BaþlýyoruzEk 18805
BaþlýyoruzEk 18805
hakuna matara....memento mori.
..... Ek 18806
Yaþaa Mustafa Kemal Paþa Yaþaa.. Adýn yazýlacak mücevher taþa..![]()
19 MAYIS'a doðru...
"HAKKINI HELAL ET ANNE!.."
Yýl 1919 Mayýs´ýn 15 inci günü öðleden sonra, Mustafa Kemal Paþa Þiþli´deki evinde ziyaretine gelen arkadaþlarýný uðurlarken onlara þöyle diyordu:"Bu geceyi annem ve kýz kardeþimle geçireceðim. Size veda ziyaretine gelemeyeceðim için kusura bakmayýn. Þimdi sizlere veda etmiþ olayým."
Mustafa Kemal Paþa konuklarýný uðurladýktan sonra evin üçüncü katýna çýkarak kýz kardeþi Makbule haným´a þöyle dedi: "Makbule bu akþam eve kimse gelmeyecek. Ben, annemin odasýnda yemek yemek istiyorum. Onun karyolasýnýn karþýsýnda bana bir yer sofrasý hazýrlattýr. Yarýn Anadolu´ya gideceðim. Hayat bu; belki ölürüm. Gelemem. Sizlere söyleyeceklerim var.´"
Sofra hazýrdý. Mustafa Kemal Paþa annesinin odasýna girince elini öptü. Anne ve kýz kardeþinin hatýrlarýný sordu.Yer sofrasýnda annesinin yattýðý yataðýn karþýsýna gelen yerdeki minderlere baðdaþ kurarak oturdu.
Mustafa Kemal Paþa´nýn yemeðe iþtahsýz olduðu anlaþýlýyordu. Zorla çiðnediði lokmalarýn arkasýný keserek elindeki çatalý býraktý. Çok heyecanlý olarak söze baþladý.
" Anne, ben yarýn Anadoluya gidiyorum. Buralarda neler olacaðý belli deðil. Selanik nasýl elden gittiyse buralarda öyle olabilir. Ben kurtarmaya çalýþacaðým. Ne elimden gelirse onu yapacaðým. Fakat bu iþte tehlike çoktur. Bu iþi baþarabilmem için, iç dirliði ile çalýþmam gerek, beni kaygý ve tasada býrakmayýn. Giderken gözüm arkada kalmasýn. Yurt için çalýþýrken sizden yana bir üzüntüye düþmek istemem. Hesapta ölmek, gidip gelmemek vardýr. BANA HAKKINI HELAL ET … Sen de bunlarý iyi dinle Makbuþ, iþler fenaya dönerse sakýn buradan ayrýlmayýn. Bütün paranýzý sarfediniz. Bir kerre daha söylüyorum . Ne olursa olsun yola çýkmayacaksýnýz. Baþaramazsam zaten sizi öldürürler. O zaman elbet bende ölmüþ olurum.."
Mustafa Kemal Paþa´nýn bu sözleri anne ve kýzkardeþini pek duygulandýrdý. Büyük Türk Anasý Zübeyde haným, çok sevdiði biricik oðlunun bu sözlerinin etkisinden bir yürek çarpýntýsý ile sarsýlmaya baþladý. Epeyce sonra kendine gelen Zübeyde haným´a Mustafa Kemal Paþa heyecan içinde söylediði sözlerin yaptýðý etkiyi gidermek için, " Anne üzülme, ben size en kötü ihtimali anlattým. Bu iþi baþarmak ihtimalide kuvvetlidir. Tekrar buraya dönerim. Sizi yanýma alýrým, üzülme..."diye annesini yatýþtýrmaya çalýþýyordu.
Zübeyde Haným kendine gelip rahatlamaya baþladýðýnda, biricik oðlunun baþarýlý olmasý için Tanrý´ya yakarmaya baþladý. Bu gece, kimsenin aklýna uyku gelmiyordu. Ailecek sabaha kadar konuþuldu dertleþildi.
(Atatürk Society of America)
Yaþa varol Mustafa Kemal Paþa...
Ne mutlu Türk'üm diyene...
https://www.facebook.com/salim.genco...4644403691420/
19 MAYIS
ATATÜRK'Ü ANMA,
GENÇLÝK VE SPOR
BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN
![]()
Senin gösterdiðin yolda dahili ve harici beddahlarýn kurmuþ olduklarý tuzaklarý
birer birer aþarak bu bedende bu can olduðu sürece ilerlemeye devam.....
Þuan hayatta olsanda görsen Atam....
senin masken altýnda yapýlanlarý bir bilsen
dinle siyaseti ayaklar altýna alanlarý bir bilsen
býraktýðýn 783.562 km² topraklarýn þimdiden parsellendiðini bir bilsen
Zübeyde anamýzýn baþ ötürsüne yapýlanlarý bil görsen
Ali Rýza efendinin Rum eþkiyalarýndan dolayý baþaramadýðý ticaretin halini bir bilsen
Bir yüzük ile baþýmýza gelen Reisi Cumhurun son halini bir bilsen
kurucusu olduðun Siyasi partinin son halini bir görsen
Neyse Atam kýsacasý hayatta olsanda kurduðun T.C nin halini bir görsen.....
Seninde dediðin gibi
Ey Türk gençliði!
Birinci vazifen, Türk istiklâlini, Türk Cumhuriyetini, ilelebet, muhafaza ve müdafaa etmektir.
Mevcudiyetinin ve istikbalinin yegâne temeli budur. Bu temel, senin, en kýymetli hazinendir. Ýstikbalde dahi, seni, bu hazineden, mahrum etmek isteyecek, dahilî ve haricî, bedhahlarýn olacaktýr.
Bir gün, istiklâl ve cumhuriyeti müdafaa mecburiyetine düþersen, vazifeye atýlmak için, içinde bulunacaðýn vaziyetin imkân ve þerâitini düþünmeyeceksin!
Bu imkân ve þerâit, çok nâmüsait bir mahiyette tezahür edebilir. Ýstiklâl ve cumhuriyetine kastedecek düþmanlar, bütün dünyada emsali görülmemiþ bir galibiyetin mümessili olabilirler.
Cebren ve hile ile aziz vatanýn, bütün kaleleri zaptedilmiþ, bütün tersanelerine girilmiþ, bütün ordularý daðýtýlmýþ ve memleketin her köþesi bilfiil iþgal edilmiþ olabilir.
Bütün bu þerâitten daha elîm ve daha vahim olmak üzere, memleketin dahilinde, iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hýyanet içinde bulunabilirler.
Hattâ bu iktidar sahipleri þahsî menfaatlerini, müstevlilerin siyasi emelleriyle tevhit edebilirler. Millet, fakr-u-zaruret içinde harap ve bîtap düþmüþ olabilir.
Ey Türk istikbalinin evlâdý! Ýþte, bu ahval ve þerâit içinde dahi, vazifen; Türk Ýstiklâl ve cumhuriyetini kurtarmaktýr!
Muhtaç olduðun kudret, damarlarýndaki asîl kanda, mevcuttur!
MEKANIN CENNET OLSUN ......
:Bir Anda Sabah Olmaz Ebeda
Yer Ýmleri