Bir soru sormak istiyorum.
Ýki þirket düþünelim; bir tanesinin özkaynak karlýlýðý yüksekken(40%) faaliyet karlýlýðý ve kar marjý 5-6% seviyelerinde. Diðerinin de özkaynak karlýlýðý yükseliþ trendi içerisinde ve diðer þirkete göre nispeten düþükken(25-30% seviyesinde) faaliyet karlýlýðý ve kar marjý 20% seviyelerinde.
Bu durumu iki þirketi karþýlaþtýrýrken nasýl yorumlarsýnýz veya bu durum iki þirket hakkýnda bize bir þeyler söyler mi?
Teþekkürler.
Sn Miriel Gardaþ,
Bence soru bu verilerle yorum yapmak için eksik, þöyle ki faaliyet karlýlýðý ve kar marjý farklý olan þirketler ayný sektörden mi, ayný olsa bile birinin satýþlarýnýn maliyetinde dýþarýdan satýn alýnan mal var diðerinde yok mu, finansman giderleri, yabancý para deðerleme farklarý öz kaynaklarda mý yoksa gelir tablosunda mý gösteriliyor v.s. bunlarýn tümünü bilmeden bence saðlýklý karþýlaþtýrma yapmak mümkün deðil.
Yunsa sayýn yalýn hocamýn beðendiði kagitti yanlýþ hatýrlamýyorsam.onun ile ilgili görüþ paylasildimi
Lenovo P1a41 cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Teþekkür ederim Sn Dadaþ Ali,
Eksik olabileceðini tahmin ediyordum ancak düþük faaliyet ve net kar oranlarýna raðmen yüksek özkaynak karlýlýðý dikkatimi çekmiþti.
Beklenilen üzere sadece bu veri ile deðerlendirme yapmak zor demekki..
[device_name] cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Arkadaþlar, özelden bazý yazýlar, istekler alýyorum, tavsiyeler, dðerlendirmeler arzu ediliyor, ama bunlara tek tek cevap verme imkaným yok...zamaným deðerli.
Bu yüzden burada ara sýra portföyümdeki senetlerin deðerlendirilmesi hakkýnda yazmaya çalýþýyorum...zaman buldukça.
Genel olarak... 2011 yýllarýnda "temettü yatýrýmcýsý" olarak baþlayan borsa maceram hemem hemen benzer özellikler gösteren þirketlerle halen sürmektedir. Arþivlerde bulabilirsiniz.
Temettü yatýrýmcýlýðýndan vazgeçmesem de yaklaþýmýmý daha yumuþattým ve ek olarak az veya sembolik temettü daðýtsa da, karlarýnýn sürdürebilirliði yüksek þirketlerle devam ediyorum.
Ve... FK oranlarýna deðer veriyorum, FK düþerse (hbk si yükseldikçe de) portföyümdeki senetlerin sayýsýný çoðaltýyorum. FK'larý fazla yükselenleri de - ayný anda karlarý düþmüþ veya gelecek dönemlerde düþeceðini tahmin ettiðim - þirketleri de azaltýyorum. Portföyümde 10 dan fazla þirket bulundurmuyorum. Bu kadar þirketin takip edilmeleri zaten zor ve gereðince yapamýyorum.
Bana özelden yazmýþ olan bir arkadaþ yaklaþýmýmý gayet güzel özetlemiþ...burada alýntýlýyorum:
"Önemli olanýn temettü vermesi deðil bir sonraki sene bu nakidi ve hatta daha fazlasýný yerine koyabilme kapasitesi olduðu gerçeðini, temettünün kardan deðil serbest nakitten ödendiði, temettü ödeyen þirketlerdeki ortaklýk yapýsýndaki benzerliði, ve yýllýklandýrýlmýþ þekilde HBK tahmini yapma gibi bence kilit olan birçok unsuru yazdýklarýnýz sayesinde öðrendim ve/veya kavradým."
Önem verdiðim her þey yazýlmýþ...sadece bir þey daha eklemek istiyorum - ama sadece benim gibi uzun vade, daha doðrusu evladiyelik portföy yapmak isteyip, borsaya fazla zaman ayýramayanlar için geçerli - en önemli tavsiyem:
Siz, siz olun...ilk planda ucuz veya bilançosu iyi gelen ama deðeri geri kalmýþ hisseler falan...sýfýrdan aramaya çalýþmayýn.
Ha, Yalýn dostum bunu yapabilir, hem temel analiz birikimi ve tecrübesi mükemmel, ayný anda "reel ekonomiyi ve bazý iþ kollarýný" pikeden bilen ve geleceðini deðerlendirebilen bir arkadaþýmýz... ama biz zamaný kýsýtlý ve tembel faniler için... vakit kaybý. Buna karþýlýk ne önerebilirim?
Bir veya 2 azami 3 iþ kolunda - hatta mümkünse biri kendi iþ alanýnýzda olsun - yoðunlaþýn, uzmanlaþýn.
Petrol, kimya olabilir, gýda veya otomotif olabilir, IT, finans/banka olabilir. Gayrimenkul bile olabilir., sonuçta borsada yeterince GM yatýrým ortaklýklarý mevcut.
Biraz temel analiz ve bilanço okumasý, uðraþýrsanýz, çabuk öðrenilir, (öðrenmeniz de zaten zaruri) ama ne yazýk ki portföyünüzü baþarýlý yönetmek için...yetersiz. Sizden, benden kat kat iyi bilanço deðerlendirmesi yapabilen...ve yapan yüzlerce profesyonel var piyasada - ve erken, içeriden- alýnan bilanço ve kar rakamlarýndan ise hiç bahsetmiyorum bile.
Yani...ancak þirketimizin çalýþtýðý iþ alanýný ve gidiþatýný takip edersek, yanlýþ þirketlerde ortak olmaktan uzak durma þansýmýz çok daha yüksek olacaktýr.
Ümitlerinizi kýrmak istemem tabi ki ama... burada tasarruflarýný benim gibi saðlam bir þekilde ve uzun vadeli yönlendirmek isteyen ve bunun için evladiyelik bir portföy oluþturmak isteyen bir kaç yeni arkadaþ olabilir...tavsiyem onlara.
Tekniz analizle, temel analizle, beklentiler yöntemiyle yükselecek senet fiyatlarýna oynamak ve para kazanmak isteyenlere zaten bir faydam dokunmaz.
Ben sadece olaya deðiþik bir yönden bakmak isteyenlere alternatif bir bakýþ açýsý sunuyorum.
Ek olarak örnek olmasý açýsýndan
Yazýlým sektöründe net kar marjý %30-50 arasý
Sanayi þirketlerinde bu oran taþ çatlasýn %20.
Örnek:
Tüpraþ 2017/4 verilerine göre
Brüt kar marjý: 11,52
Net kar marjý: 7,07
Özvarlýk karlýlýðý: %41,29
Logo
Brüt kar marjý: 95,30
Net kar marjý: 19,84
Özvarlýk karlýlýðý: 27,53
Þimdi bu iki þirketi bu verilerle deðerlendirmek gerçekten saçma olur. Biri ithal ettiði bir hammaddeyi iþleyip satarken diðeri bir kere ürettiði bir yazýlýmý lisanslama yöntemiyle her yýl satmaya devam ediyor. Birinde bir yazýlým üretmek için birkaç masa sandalye, bilgisayar ve 40-50 yazýlýmcý yeterken diðerinde milyarlarca dolarlýk ruplar, binlerce iþçi vs var.
Sent from my iPhone using hisse.net mobile app
Ýyi ki bilmiyor kalabalýklar,/ Yaðmura bakmayý cam arkasýndan/
Ýnsandan insana þükür ki fark var; / -Birine cennet birine zindan- /Ýyi ki bilmiyor kalabalýklar
Yer Ýmleri