“Sen bilmezsin. O bilmez. Hiç kimse bilmez, bilemez. Hatta ben bile. Bir tek paþa gönlüm bilir.”Aþýk Veysel Þatýroðlu
"SAHÝDEN DAÐBAÞINDA NE YAPIYOR ÞÝMDÝ LEVENTLÝLER?..."
-"ÝDEAL ÞEHRÝN ÇÝRKÝNLÝÐÝ..."
-"BÝR ARKADAÞIMIZ LEVENT ÇÝFLÝÐÝ'NDE YAPILAN BÝNALARA 'GÜNDÜZ KONDULAR' DÝYOR... "
-"DAÐ BAÞINDA KURULAN MAHALLELER HALKI, ÞEHRE NASIL GÝDÝP GELECEKLER?..."
![]()
Türkiye, kazýðýn her türlüsünü ayrý ayrý deneyimleyebilmek için mükemmel bir yer. Burada yetiþen biri dünyanýn baþka bir yanýnda sýkýntý yaþamaz.
Re-twittlediklerim katýldýðým anlamýna gelmez!
Seller akan caddelerin hepsi aslýnda dere yataklarýdýr. Yani suç selin deðil dere yataðýna yol yapanlarýn bir kere. Dere bu akacak. Kimse bina yaparken cadde býrakmamýþ. Çoðu çýkmaz, dar sokaklar býrakmýþ herkes. Belediye de n'apsýn baþka çare yok burayý yol yapalým demiþ. Yahu kýrk yýlda bir sel olur, kapatalým gitsin. Sel olunca onu o zaman düþünürüz demiþler. Böylece caddesiz Ýstanbul'un bir sürü caddesi olmuþ. Üstüne bir de metro yapmýþlar bu caddelere. Oh ne ala metromuz da oldu. Ýþte Ýstanbul bu.
Dere yataklarý alüvyon zeminlerdir. Yapýlaþmaya uygun olmayan riskli zeminlerdir. Çoðunlukla yapý yoktur. Bazý yerlerde depolar vardýr. Bugün bu dere yataklarýnda her yerde, Güngören'de, Zeytinburnu'nda yüksek yapýlar yapýlýyor. Bu yapýlarýn temelleri korozyondan etkilenecek. Ayamama deresine yapýlan medya binalarýnda olduðu gibi bodrumlarýný su basacak. Kýsa ömürlü olacak bu yapýlar. Ýstanbullular bir gün bilinçlenecekler elbette. Bu alüvyonlara yatýrým yapmamayý öðrenecekler. Ýklim deðiþikliði öðretecek bunu.
Dere yataklarý yeþil alana uygun zeminlerdir. Bugün bu alanlar tümüyle dolmamýþken acilen kurtarýlmalý. Afet alaný ilan edilmeli. Bu alanlardaki mülkiyet trampa edilmeli. Buralar olabildiðince yeþil alan olarak kente kazandýrýlmalý. Çýrpýcý, Çinçin, Tavukçu dereleri. Böylece kent denize dik yeþil akslar, yaya yollarý kazanacak. Denizi piknik ve spor alanlarýna baðlayacak bisiklet yollarý oluþacak. Bütün bu kentsel dönüþüm öncelikli, riskli bölgelerde yeþil aks çevresinde yeni bir kentleþme anlayýþý oluþabilir. Rant böylece yaratýlabilir.
![]()
Türkiye, kazýðýn her türlüsünü ayrý ayrý deneyimleyebilmek için mükemmel bir yer. Burada yetiþen biri dünyanýn baþka bir yanýnda sýkýntý yaþamaz.
Re-twittlediklerim katýldýðým anlamýna gelmez!
Deprem anýnda Ýstanbul'da alýþveriþ yapabileceðiniz AVM'lerin haritasý...
![]()
“Sen bilmezsin. O bilmez. Hiç kimse bilmez, bilemez. Hatta ben bile. Bir tek paþa gönlüm bilir.”Aþýk Veysel Þatýroðlu
Yer Ýmleri