Buradaki görüþlere göre hissedeki aðýrlýðýmý arttýrmak istiyorum. YTD.
Buradaki görüþlere göre hissedeki aðýrlýðýmý arttýrmak istiyorum. YTD.
Bende size katýlýyorum arkadaþlar, bu kar artýþý fiyatlandý hatta bana sorarsanýz bu kar artýþýndan fazlasý var fiyatýn içinde.
Þirketin kar&fiyat iliþkisini þöyle tarif edeyim; kar rakamlarýný dönemsel kýyaslamaktan farklý olarak bir de kaydýrýlmýþ yýllýk olarak hesaplarsak (sürekli son bir yýl)
örneðin kaydýrýlmýþ yýllýk kar rakamý performansý þu þekilde oluþmuþ.
03,2016 döneminde 9,6 milyon TL
06.2016 döneminde 14.7 milyon TL %53 artmýþ
09.2016 döneminde 19,7 milyon TL %34 artmýþ
12.2016 döneminde 21.3 milyon TL %8 artmýþ
03.2017 döneminde 23.9 milyon TL %12 artmýþ
Þuan yanýmda hesap makinasý olmadýðý için her çeyrek dönemdeki kar artýþlarýnýn yüzdesel deðiþim oranlarýný kabaca hesapladýðýmda sýrasý ile %53 - %34 -%8 ve %12 ile kar artýþ hýzýnda bir yavaþlama olduðunu görüyorum. Ama buna raðmen hisse fiyatý gördüðü en yüksek fiyatlara yakýn seyrediyor ve bu kar artýþ hýzýndaki yavaþlamaya raðmen hisse fiyatý iskonto edilmiyor.
Bu durumun iki seçeneði var;
1) Hisse fiyatý ucuz deðil.
2) Bu þirketin yatýrýmcýlarý kar artýþ hýzýnýn düþmüþ olmasýný geçici bir durum olarak görüyor olabilir.
Ucuz olmamasý benim adýma cazip deðildir, bana göre herhangi bir ürünü alýp satacaksam ucuz deðilse neden alayým ki derim.
Kar artýþ hýzý normale dönse yani kaydýrýlmýþ yýllýk kar rakamý 06.2017 döneminde %30 yada %50 gibi artmýþ olsa acaba hisse fiyatý bundan ne kadar olumlu etkilenebilir diye kendime sorduðumda aklýma þu yanýt geliyor. Kar artýþ hýzý düþtüðünde hisse fiyatý ne kadar olumsuz etkilendi ise kar artýþ hýzý normale döndüðünde de o derece olumlu etkilenir. Ama olumsuz etkilenmemiþtikiYani kar artýþ hýzý normale dönmüþ olamanýn dýþýnda ekstra artmýþ olmalýki hisse fiyatý da olumlu etkilenebilsin. Böyle bir olasýlýk ise skyland daki ofisler satýlýrsa olabilir elbette ama bununla ilgili bir þirket haberi göremedim þu zaman satýlýða çýkaracaðýz diye, böyle bir durum gündeme gelecekse bu durum hisse fiyat grafiðine de yansýyabilir ama grafikte de böyle bir emare göremedim. Aslýnda burada yapýlmasý gereken, her çeyrek için þirketin kar rakamýný tahmin etmek ve ona göre beklentiye girmek gerekir. Skayland satýþý olur yada olmaz bunu bir kenara koyarak bu þirketin ortaklarý yada ortak olmak isteyenleri mesela 06.2017 dönemi için kar tahminlerini hesaplayýp kaydýrýlmýþ yýllýða uyarlayýp ve hisse fiyatýna dair kendince bir beklenti oluþturabilir.
Ben bütün bu anlattýklarýmý üst üste koyarsam hisse fiyatýndan iskonto istemem gerekiyorBu yüzden ucuz deðil demiþtim.
Borsa, korku deðil eðlenceli bir gerilimdir. https://twitter.com/azizserin75
Sizlerin önerileri ile liste bu þekilde oluþmuþtu.
LIDFA - HLGYO - KRONT - KAREL - ULUSE - SANKO - MRSHL - ALKIM
LIDFA benim adýma sonuca ulaþtý ama elbette görüþleri olanlar yazabilir. Artýk diðerlerine de geçelim istiyorum.
Sýrada HLGYO þirketi var. Bu þirketin incelenmesini önerenler ve bu þirkete ilgi duyanlar bu þirket ile ilgili bilgilerini paylaþsýn lütfen. Ben de þirketi tanýmak adýna çalýþmalara baþlayacaðým.
Yalýn bey, bilirsiniz derler ki "Ýstatistik mini etek gibidir, çok þeyi gösterir ama en önemli þeyi göstermez". Olaya nasýl ve nereden baktýðýmýza göre deðiþiyor herþey. Yýllýklandýrýlmýþ verilere bakarsanýz net kar artýþ hýzý düþüyor ama ben de size elimizdeki en son veri olan 2017 ilk çeyrek sonucunu baz alarak,
1Ç2014 Net kar: 682.697 TL
1Ç2015 Net kar: 695.889 TL
1Ç2016 Net kar: 3.974.000 TL
1Ç2017 Net kar: 6.604.000 TL
þunlarý gösterirsem kar artýþ hýzýnda azalma falan deðil tam tersine müthiþ bir artýþ olduðunu görürüz. Hisse fiyatýyla ilgili tespitinizde hala en yüksek seviyelerine yakýn seyrettiðini belirtmiþsiniz ama bu hisse 7 lirayý geçmiþti ve þu an zirve noktasýndan zaten %25 civarý aþaðýda bulunmakta. Gördüðüm kadarýyla þirkete olan tüm eleþtirilerinizin mihenk noktasý fiyatýnýn þu an olmasý gerekenden daha yüksek olduðu. Ancak geçen yýl yaptýðý muhteþem kar artýþýndan sonra bu yýlýn ilk çeyreðinde de geçen yýlýn ilk çeyreðine göre yine muhteþem bir net kar artýþý yapan bir þirketi yýllýklandýrýlmýþ kazanç denen bir yöntemle kýyaslayýp kar artýþ hýzýnýn azaldýðýný söyleyip, bu fiyat olmasý gerekenden fazla, düþerse belki alýrým demeye getiriyorsunuz.
Subjektif yani kiþiye özel deðerlendirmelerden baðýmsýz olarak düþünürsek Özkaynaklarý 119 mn lira olan ve geçen yýl 21 mn lira bu yýl belki de özsermayesi kadar yani 30 mn lira net kar edecek bir þirketin hisse fiyatýna siz ne deðer biçersiniz? Kaç lira olmalý ki fiyatý makul olsun? Bunun bilimsel bir deðerleme yöntemi var mý? Formülü var mý? Bunu Lidfa'dan baðýmsýz olarak soruyorum.
X þirkete ortak olmak istiyorsam en en en temel olarak nelerine bakýp da almalýyým hissesini?
Sýrasýyla diðer hisseleri de inceleyeceksiniz ve oradaki 2 hissenin Lidfa dan da yüzdesel olarak çok daha fazla kar artýþý yapmýþ olduðunu hep beraber göreceðiz. Muhtemelen onlara da ayný mantýkla yaklaþacaksýnýz. Bu mantýðýnýza göre hiçbir yatýrýmcý ne kýsa, ne orta ne de uzun vadeli olarak bu kar rakamlarýyla 96 liradan Tüpraþ, 40 liradan Froto, 22 liradan Aselsan almamalý.
Tüpraþ 70 olursa alýrým, bu fiyat pahalý >>> Almadý, 115 TL oldu.
Olayý mý yaþanmalý illa ki?
Bu hisseleri incelemeye deðer görmenizin muhtemelen en büyük sebeplerinden birisi (hepsine tam vâkýf deðilim ama) çok iyi bir kar artýþ ivmesi yakalamasý. Ayný mantýkla o zaman hele 1 yýl daha bekleyelim, bakalým tüm bu þirketler ayný güzellikte kar etmeye devam edecekler mi, ederlerse o zaman alýrým bu hisseyi demeye benziyor bu biraz. Zaten asýl mesele de o deðil mi? Þimdiden geleceði öngörebilmek ve bu fiyatlardan hisseye yatýrým yapabilmek. Kront, Karel ya da Ulusoy vs 6 ay sonra hisse fiyatlarý %80 artarsa o fiyatlardan almanýn da pek bir mantýðý kalmýyor o zaman.
Zaten bahsettiðiniz þekilde bir hisse net kar artýþýný her dönemde yüzdesel olarak %30-%40-%50 vs gibi artan þekilde büyümeye devam ederse krallýðýný ilan etmiþ olur. Böyle bir þirket var mýdýr varsa bu periyoda nefesi en fazla kaç çeyrek yeter?
Sizi takip etmediðim için ve ilk olarak burada okuduðum için kýstaslarýnýzý bilmiyorum ama bizlere örnek bir þirket söyleseniz ve "Þirket dediðin böyle olur arkadaþ, ben buna gömleðimi satar yine ortak olurum" dediðiniz bir örnek var mý? Halka açýklýðýnýn azlýðýndan ve özsermayesinin görece azlýðýndan bahsetmiþtiniz Lidfa'nýn. Ayný mantýkla Egeen, Aslan ya da Konya da size göre Lidfa ile bu yönlerden benzeþiyor mu? Olumsuz deðerlendirilebilecek hisseler mi? Teþekkür ederim.![]()
Yer Ýmleri