiyatri personeli bulmak zor.
4. Reimbursement Pressure
Sigortacılar daha agresif davranıyor.
Yönetim Tonu Nasıldı?
Oldukça güvenli, sakin ve kontrollü.
Abartılı konuşmadılar. Guidance artırmadılar ama korudular.
Bu genelde:
Yıl ilerledikçe yükseltme ihtimali bırakmak anlamına gelir.
Yatırımcı Açısından Ne Anlama Geliyor?
Bull Case
-Behavioral health secular growth
-Talkspace ile yeni büyüme alanı
-Buyback + EPS growth
-Strong cash flow
-AI marj desteği
Bear Case
-Acute care büyümesi zayıflarsa
-Devlet ödemeleri düşerse
-Talkspace entegrasyonu kötü olursa
-Staffing sıkıntısı sürerse
Bu call bir kaliteli compounder call'u gibi duruyor.
Panik yok. Sorunlar var ama yönetilebilir:
-hacim geçici zayıf
-pricing güçlü
-behavioral güçlü
-balance sheet sağlam
-buyback var
Yani:
Bu "cyclical mess" değil
Bu "steady operator with growth optionality"
Hisse İçin Sonuç
Eğer valuation aşırı pahalı değilse:
orta-uzun vadede kaliteli savunmacı büyüme şirketi.
Özellikle resesyon korkusu varsa hastane + mental health kombinasyonu iyi olabilir.
Tek Cümle Özeti
Q1 hacim (hasta trafiği) zayıf, ama UHS fiyatlama gücü, behavioral health büyümesi, Talkspace hamlesi ve güçlü sermaye dağıtımı ile güçlü görünüm verdi.
Son düzenleme : deva-i dert; Dün saat: 13:26.
Clausewitz
Elinize sağlık. Yine harika bir inceleme olmuş.
Ben de aşağıdaki destekler ile takip ekranıma aldım. Teşekkürler yeniden.
![]()
Fiili dolaşımdaki hisse sayısının yıldan yıla azalması, değerlemeleri ucuz, finansal sağlığı yerinde olması şartıyla, orta-uzun vade yatırımcıları için de pozitif bir done. 2017'de 94,23 milyon olan dolaşımdaki hisse sayısı 2025 yılı sonu itibariyle 61,06 milyon adede düşmüş. (FDO'da % 35 civarı bir azalma) Şirket bunu bir de yeni acute care hastaneleri, behavioral health tesisleri ve outpatient klinikleri açarak ve satın almalara (dijital sağlık alanındaki Talkspace satın alınması gibi) devam ederek yapıyor. Agresif olmasa da organik-defansif büyüme ile beraber giden bir hisse geri alım programı söz konusu. Olası negatif durumlara ve risklere zaten earnings call transcripti'nde değinilmişti. Elbette artısı ve eksisi ile beraber değerlendirilmeli.
Clausewitz
Şirket değişik stock screener'lardan elde ettiğim DCF bazlı değerlemelere göre % 97 - % 110 arası değişen upside potansiyeli taşıyor. Kendi tarihsel earnings multiples median değerlerine göre ise % 105 - %156 arası değişen upside potansiyeli taşıyor. Son 10 yıldaki en düşük P/E değerlerinde şu anda. Son 10 yılllık enflasyona göre uyarlanmış Shiller P/E Ratio'su kendi median değerine göre de % 45 civarı upside potansiyeli taşıyor. Analist hedef fiyatlarının median değerlerine göre ise % 52 civarı upside potansiyeli taşıyor.
Tabii ki yukardaki değerlemelere göre upside potansiyelleri objektif veriler değil. Geçmiş ortalamalarına göre ucuz olması geçmiş ortalamalarını tekrar yakalama garantisi vermiyor. Ayrıca gerek analist hedef fiyatları, gerekse DCF değerlemeleri de son derece subjektif. Ancak subjektiflikte bile olsa yukarı yönlü beklenti konusunda bir consensus var. ABD borsalarında bu tip consensuslar'ın özellikle bireysel ve kurumsal değer yatırımcıları tarafından ciddiye alındığını söylemekte bir beis görmüyorum. Ancak son kararı forecast'ler değil, piyasanın korkusu ya da aç gözlülüğü belirleyecektir.
Yatırım tavsiyesi içermez.
Clausewitz
Geçen günlerde bilanço açıklanması sonrası % 51 civarı düşen ve ciddi bir dayak yiyen ASGN'nin, yeni hisse koduyla EFOR'un, yediği dayağın abartı olduğunu düşündüğümü söylemiştim. Ancak her ne hikmetse buna göre aksiyon almadım. Bunda biraz da bende gittikça artan IT ile ilişkili şirketlere karşı mesafeli durma güdüsünün de etkisi var elbette. Ertesi günü biraz daha düşse de, sert düşüşe bir tepki olarak sonraki günlerde toparlandı ve dip fiyatına göre son 2 günde % 20'ye yakın primlendi. Bu tip oversold durumlarda tepki ayarı iyi yapılabilirse ve özellikle Martingale sistemi benzeri bir ortalama alım stratejisi uygulanırsa tepki alımlarından güzel istifadeler olabiliyor. En azından % 10 civarı bir nemalanma sözkonusu olabiliyor çoğu hissede. Çünkü panik satışları ile ve short açanlarla birlikte aşağı yönlü fiyatlamalarda kantarın topuzu biraz kaçıyor. Yukarı yönlü bir tepki hareketinde ise shortçular fena sıkıştığı için kısa sürede iyi primlenme imkanı sağlanabiliyor. Bunu çokça yapmış olmama rağmen ASGN/EFOR'da denemekten kaçınmış olmamdan dolayı kendime epeyce kızgınım.
Artık başka oversold'lara bakacağız ne yapalım!!
Clausewitz
Yer İmleri