Sn.Yalýn
Yatýrýmcýlar için anlaþýlýr eðitici ve öðretici bir analiz yapmýþsýnýz.Emeklerinize saðlýk.
Saðlýklý ve mutlu bir yýl diliyorum.
Sn.Yalýn
Yatýrýmcýlar için anlaþýlýr eðitici ve öðretici bir analiz yapmýþsýnýz.Emeklerinize saðlýk.
Saðlýklý ve mutlu bir yýl diliyorum.
Güzel keyifli bir sohbet oldu, okumak isterseniz...
https://borsakafasi.com/temel-analiz...ile-sohbetler/
Borsa, korku deðil eðlenceli bir gerilimdir. https://twitter.com/azizserin75
https://tinyurl.com/y6s3rmzs
Her ihtimale karþý pdf bir kopya alalým, yedeðimiz olsun.
Kitaplarda yazmayan benim gibilerin malesef yaþayarak öðrendiði çok ama çok önemli tecrübeler. Teþekkür ederiz samimiyet ve paylaþýmlarýnýz için Aziz hocam.![]()
Kendime notlar... Ýstediðin fiyattan alamýyorsan alma, kar kaçýrmak zarar etmekten iyidir!
Gecikme için özür dilerim.
CCola analizi pdf. Ýlk sayfa boþ pdf ama analiz tam sayfalarda -eksik sýkýntý yok. ;)
https://tinyurl.com/y5puooxo
Kendime notlar... Ýstediðin fiyattan alamýyorsan alma, kar kaçýrmak zarar etmekten iyidir!
ARDYZ 2020/12 DÖNEM SONU ANALÝZÝ
2011 yýlýndan bu yana Biliþim, Saðlýk, Savunma, Danýþmanlýk, Enerji ve Ýnþaat alanlarýnda faaliyet gösteren ARD Grup Holding iþtirakleri arasýnda yer alan ARD Biliþim, Hacettepe Teknokent bünyesinde teknoloji ve Ar-Ge faaliyetleri sürdürmektedir.
Þirketin oldukça geniþ ürün ve hizmet alanlarý bulunmaktadýr.
2020 yýlý þubat ayýnda halka arz edilerek borsa da iþlem görmeye baþlayan þirketin baþarýlý faaliyetleri 2020 yýlý boyunca devam etmiþtir.
Þirketi geçmiþten bugüne daha yakýndan tanýmak için en azýndan 2020/12 dönem sonu faaliyet raporunun okunmasýný tavsiye ederim. https://www.ardbilisim.com.tr/wp-con...31.12.2020.pdf
Ýlk önce 2020/09 döneminde bu þirket dikkatimi çekmiþti ve o dönemde de twitter da analizimi paylaþmýþtým. Þu linkte https://twitter.com/azizserin75/stat...552397313?s=20 önceki analizimi okuyabilirsiniz.
Açýklamýþ olduðu son bilanço olan 2020/12 dönem sonuçlarý ise yine oldukça baþarýlý bir dönem geçirildiðini gösteriyor. Þirketin toplam varlýklarý 2020 yýlý sonunda 194.1 milyon lira ile ile 2019 sonundaki 86,3 milyon liraya göre %124 artmýþtýr. Yaþanan bu devasa artýþ sýrasýnda þirketin nakit parasý 1,7 milyon liradan 27,2 milyon liraya (kýsmen halka arz dan gelen nakitin de etkisi ile) yükselmiþtir, ayný dönemde þirketin borçluluk oraný %16 dan %10,6 seviyesine düþmüþ ve öz varlýklarý ise %139 artarak 57,1 milyon liradan 173,5 milyon lira seviyesine yükselmiþtir. Tüm bu sonuçlardan sonra þirketin mali yapýsý oldukça güçlü hale gelmiþtir. Mali yapýsýndaki bu güçlenmenin sebebi çok büyük oranda þirketin faaliyet etkinliðine dayanmaktadýr. Þirketin satýþlarý geçtiðimiz yýl sonuna göre %120 artarken, favök de ayný þekilde %122 oranýnda artmýþtýr, net kar ise %148 oranýnda artmýþtýr.
Þirketin kar marjlarý oldukça yüksek ve daha da güzel olan yaný ise þirket büyüyorken marjlarý da artýyor. Hem aktifler hem de satýþlar artarken kar marjlarýnýn da artýyor olmasý þirkete çok ciddi oranlarda büyüme saðlýyor. Þöyle bir örnekle açýklarsam konu daha anlaþýlýr olacaktýr. Her yýl 100 lira satýþ yapan þirketin kar marjý da %10 olsun, bu þirket yýlda 10 lira para kazanacaktýr. Þirketin cirosu %10 artarak 110 lira olsa ve kar marjý sabit kalsaydý kar rakamý 11 lira olacaktý ama þirketin kar marjý da %10 artarak %11 olursa þirketin yýllýk kar rakamý 12 lira oluyor. Dikkat ederseniz ciro ve kar marjý ikisi ayný anda %10 artýnca yýllýk kar rakamý %20 artmýþ oldu. Ýþte aþaðýdaki tabloda ARDYZ þirketinin kar marjý oranlarýný incelediðinizde sürekli artan oranlar görülüyor. Yukarýda satýþlarýnda ciddi þekilde arttýðýný belirtmiþtim ve bu sayede iþte þirket adeta kar sarmalýna bürünmüþ oluyor.
Þirketin nakit akýþý da oldukça güçlü seyrediyor. 2020 yýlý sonunda iþletme faaliyetlerinden 54,1 milyon lira artýþ saðlanýrken, yatýrým faaliyetlerinden 64,2 milyon lira çýkýþ yaþanmýþ ve finansman faaliyetlerinde ise 35,5 milyon lira giriþ saðlanýrken toplamda 25,5 milyon lira yýllýk serbest nakit üretimi gerçekleþmiþtir.
Tabi ki burada en önemli soru iþareti bu satýþ temposunun ve yüksek kar marjlarýnýn devam edip etmeyeceði durumudur. Þirketin faaliyet raporunun okunmasý iþte burada ciddi önem arz ediyor. Çok çeþitli alanlarda yazýlým üreten þirketin iþ kollarýný burada sýralayacak olsam analiz çok uzayacak, bu yüzden bu þirkete ilgi duyanlarýn direk faaliyet raporunu okumalarýný tavsiye ediyorum. Ben þirketin 2020 yýlý tamamýnda olduðu gibi çok yüksek oranlý olmasa da yine yüksek kar marjlarý ile beraber cirosunun da artmaya devam edeceðini düþünüyorum.
Cari hisse fiyatý ile ilgili alacaðým tenkitleri þimdiden biliyorum. Evet, son dönemde oldukça yüksek seyretti. Çok basit iki kriter ile 21 F/K ve 8 PD/DD ile iþlem gören hisse fiyatýna dýþarýdan bakýnca düþük olmadýðý söylenebilir, kabul ediyorum. Fakat þirkette yaþanan büyümenin bu çarpanlarýn altýný doldurduðunu düþünüyorum. Çünkü 2017 de 0,45 olan hbk 2018 sonunda 1,02, 2019 sonunda 1,20 oldu ve 2020 sonunda ise 2,75 oldu ise buradaki artýþ oranlarý sýrasý ile %126 – %18 ve %129 dur ve son üç senenin ortalama büyüme oraný %90 civarýndadýr. Her sene artýyor olmasýna raðmen 2021 yýlý adýna daha muhafazakar düþünsek ve çekimser olsak ve bu sene için büyümenin ortalamadan %10 daha düþük olacaðýný varsaysak, hadi daha da kötümser olalým ve büyümenin ortalamadan %20 daha düþük olabileceðini varsayalým, bu durumda dahi %75 gibi bir büyümeden bahsediyor oluruz.
Hal böyle iken öz sermayesini ciddi oranlarda arttýran, cirosunu ve kar marjlarýný bu kadar yüksek tutabilen ve hisse baþý kar rakamýný aþýrý muhafazakar ortalama ile yýllýk %75 oranlarýnda büyütebilecek bir þirketin 20 F/K ve 8 PD/DD ile fiyatlanmasýný bir çýrpýda pahalý olarak görmemek gerektiðini düþünüyorum.
Bu þirketin en düþük satýþ yaptýðý dönem her yýlýn ilk çeyrek dönemi oluyor ve en çok satýþ yaptýðý dönem ise yýlýn son çeyrek dönemi oluyor. En yüksek satýþ yaptýðý çeyreði geri de býrakmýþken 2021 yýlý ilk çeyrek dönemi için zaten çok iyimser olmamak gerekiyor, bu yüzden kýsa vade için bir öngörüm bulunmamaktadýr ama sonraki çeyrekler adýna iyimser olduðum bir þirkettir.
Borsa, korku deðil eðlenceli bir gerilimdir. https://twitter.com/azizserin75
Kesinlikle sn Yalýn, ben de çok potansiyelli bir þirket olduðunu düþünüyorum. Sanýrým son çeyreklerde ciro yapmasý devlet dairelerinin bütçelerini son çeyrekte deðerlendirmelerinden kaynaklanýyor, fonet'te de benzer bir görünüm var. Analiziniz için çok teþekkürler, ard'la ilgili bizi bilgilendirmeye devam ederseniz seviniriz![]()
Yer Ýmleri