bu þirketin genel yönetim gideri taþ çatlasýn 50 milyondur...Kalem oyunlarýyla siz ortaklarýn 50 milyonu çarpýlmýþ....
bu þirketin genel yönetim gideri taþ çatlasýn 50 milyondur...Kalem oyunlarýyla siz ortaklarýn 50 milyonu çarpýlmýþ....
S.a. Akidesler, cumleten hayirli ve mutlu hafta sonlari...![]()
A.S kardeþ
Sent from my LG-H860 using hisse.net mobile app
a.s. hayýrlý mutlu hafta sonlarý....Arkadaþlar
Adamlar yýllardýr ayný iþleri yapýyor.
2010 -2012 yýllarýnda yaþanan olaya bakalým. Deðiþen birþey yok.
..............,,,
Borsa Ýstanbul’da iþlem gören þirket hisselerini satýn alarak birikimlerini deðerlendirmeye çalýþan yatýrýmcýlar arasýnda, spekülasyon peþinde koþmayan, anlýk haberlere itibar etmeyip mali tablolarý inceleyerek temettü beklentisiyle yatýrým yapan vatandaþlar da bulunuyor. Örnek yatýrýmcý olarak gösterilecek bu kiþilerden birisi de Ýsmail Çiftaslan. Ýsmail Çiftaslan 23 yýllýk borsa yatýrýmcýsý. Türkiye’de konusunda lider birçok firmada yöneticilik yapýp, emekli olmuþ. Finans ve iç denetim konularýnda çalýþmýþ.
Ýsmail Çiftaslan 2010 yýlýndan itibaren Çimbeton hisselerine yatýrým yapmýþ. Ancak geçen sürede þirketin kâr açýklamadýðýný görünce önce Genel Kurul’a katýlmýþ, sonrada aklýna takýlanlarý hem þirkete hem de SPK’ya sorarak cevap bulmaya çalýþmýþ. Þirkete defalarca mail atmýþ. Yazýþmalarý var ama yatýrýmcýya göre ‘tatmin edici bir cevap’ yok. Ýsmail Çiftaslan son olarak Sermaye Piyasalarý Yatýrýmcýlarý Derneði’ne (SPYD) baþvurarak hakkýný aramaya çalýþýyor.
ÞÝRKETLERÝ KARÞILAÞTIRMALI ÝNCELEMÝÞ
Ýsmail Çiftaslan, Çimbeton’un 2010-2012 arasý gelir tablolarýnda satýlan malýn maliyeti ve genel yönetim giderleri kalemlerinin, sektör ortalamalarýnýn çok üstünde olduðunu, bu nedenle þirketin kar açýklayamadýðýný öne sürüyor. Bu iddiasýný sektörde faaliyet gösteren ve borsada iþlem gören 14 çimento þirketini karþýlaþtýrmalý inceleyerek destekliyor: “Çimbeton’un 2010-2012 yýllarý arasýnda Satýlan Malýn Maliyeti ve Genel Yönetim Giderleri sektör ortalamasýndan hesaplanýrsa þirket, her yýl ortalama 15 milyon TL kâr açýklayacaktý.”
Çimbeton ile iþtiraki Çimentaþ’ýn ‘Yönetim Kurullarý’nýn ayný olduðunu belirten Çiftaslan, her iki þirketin merkezlerinin de ayný adreste olduðunu, bu nedenle bazý birimlerin (Muhasebe, Finans, IT, Ýnsan kaynaklarý, Yönetim Kurulu vb) ortak hizmet verdiðini düþündüðünü, bu yüzden de genel giderlerin düþük olmasý gerektiðini iddia ediyor. En azýndan sektör ortalamasýna yakýn olmasý gerektiðini söylüyor. Bu nedenle aklýna takýlan 3 önemli soruyu þirkete iletmiþ:
YATIRIMCININ MERAK ETTÝKLERÝ
1-Acaba Yönetim ve Ýcra Kurulu, þirketin sürdürülebilir karlýlýðýný artýrma adýna gereken gayreti göstermiyor mu?
2-Çimbeton ve Çimentaþ arasýnda örtülü kazanç transferi söz konusu olabilir mi?
3-Bu iki þýk geçerli deðilse bir þirket nasýl olur da yaklaþýk 11 yýldýr hiç kâr etmez. Üstelik söz konusu dönemde neredeyse tüm çimento þirketleri hatta Çimentaþ da kâr ederken Çimbeton neden zarar açýklamakta?
Ancak þirketten doyurucu bir yanýt alamayýnca Çiftaslan bu kez Genel Kurul’a katýlýp orada da sorularýný dile getirmiþ. Çiftaslan’ýn hakkýný arama çabalarýndaki zincirin son halkasý ise SPYD. Yatýrýmcý, sýkýntýsýný derneðe ulaþtýrdýðý dilekçeyle paylaþmýþ.
ÝÞTE SORDUÐUMUZ SORULAR
Borsa gundem olarak biz de yatýrýmcýnýn iddialarýný araþtýrdýk ve konuyla ilgili sorularý adý geçen þirketlere yönelttik. Yaklaþýk iki haftalýk e-mail trafiðinin ardýndan aldýðýmýz cevap ise þaþýrtýcýydý. Çünkü tatmin edici olmaktan gerçekten uzaktý. Ýþte Çimbeton’a ilettiðimiz sorular:
ÝDDÝA 1- Çimbeton’un mali tablolarýnda genel yönetim giderleri (sektör ortalamasýnýn %20 üzerinde) ile satýlan malýn maliyeti (SMM’nin ciroya oraný % 95 seviyesinde, sektör ortalamasý %78) kalemlerinin sektör ortalamasýnýn çok üzerinde olduðu, bu yüzden þirketin sürekli zarar ettiði… (Çimentaþ’ta genel yönetim giderleri, 14 sektör þirket ortalamasýnýn yaklaþýk 2 katý)
ÝDDÝA 2-Çimbeton ve Çimentaþ arasýnda örtülü kazanç transferi söz konusu olabilir mi?
ÝDDÝA 3- Þirket, belli dönemler haricinde neden 11 yýldýr zarar açýklamaktadýr?
Yatýrýmcýnýn SPYD’ye ulaþtýrdýðý dilekçesinde þirketlerinizle ilgili olarak SPK’ya da inceleme talebiyle baþvurduðu bilgisi yer almakta. Bu iddia doðrultusunda SPK’dan tarafýnýza herhangi bir inceleme baþlatýldý mý?
bence herkes konuyu borsagundem.com a yazsýn genel yönetim giderleri altýnda ülkenin ortaklarýn parasý çalýnýyor diye...
orada haber çýkarsa etkili olur...bir þirketin nasýl 100 milyon genel yönetim gideri olur yazýn...
cimsa cimentaþýn 2 katý ciro çekipte nasýl 80 milyon, onun yarýsý kadar ciro çeken çimentaþ grubunun nasýl 100 miyon genel yönetim gideri yazdýðýný sorun...
Türkiyede bundan kat ve kat büyük çimento þirketleri bunun yarýsý kadar genel yönetim gideri yazýyor gibi þeyler yazýn...
Bilgiler araþtýrmaya yönelik olup al,sat ya da tut tavsiyeleri içermez...
Yer Ýmleri