Originally Posted by
indregandi
Trump Tarifeleri ilk konuulmaya balandnda burada yazmtk,..piyasalar ise ho karlamamt,...
daha sonra piyasalar Trumpn ardna dp Trumpla birlikte yol almaya devam ettiler,
nk Trump tarifelerle sk boaz ederken dier taraftan faizlerin dmesi gerektiini syleyerek Powel den pencere aralyordu,..
her zama yaptn yapyor bir yerden skarken dier taraftan gevetiyordu,..
te yandan tarife demek lke ekonomileri iin koruma kalkan demek,...
tarifeler ncesinde kreselleme ile birlikte sistem u idi, snrlar kalksn siz bize satn bizde size satalm,
bu dnce tek tarafl alyor teknolojide ileri giden gelimi lkeler 10 yllar bundan kazanl karken,
gelimekte olan lkeler ise tarifesiz ve srtnmesiz ortamda parann devir hzndan ve dn hzndan istifade ediyorlard,
para ve mal hzl dndnden ak verilmesi zor hale geliyordu,..
ABD den beklenen ise para basmas, basmad zamnlarda paray dk faizler zerinden grece serbest brakarak bir dng ortam yaratmas idi,...bu dngde ise uzun vadede ABD zarar ediyordu,..yani lkeler birer ikier deyim yerindeyse ABD den para aryor ve lkeleri olmasada bireysel olarak bunu istifliyorlard,..bunu en gzel in senelerce yapt ve baya bir dolar rezervi elde etti,
imdi burada Trumpla gelinen noktada Trump artk diyor ki ben korumacym,...benim ekonomime yle kolay girip mal satamaz karlnda USD alamazsn,..ha girmek istiyorsan bir tarife koyuyorum buna katlanmalsn,..maln o artla alr tarife paramda pein pein cebime atarm,...tabi bu durum LKELER N parann(USD), retim yerinde(ABD), mal karl USD almn bloke eder,..
nk dier lkeler USD retmiyor ya ne yapyorlar USD alabilmek iin mal retiyorlar ve bu mallarn satamazlar ise dviz aklar vercekler,..haliylen bu durum piyaslar iin negatifti,...ve zamannda buna tepki gsterdiler dtler, daha sonra dediim zere Trumpn faizi n almasyla tarife konusunu daha fazla grmeyip daha ok faiz olayna kilitlendiler,..
imdi mahkeme zerinden Tarifelerin kaldrlmas haliylen pozitif bir durum,...parann ve maln daha devirli dnmesi demek,..
stelik Trump birde faizlerin dmesinden yana,..bu daha da olumlu,...
ABD tarife yoksa uzun vade ak vermeye devam eder, ak verdike para basmaya daha istekli olur, para basldka dier pazarlar daha rahat olur,...pawlov ekonomileri bu ekilde salya salglyor ve artl reflex buna,..
oysa ABD nin kendi asndan izlemesi gerekli yol tam da Trumpn izledii yoldu,...
bir dier hususta ABD tarife koyduunda dier lkelerin de bu yolu izlemesi,..esas korkulan tam da bu idi,...
tm globta ekonomilerin birer ikier tarifeli hale gelmesi,..
her yerde gmrk duvarlar ve tarifeler varsa mallar bu duvarlara arpacak demekti,...ekonomilerin devir hzlar decek demekti, aslen buda dnya ve ikilim duyarll iin iyi ama kapitalist mod iin olduka kt,...
yani bu gelinen nokta imdilik ne i ne kebap oldu,..ne ABD tarifelere geebildi ne de dier lkeler ABDyi takip edip birer ikier tarife koyma yoluna gidebildiler,...gelinen nokta da stne bir de Trump dk faiz le bu ie bir de cila yapm oldu,..
ancak Trump bu iten vaz gemeyecektir,..
nk ABD kendini takip ettirip, bu i akm haline dnp her lkeye trife koydurabilirse lkelerin tarife yoluna giriyor olmas inin retimine darbe vurur, nk nasl ki ABD ba USD reticisi ise, inde ba mal ve hizmet reticisidir,...
mal ve hizmet satamayan lkeler elbette mal ve hizmette alamayacaklardr,...tabi bu olabilseydi byleydi,...
bu yola girldi,...gerildi, faizle gevetildi, mahkemece boa karld,...
tarife askda kald, faiz d extra yarar salad,
Trump unu diyemez, len tarifemi engellediniz bende faizleri artyorum,...
aslnda ayn hesap tresten,...ama diyemez,...SP direk satar,...
Trump SP nin satmayaca bir reete bulmutu,..
Trump bu konuda izlemeye devam,...
Yer mleri