çekoslovakya dan selamlar. bu kaðýt son 15 günde 2 lirayý gördü mü.
endeks filan ta 91000 i filan geçmiþ. buna ne kadar yansýmýþ
fiyatý ne alemde.
çekoslovakya dan selamlar. bu kaðýt son 15 günde 2 lirayý gördü mü.
endeks filan ta 91000 i filan geçmiþ. buna ne kadar yansýmýþ
fiyatý ne alemde.
sn demir35 , bedelsiz genelde spekulatif yukselislerin bahanesi bizim borsada. yalniz benim bekletim bu degil. kurlarin 2,90 dan 3,75e geldigi noktada crdfa'nin is hacmi de mecburen bir sure sonra ister istemez kendini buna gore ayarlayacaktir. sirket kaldiracini sabit tutmak isterse bir miktar sermaye arttirimi zorunlu olur, diger turlu riski artar. yukselen faiz ortaminini da isin icine katarsak sermaye artirmasi neredeyse sarttir. sermaye arttirmamasi is hacminin ileride artmayacagina isaret olur ki bu en kotu sey.
ikincisi onemli olan sirketin kar etmesi , temettu elbette guzel birsey elimize nakit gectigi icin yalniz dagitmamasi/az dagitmasi durumunda cok daha iyi fiyatlarin habercisi olur bu.
Hayýr, sermaye artýrýmýnýn þirketin iþ hacmini büyütmeyeceðini ve etkisiz olduðunu, temettü geleneði olan bir þirketin diðer ihtimal olan bedelli sermaye artýrýmý yapmayacaðýný
Zorlamayýn anlatmayacaðým![]()
1.70 altýna çalýlýp kaldý
Hocam sermaye artýrýmý iþ hacmini artýrýr mý demiþler bir daha oku istersen. Bu þirket genelde kamu ve belediyelerin alacaklarýný kýrmýyor mu bunlarda inþaat iþleri deðil mi. buradaki rakamlar büyüdükçe ki inþaat maliyetleri ciddi oranda arttý , otomatik olarak iþ hacmi artacak diyorum dolayýsýyla öz sermayeyi büyütmek zorunda. Ha illa ki bedelsiz yapmayabilir ama karýnýn tamamýna yakýnýný daðýtmaz , paranýn önemli bir miktarý kasada kalýr temettüyü kýsar. bedelsiz muhasebe kaydýndan ibaret. Bu, bu yýl olmazsa seneye böyle olmak durumunda. Benim gördüðüm þirket yönetimi riskini gayet iyi takip ediyor ve maceracý veya kýsa vadeli insanlar deðil, 1 veya 2 yýl içinde temettü verimi düþecektir.
Temettuyu bu fiyatlarda karsilamayiz umarým
Þirket bilançosunu büyütmek isterse bu iki farklý halde olabilir : kaldýracý artýrarak veya kaldýracý sabit tutarak.
Mevcutta þirketin kaldýracý 20% yani her 100 liralýk varlýðýn 20%'si özkaynaklardan karþýlanýyor.
Sirket örneðin bilançoyu kaldýracý artýrmadan 100mn lira büyütmek istiyorsa, önceki haline göre 20mn lira daha fazla Özkaynak biriktirerek bunu yapabilir.
Eðer 100mn liranýn tamamýný para piyasasýndan veya sermaye piyasasýndan bulursa ve Özkaynak artýþý olmamýþsa kaldýracý artar.
Bedelsiz sermaye artýrýmýnda Özkaynak artmadýðýndan etkisizdir.
Þirket son 3-4 yýldýr Özkaynak artýrmýyor, Altýnbaþ holding þu anda þirketi saðýyor amiyane tabirle. Bu da haklarý. Bu kötü bir durum da deðil aslýnda ortaklarýn eline nakit geçmesi. Ancak büyüme arayanlara göre iyi olmaz tabi.
Defter deðeri 1.88 eðer 30 kuruþ daðýtýrsa 1.58'e iner ama elimize de para geçer.
Öyle ya da böyle þirket iyi çalýþýyor...
Son 20 dk dir güzel alým geldi
Yer Ýmleri