Artan
Azalan
lem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Dk / Yksek
15,73 10% 16,70 Mn 14,21 / 15,73
19,14 10% 378,76 Mn 17,35 / 19,14
232,40 9.99% 456,47 Mn 226,40 / 232,40
79,25 9.99% 169,22 Mn 74,90 / 79,25
182,00 9.97% 488,95 Mn 165,60 / 182,00
3,87 -10% 2,97 Mn 3,87 / 4,35
23,76 -10% 494,00 Mn 23,76 / 27,68
114,40 -9.99% 127,33 Mn 114,40 / 127,10
3,22 -9.8% 283,76 Mn 3,22 / 3,57
2,94 -8.98% 2,53 Mr 2,91 / 3,37
192,00 -1.54% 24,03 Mr 190,00 / 201,80
3,06 2.34% 20,72 Mr 3,00 / 3,19
317,25 -0.63% 13,59 Mr 315,50 / 324,50
268,00 2.58% 7,53 Mr 261,50 / 268,00
78,10 -1.01% 6,65 Mr 77,50 / 80,50
18,58 -1.28% 756,46 Mn 18,49 / 19,09
411,00 -1.38% 6,39 Mr 406,00 / 422,50
192,00 -1.54% 24,03 Mr 190,00 / 201,80
746,00 -0.93% 2,59 Mr 744,00 / 765,00
93,20 -0.9% 525,81 Mn 92,65 / 95,75
116,00 -2.19% 231,93 Mn 115,50 / 120,40
411,00 -1.38% 6,39 Mr 406,00 / 422,50
30,82 -0.9% 95,64 Mn 30,68 / 31,60
10,70 0.66% 395,01 Mn 10,66 / 10,95
81,40 -0.91% 272,06 Mn 81,20 / 83,00

Masrafsz Bankaclk + 1.000 TL Nakit! Enparadan ifte Avantaj

Masrafsz Bankaclk + 1.000 TL Nakit! Enparadan ifte Avantaj
Sayfa 187/193 lklk ... 87137177185186187188189 ... SonSon
Arama sonucu : 1538 madde; 1,489 - 1,496 aras.

Konu: Orta Vadeli nciler

1. Bu yorum imdiye kadar geen zamanda hatal oldu bundan sonra da ok sert bir ralli ile borsa 3 dolara giderken arkadan baktracak malesef. Bu yaz yazld gnlerde %50 maldaydm, 82 dibinde %100 ++ maldaydm u an %80 maldaym bir miktar kar al yaptm bor har kredi kapattm. Bu riske girmeden para filan kazanlmyor malesef. 3 dolardan hisse senedi alp dnce de bir tur alar ky...
     Alnt Originally Posted by decamercion Yazy Oku
    lke genelinin(ekonomi ile ilgili) ngrs ayn mart sonuna kadar deniliyor sonras daha byk kriz.
    Peki, yle dnelim,
    Bu gn seim ekonomisi uygulanyormu hemde babalar gibi. belirli kesime bedava ELektrik , sat pazarlar, datlan krediler vs vs
    Bu gdatta Borsann srekli dmesi gerekmez m?
    Seim sonras datlan bu paralar bir ekilde tekrar toplanmaya allacak yani borsa taraf iin bu olumlu bir ekonomik gelime demek deil mi?
    Ama tersten baktmzda da bu seim ekonmisine dmeyen borsa yarnda zamlara negatif tepkimi verir?(tam tersi olmas gerekir oysa)
    Birde global ekonmik kriz sesleri var tabii, Bu durmda gelimi ekonomiler piyasaya tekrar para pompalayack beklentileri?
    Aslnda en gzeli semraynin bir ksmn faize kaydrmak, hatta buralardan dolar almak.

2. Turcas petrol son dnemde deiik hareketler yapmaya balad. Bir stad analiz yapabilir mi?
    Cari SPK mevzuat erevesinde, asla yatrm tavsiyesi deildir.
    Kaptann ustal deniz durgunken anlalmaz. LUKIANOS

3. SPK blteninde kararla ilgili yer alan aklamann tamam u ekilde:

Zeynep TMER’in Kervansaray Yatrm Holding A.. (irket) sermayesinde sahip olduu ve irket sermayesinin %51,79'unu temsil eden paylarn Ertan SAYILGAN'a, %10,27'sini temsil eden paylarn Selim SAYILGAN'a devri sonucunda irket'in ynetim kontroln elde eden Ertan SAYILGAN ve Selim SAYILGAN tarafndan Kurulumuzun II-26.1 sayl Pay Alm Teklifi Teblii (Tebli) hkmleri uyarnca 1 TL nominal deerli paylar iin 0,27 TL olarak belirlenen pay alm teklifi fiyat zerinden
    irket’in dier ortaklarna ynelik pay alm teklifi ykmllnn yerine getirilmesi amacyla hazrlanan pay alm teklifi bilgi formunun Kurulumuzca onaylanmas ve fiili pay alm sresi olarak asgari 2 aylk sre verilmesine ilikin bavurusunun deerlendirilmesi sonucunda;

a) “Pay Alm Teklifi Bilgi Formu”nda yer alan 1 TL nominal deerli paylar iin belirlenen 0,27 TL zorunlu pay alm fiyat yannda irket pay fiyatnn belirlenmesi amacyla Tebli’in 15 inci maddesinin 4’nc fkras kapsamnda deerleme raporu istenmesine ve deerleme raporunda bulunacak deerin 0,27 TL’den yksek kmas durumunda deerleme sonucu bulunacak yksek deerin zorunlu pay alm teklifi fiyat olarak esas alnmas, deerleme raporunun imzaland tarih itibariyle irket
    tarafndan Kamuyu Aydnlatma Platformu’nda zel durum aklamas yaplmas ve sz konusu zel durum aklamasn takip eden en ge bir i gn ierisinde balanacak ekilde aradaki farkn 5 i gn ierisinde nakit olarak daha nceden pay alm teklifine katlm yatrmclara nakden denmesi artyla, 1 TL nominal deerli paylar iin 0,27 TL zerinden fiili pay alm teklifinin balatlmasn teminen “Pay Alm Teklifi Bilgi Formu”nun onaylanmasna,

b) Deerleme raporunun hazrlanmas iin Kurul Karar tarihinden itibaren Ertan SAYILGAN ve Selim SAYILGAN’a 30 gnlk sre verilmesine,

c) Deerleme raporunda bulunan fiyatn 1 TL nominal deerli paylar iin 0,27 TL’den yksek kmas ve yukarda (a) bendi erevesinde gerekli demelerin zamannda yaplmamas halinde pay alm teklifinde bulunma ykmllnn yerine getirilmediinin ve deme iin verilen son gn itibariyle oy haklarnn donduunun kabul edilmesine,

d) Pay alm teklifi ykmll bulunan Ertan ve Selim SAYILGAN’n 30.09.2019 tarihine kadar pay alm teklifine balamamalar halinde oy haklarnn kendiliinden donaca hususlarnda bilgilendirilmelerine karar verilmitir.

yaln ustap kervin iin degerleme k tl gibi fiyat ngrnz vardr spk defter degerinden agrya onay verdi bilgilendirirseniz sevinirim

4. Unutulmu/Unutturulmu Bir Hisse : Ege Gbre

Ek 23326

Ege Gbre tahtasnda likidite olmad iin ok snrl yatrmc grubu ile hayatna devam ediyor. Oysa barndrd deer piyasa deerine gre ok ciddi. smi gbre olmasna ramen aslnda bir liman irketi. Orta ve uzun vadeli yatrmclarn takibine almasnda ciddi fayda gryorum.

Tablodan grlecei zere eggub son 10 ylda oook ciddi yol ald.

Liman yapmndan kalan 43 Milyon dolarlk borcunu kapatt.

Liman cirosunu kurdaki arta ramen 20 milyon dolar seviyesine kartt (bunun yaklak 9 milyon dolar konteyner liman kiras)

smi ege gbre olmasna ramen esasnda liman gzyle bakmal, liman kar marj neredeyse %75 dzeyinde. Konteyner limann devralrsa liman cirosu ykselecek ama karllk %60'n altna dmez. Dnyann her yerinde liman ii imtiyazl ve karl bir itir. nk her isteyen liman kuramaz, ok byk yatrmlar gerektirir bu sebeple yatrm sonras iletme kar yksektir. Ege gbre konteyner liman trkiyede en byk ilk 10 liman iindedir, konteyner ii yapan 20 liman vardr.

Limandan istikrarl ve ykselen ekilde ylda 15 milyon dolar civarnda faaliyet kar elde ediyor, borcu yok, piyasa deeri ise 60 milyon dolar civarnda. 4 yllk faaliyet kar ile ilem grmesi hi makul deil. Dnyada limanlar yllk kazanlarn 15-20 kat ile ilem gryorlar.

Trkiye borsasnda gelirleri dolar baznda gelien ve istikrarl kara sahip ok az sayda irket vardr. Konteyner iletmecisi irketin paylarnn alnmas ile liman cirosu daha da byyecek. Byk ihtimalle de ayn at altnda yllk 15 milyon dolarn daha da zerinde faaliyet kar elde edilecek.

Limann bulunduu blge Aliaa her geen gn konteyner trafiinden daha fazla pay alyor. Yllk 15 milyon dolar faaliyet geliri Aliaa Blgesindeki fazla kapasiteye (ege gbre, nemport ve petlim limanlarnn toplam kapasitesi 3 milyon TEU, yllk i hacmi ise henz 1 milyon TEU) ramen elde ediliyor. Blgedeki kapasite dolduka liman hizmet fiyatlar ykselecek ve karllk daha da artacak.

Ege gbrenin 700 dnm kendine ait arsas var, Trkiye'de bu lde byk alana sahip baka bir liman varm bilmiyorum, liman geri sahas i hacmini bytmek iin kritik nemde, nk liman sahasnn iinde ne kadar byk operasyon (depolama / gmrksz saha) yapabilirseniz o kadar deerli. Arsann dnm 1 milyon TL olsa arsann deeri 130 milyon dolar eder, u andaki piyasa deerinin 2 kat. Arsa dnda liman yapm izni almak trkiye'de yllar alr. Aliaa gibi derin denizi olan doal limanlar iletme iin byk avantaj, nk yeni nesil gemilere uygun. zmir limanna yeni nesil byk gemiler gelemiyor. Liman yapmak iin de yaklak 100 milyon dolar yatrm gerekir.
    Arsa ve liman yatrm ve ekipmanlar ile birlikte ok rahat 250 Milyon dolarlk bir yatrm deerinden bahsediyoruz. Sfrdan yaplsa bu yatrm devreye almak ise en az 5 yl.

Yatrm deeri piyasa deerinin en az 4-5 kat bir irketten bahsediyoruz.

Gbre iinden bahsetmeyi gereksiz buluyorum. Yatrmclar gbre iine bakarken "kua bak kua" kandrmacasnda olduu gibi irketi skalyorlar. Gbre iinden her yl ortalama 2-3 milyon dolar zarar ediliyor. Bu zarar temel olarak ithal girdilerin fiyatlara yanstlmamasndan kaynaklanyor. Gbre iini kapattk deseler irket 15 milyon dolar faaliyet kar ile gz kamatracak. Gbre iindeki kritik konu dviz kurunun yatay seyretmesi, 2019 yl bu anlamda gbre sonularn olumlu etkileyecek. Belki de gbreden hi zarar yazlmayacak. Kur hzlandnda ise yine ylda 2-3 milyon dolar ortalama zarar olabilir.

Takip edilecek ilk konu TCE EGE irketinin satn alnmas olacak. Bakalm nasl bir alveri olacak. irketi almak iin ne kadar para denecek, irketin ne kadar borcu var? TCE EGE nin ne kadarlk ekipman vb mal varl var. 15 milyon dolarlk liman faaliyet kar ile ka yl iinde stlenilecek borlar tmden temizlenmi ve "kiracsz, kendi ekipmanlar ve ekibi ile kendi limannda hizmet veren irket" haline geleceiz.

10 yl iindeki geliimine baknca bu duruma gelmesi ok uzun sre almayacak grnyor, ama birok yatrmc iin 1 yl daha beklemek ok zor oluyor biliyorum.

Ama borsa hayatmda deeri ortaya kmayan irket grmedim.

Sabreden hak ettii deere kavuacak diye dnyorum.

Tavsiye deildir.

5. Trkiye'nin En Byk 10 Konteyner Liman Arasndaki Ege Gbre'nin Potansiyel Deeri

Ek 23380

Ege Gbre'nin bir gbre irketi olmadn gerek deerinin Konteyner ve Dkme/Sv Yk Limanndan geldiini srekli vurguluyoruz.

Yukardaki tabloda Trkiye'nin konteyner limanlar var. Kapasite olarak bakldnda konteynerde Trkiye'nin 10.byk liman. Potansiyel olarak bakldnda ise dier tm limanlar geebilecek kapasiteye sahip, blgede ykler artarsa kapasiteyi geniletmesi ok kolay. nk 700 dnm (kendine ait) +50 dnm (dolgu) alana sahip. Sanyorum ilk 10 konteyner limann ortalama arazi bykl 300-400 dnm arasndadr. Liman operasyonunda liman geri sahas kritik neme sahip, ne kadar byk alan varsa i hacmini o kadar bytmek mmkn.

Yine nemli bir husus listedeki ilk 10 irketin bazlarnn arsas kendine ait deil, bazlar da belirli sre ile iletme hakkna sahip. Sre bitince liman devlete geri vermeleri gerekiyor. Ege Gbre ise kendine ait arazi zerinde operasyonlarn yrtyor. Dnyada da kendi arazisi zerinde operasyon yapan az sayda liman vardr. nk liman yatrmlar ok maliyetli olduundan altyap devlet tarafndan yaplyor ve belirli sreler ile iletmeye kiraya veriliyor.

Deerlere gelince kapasite olarak Ege Gbrenin 2 kat olan irketler 1 milyar dolarlarn ok zerinde fiyatlarla el deitiriyor. Bu fiyatlarla el deitiren irketlerin ayrca ciddi finansal borlar da var. Ege Gbre'nin ise halihazrda finansal borcu yok, konteyner liman iskelesi kadar bir de dkme ve sv yk iskelesi var. Ege Gbre'nin u andaki piyasa deeri 65 Milyon Dolar.

Ege Gbrenin ve Aliaa Blgesinin u andaki dezavantaj blgedeki kapasite fazlas sebebiyle liman hizmet bedellerinin dk olmas, ama Aliaa blgesi Trkiye'deki dier tm blgelerden daha hzl byyor, Trkiye konteyner i hacminden ald pay her geen gn artyor. Bu durum gelecek yllarda daha yksek fiyatlarla hizmet verilmesine olanak salayacak ve irketin ciro ve kar daha da artacak.

Eskiler zaten malnn kymetini biliyor, bu sebeple fiyat zirve seviyesine gelmesine ramen satc yok gibi. Ama yeni gelecekler de aldklar maln deerini bilsinler isterim.

Naizane tavsiyem borsada 30-40-50 TL gibi fiyatlarla veya salt grafiklere bakarak (zirve yapm alnmaz vb) alm satm karar vermeyin, irketin olmas gereken gerek deerine odaklann derim.

Tavsiye deildir.

6. Ege Gbre Limannn Hacmi zellikle 2019 Ylnda Geliiyor

Ek 23457

Ege Gbrenin limannda konteyner, dkme ve sv her trl yk ellelenebiliyor. Ve limann i hacmi her geen sene geliiyor, zellikle 2019 ylnda ciddi geliim var.

Yukardaki tabloda grlecei zere konteyner iskelesinde 2018'in ilk yarsnda 140.000 TEU ilem yaplm iken bu sene ilk yarda 166.000 TEU ilem yapld. Gznzde canlanmas iin bu ayn zamanda limana 6 ayda 140.000 trn girip ktn da gsteriyor, limana gnde neredeyse 1000 tr girip kyor.

2018 ilk yarsna gre limann konteyner i hacmi %19 artm durumda, kriz senesinde ok iyi byme bence.

Dkme yk iskelesinde ise 2018 ilk yarda 1,28 milyon ton ilem yaplrken bu sene ilk yarda 1,4 milyon ton ilem yaplm, yzde 10 civarnda bir byme var. Sanyorum bu sene 3 milyon ton ile rekor krlacak.

Liman ilemleri tmyle dviz baznda fiyatland iin irketin liman gelirleri de dolar baznda %10'dan daha fazla artm oldu. Borsada gelirini dolar baznda artrmay beceren irket says bir elin parman gemez herhalde.

Aliaa limanlarnn Trkiye konteyner pay da srekli geliiyor, 2017 ylnda %7,94 olan pay 2018 de %8,7, 2019 ilk yarsnda ise %9,77 ye ulat. Bu seviye rekor pay ifade ediyor. Aliaada 3 konterner liman (Ege Gbre, Nemport, Petlim) arasnda Ege Gbre'nin pay yaklak %30 civarnda, sanyorum sene sonunda pay biraz daha artacaktr. letmenin devralnmas ile daha da artmasn beklerim.

Aliaa limanlarnn Trkiye dkme yk pay da srekli geliiyor, u anda rekor dzeyde. 2017 ve 2018 ylnda %11,8 olan oran 2019 ilk yarda %13,3 seviyesinde. Ege gbrenin Aliaa iinde dkme yklerden ald pay da byme iinde 2017 ve 2018 de %4,1 iken bu sene ilk yarda %4,5 dzeyinde.

zetle limann bulunduu yere gelen yk hacmi her geen gn artyor. laveten Ege Gbre'de bulunduu blgeden daha fazla pazar pay alyor.

Yabanc yatrmclarn en fazla nemsedii konu istikrarl karllk ve bymedir, ancak Ege Gbre henz yabanc yatrmclarn radarna girebilecek piyasa deerinde deil, belki fiyat 100 TL olduunda yabanc yatrmc (ege endstri de dk deerde iken yabanc yoktu ama imdi ciddi paylar var) grrz.

Aslolan fiyat deil deerdir. irketin deeri birok borsacnn tahmin edemeyecei kadar yksek.

Tavsiye deildir

7. imento irketleri Birlemesinden Bolu Kazanl kacak

Balk biraz iddial oldu ama Klinker Kapasitesi zerinden yaptm hesaplama aada yer alyor.

Birleme ile halka ak irketlerin toplam piyasa deeri deimeyecek, ama toplamdan aldklar pay deiecek. u anda 5 halka ak irketin toplam piyasa deeri 6.459 milyon TL. Birleme bugn olsa idi toplam 6.459 milyon TL sabit kalacakt ama 5 irketin her birinin toplamdan alaca piyasa deeri farkllaacakt.

Piyasada bu konuda ciddiye alnacak hi analiz grmedim, borcu olan kazanl kacak, piyasa deeri byk olan kazanl kacak vb lise rencisi tahmini yapan yaklamlar gryorum. Yaplacak olan ilem tm irketlerin gerek deerini hesaplamaktan geiyor. Seilecek kurulu tm irketlerin farkl yntemler ile ayr ayr makul ve gereki deerlerini hesaplayacak ve yeni yapdan alacaklar pay hesaplayacak.

Ek 23914

Yukardaki tabloda 5 halka ak irketin piyasa deerleri, klinker kapasiteleri, ekonomi bozulmadan nceki dnem olan 2017 yl cirolar ve son durum zkaynaklar var.

-1 Milyon Ton klinker kapasitesinin deerini yaklak 85 milyon dolar olarak kullandmda
    -Aslan imento'nun imento d varlk deerini 2 milyar TL kullandmda
    -2017 ylndaki deerler ile ciro/klinker kapasitesi rasyosunu dzeltme iin kullandmda (baz irketlerin kapasitesi yksek ama cirosu dk, tam tersi de var)
    -Mevcut net finansal borlarn kapasite deerinden dtmde.
    Yukardaki tablo olutu.

Buradan grnen sonu; Bolu imento bu birlemeden ok ok ciddi kazanl kacak.

-Adana imento biraz kayp yayor grnsede A B ve C Grubu hisseler olduu iin bana gre A Grubu yine de kazanl kacak. C Grubu ciddi kayp yaatacak.
    -Aslan imento'nun eer gayrimenkul varlna 2 milyar TL'den daha fazla deer biilirse belki zarar hafifler, ama daha dk belirlenirse daha yksek kayp yaatr.
    -Mardin bana gre ntr
    -nye bir miktar kazanl kabilir.

Bu tabi benim klinker kapasitesi zerinden ve baz kabuller ile ulatm sonular. Birleme raporunu hazrlayacak kurulu detayl inceleme yaparak oranlar kartacak. Birden fazla yntem kullanarak oran belirleyebilir.

Hangi irkette birleme olaca da ayr bir speklasyon, hangi irkette birleme olaca kayp kazan durumunu deitirmez. rnein Aslan imento'da birleme olursa aslan imento hissedarlar yine kayp yaayabilir. Bana gre Adana atsnda birleme olmaz nk ok farkl imtiyazlar var.

Tabi bir de Oyak Grubu'nun 5 imento irketindeki pay ve halka aklk oranlar farkl, ama ne Oyak Grubu'nun halka ak paylarn hakkna gz dikeceini dnrm, ne de SPK'nn buna gz yumacan dnrm.

Tabi tm irketler iin ayrlma hakk oluaca iin yatrmclar zarar grmemek iin ondan da faydalanabilirler.

Bu irketlerin dnda Oyak imento bnyesinde Denizli imento var, zamannda 500 Mn $ deer ile alnmt, bir de kat ambalaj operasyonlar var.

Al Sat Tavsiyesi deildir.

Duhul
    Feb 2017
    kamet
    stanbul
    Gnderi
    396
    Herkese selamlar.

Epey zamandr burada paylamlarda bulunmuyordum ama bu forum benim iin her zaman zeldir nk gemite ok zamanm geti burada ve finansal okur yazarlmn geliiminde bu forumun ok katks oldu bana.

Son zamanlarda twitter zerinde paylamlar yapyorken zellikle temel analize dayal irket seimlerinde insanlarn ok zorlandn gryorum, bu tr arayta olan insanlara belki faydas olur diye kendimde sklkla kullandm bir ka temel analiz yntemini yine twitter zerinde paylatm ama bu paylamlarm ok uzun olunca tabi twitter da okumak epey zor oluyordu. Ben de bu paylamlarm daha derli toplu okunabilmesi iin burada da paylamaya karar verdim.

rnek olmas adna yaptm sektrel analizi tek para olarak burada yaynlayacam, biliyorum epey uzun ama konunun anlalabilmesi iin byle uzun olmas gerekti. enmeyip okursanz ve renip uygularsanz yatrmlarnzda sizlere ok byk katklar salayabileceini dnyorum.

Elimden geldiince anlalr olmasna gayret ettim ama yine de anlatamadm noktalar olursa soru - cevap eklinde yardmc olmaya alrm.

renme hevesinde olan, abalayan herkese kolaylklar ve baarlar dilerim.

Sayglarmla

Aziz Serin
    Borsa, korku deil elenceli bir gerilimdir. https://twitter.com/azizserin75

Sayfa 187/193 lklk ... 87137177185186187188189 ... SonSon

Yer mleri

Yer mleri

Gnderi Kurallar

• Yeni konu aamazsnz
  • Konulara cevap yazamazsnz
  • Yazlara ek gnderemezsiniz
  • Yazlarnz deitiremezsiniz
  •