USTAD gerel ýncelemenýz dýsýnda mý kalýr
rusya ýle ýsler tam da duzelmeye baslamýsken ne dersýnýz
@YALIN
USTAD gerel ýncelemenýz dýsýnda mý kalýr
rusya ýle ýsler tam da duzelmeye baslamýsken ne dersýnýz
@YALIN
SANKO ÞÝRKETÝNÝN ANALÝZÝDÝR...
Sanko Pazarlama Ýthalat Ýhracat Anonim Þirketi 1992 yýlýnda Temko Pazarlama Sanayi ve Ticaret Anonim Þirketi ünvaný adý altýnda Gaziantep’te kurulmuþtur. 24 Mart 1998 tarihli genel kurul kararýyla Þirket’in ünvaný Sanko Pazarlama Ýthalat Ýhracat Anonim Þirketi olarak deðiþtirilmiþtir...
FAALÝYET KONUSU
Þirket’in esas faaliyet konusu, her türlü suni ve sentetik elyaftan boyalý ve boyasýz iplik ile hidrofil pamuk dokuma, örme ve giyim sanayi mallarý ile her türlü tekstil ürünlerinin yurt içinde ve yurt dýþýnda ihracatýný, ithalatýný, pazarlamasýný, alýmýný ve satýmýný gerçekleþtirmektir. Bunun yanýnda turistik tesis kurmak, her türlü otomotiv sanayisine ait her nevi motorlu ve motorsuz araçlarýn bayilik ve distrýbütörlüðünü yapmak ana faaliyet konusu kapsamýndadýr...
Bu þirketi analiz ederken sektördeki konumunu sorgulayamadým çünkü toptan ticaret sektöründe iþlem gören þirketlerin faaliyet alanlarý birbirinden çok farklý. SANKO nun aðýrlýklý faaliyet alaný ise tekstil sektörüne dayalýdýr.
Þirketin mali yapýsýnda ilk dikkatimi çeken detaylarý iþaretledim.
*Hazýr Deðerler
*Toplam Aktifler
*Kýsa Vadeli Borçlar
*Özsermaye
(üstteki tabloda þirketin sermayesi 60 milyon TL görünüyor ama bu rakam yanlýþ, þirketin sermayesi 21 haziranda %33,33 bedelsiz arttýrýlarak 80 milyon TL olmuþtur)
Neden dikkatimi çekti bu kalemler;
Bir yýl önce 80 milyon TL olan nakit para bugün 49 milyona düþmüþ. Dönen varlýklardaki diðer kalemlerde sadece ticari alacak kaleminde bir yýl öncesine göre yaklaþýk 28 milyon TL fark var ama nakit paranýn bu denli düþmesinde ticari alacak kalemi tek baþýna bu kadar etkili olamaz. Acaba þirket temettümü verdi diye kontrol ettim.
Evet temettü vermiþ. Hem de 2001 yýlýndan sonra 2014 yýlýna kadar temettü vermemiþken 2014 - 2015 ve 2016 yýlý karlarýndan her yýl artan performans ile temettü veriyor olmasýný hoþnutlukla karþýladým. Ve bu þekilde azalan nakit para benim açýmdan sorun teþkil etmeyecektir.
Mali yapýdaki deðiþimleri sorgulamaya devam edelim.
Bir yýl öncesine göre nakit paranýn yer aldýðý dönen varlýklardaki deðiþim aslýnda toplam aktiflere toplamda 2 milyonluk bir etkide bulunmuþ çünkü dönen varlýklar bir yýl önceye göre 342 milyondan 340 milyona düþmüþtür. Nakit para azalýþýný diðer kalemlerdeki artýþlar dengelemiþ ve dönen varlýklar rakamý toplamda bir önceki çeyreðe göre 11 milyon TL artarken, bir önceki yýla göre de 2 milyon lira eksilmiþtir. Toplamda deðiþimin rakamý ve toplam varlýða göre oransallýðý ciddiye alýnacak bir durum deðil ama nakit para azalýþýnýn sebebini öðrenmiþ olduk ve yýllar sonra þirketin temettü vermeye baþladýðýný görmüþ olduk, dolayýsýyla dönen varlýklardaki toplamda 2 milyon TL gibi görünen deðiþimi sorgulamýþ olmak bence çok faydalý oldu.
Galiba güzel bir þirket üzerinde çalýþýyoruz![]()
Duran varlýklarda bir önceki çeyreðe göre 2 milyon TL azalýþ ve bir yýl önceye göre de 8 milyon TL azalýþ var. Bu azalýþlarýn en büyük sebebi geçen sene 5.8 milyon olan uzun vadeli ticari alacaklardýr çünkü bu alacak tahsil edilmiþ ve son bilançoda bu kalemde küçük bir rakam kalmýþtýr.
Bütün bu yaþananlardan sonra toplam aktifler de geçen seneye göre 10 milyonluk bir küçülme söz konusudur çünkü toplam aktifler 03.2016 döneminde 454.6 milyon TL iken bir sonraki çeyrek dönem de artmýþ olsa da son bilanço dönemi olan 03.2017 döneminde 444.4 milyon TL rakamýna düþmüþtür.
Diyebilirizki þirket son bir yýlda yaklaþýk 10 milyon TL küçülmüþtür. Buna karþýlýk þirketin özellikle kýsa vadeli borçlarý ise geçen seneye göre 28 milyon TL azalmýþ ve özsermayesi de 18 milyon lira artmýþtýr.
O halde, þirketin mali yapýsýnda iþaretlediðim kalemleri sorgulayýnca ortaya çýkan sonuçlarý þöyle sýralayabiliriz; toplam aktiflerini azaltýrken hem temettü vermiþ, hem borcunu azaltmýþ, hem de özsermayesini arttýrmýþ.
Eh yani, bravo bence...
Bir de gelir tablosuna bakalým;
Gelir tablosunda dikkatimi çeken detaylar yok, tabloyu direk ikiye böldüm çünkü iki ayrý gelir tablosu var þirketin. Kýrmýzý bölüm þirketin esas faaliyet gelirlerinden oluþuyor, mavi bölüm ise þirketin esas faaliyeti olmayýp diðer faaliyetlerinden elde ettiði gelirlerden oluþuyor. Ve asýl enteresan olan ise þirketin kendi faaliyetlerinde deðil de diðer faaliyetlerde baþarýlý oluyor olmasý, hem de uzunca bir zamandýr... Normalde esas faaliyet dýþý olan diðer gelirler dediðimiz (finansal - kur farký- maddi duran varlýk satýþý) gelirler tek seferlik olan yada uzun soluklu olamayan gelirlerdir ama bu þirkette bu durum uzunca bir zamandýr devam ediyor.
Þu tabloya bakarmýsýnýz, 2012 yýlýndan bu yana þirketin esas faaliyet kar geliri yatay seyrederken net kar geliri sürekli artmýþ ve artmaya devam ediyor.
Hakikaten çok ilginç. Cirosu da artýyor ama esas faaliyetten kar edemiyor. Peki bu esas faaliyetten kaynaklanmayan kar rakamlarý nelerden üretilmiþ?
03.2017 dönemi mali dip notlarda bu kalemleri kontrol ettim, 35 nolu dip notta bahsedildiði üzere; tabloda da görüldüðü gibi ''ticari iþlemlere iliþkin kur farký ve faiz gelirlerinden oluþan bir kalemmiþ...
Yani???
Yani benim düþündüðüm gibi esas faaliyet dýþý bir gelir deðilki bu![]()
Evettttt, þimdi hatýrladým þirketin faaliyet raporunu okuduðumda da ciro ile ilgili þu tabloyu görmüþtüm...
Þirket sattýðý ürünleri tek tek sýnýflandýrmýþ ve toplam ciroyu zaten buradan yakalamýþ, bu ürünlerden tek tek elde ettiði kar rakamlarýný da beyan etmiþ ve 03.2017 dönemine ait toplam 7.9 milyonluk net kar rakamýnýn 5.5 milyonu bu ürünlerden kaynaklanmakta... 2016 yýlýnýn ayný dönemine göre de performans artmýþ.
O zaman?
O zaman, þirketin kar performansýndaki artýþlar tek seferlik karlardan yada uzun vadeli olamayan karlardan deðil, apaçýk sürdürülebilir bir karlýlýk performansýdýr![]()
Hem de þirketin kar performansý sadece ciro artýþý ile deðil, kar marjýndaki artýþ ile de destekleniyor. Kar marjýnda agresif olmasa da yukarý yönlü düzenli bir performans var.
Yukarýdaki tabloda dikkat edilirse net kar marjýnda SANKO son üç çeyrektir sektör ortalamasýnýn altýnda kalmýþ ama bunda sektördeki bazý þirketlerin anlamsýz marjlarýnýn etkisi vardýr. Bunu da aþaðýdaki tabloda görebilirsiniz.
Analizin baþýnda da belirtmiþtim sektördeki diðer þirketlerin faaliyet alanlarý çok farklý olduðu için sektörel kýyaslama yapmak çok doðru olmayacaktýr ama net kar marjýnda SANKO son zamanlarda sektörün gerisinde kalmýþ gibi görünüyorsa sektörün çok üzerinde avantajlý olduðu durumlar da var. Bunlarýnda görülmesi de gerekebilir diye düþündüm.
Aktif devir hýzý; þirketin toplam varlýklarýna göre satýþlarýný ölçer. Yüksek olmasý olumludur.
Aktif karlýlýðý; þirketin toplam varlýklarýna göre elde ettiði karý ölçer. Yüksek olmasý olumludur.
Özvarlýk karlýlýðý; þirketin özvarlýðýna göre elde ettiði kar rakamýný ölçer. Yüksek olmasý olumludur.
Borçluluk oraný; þirketin toplam varlýðýna göre toplam borcunu ölçer. Düþük olmasý olumludur. (göreceli)
Bütün kalemlerde SANKO sektör ortalamasýna göre uzun vadeli ve düzenli bir tempoda ilerlemiþ.
Þirkette buraya kadar herþey iyi ve güzel. Mali yapý saðlam, borçluluk oraný makul, kar ediyor, elde ettiði kar'ý da paylaþmaya baþlamýþ ve tabiiki piyasa da bu þirketi farketmiþ ve hisse fiyatý da 2017 yýlý baþýndan bu yana ciddi bir artýþ yaþamýþ.
Peki bundan sonra neler olabilir?
Aþaðýdaki tablo þirketin elde ettiði kar rakamlarýna göre oluþan piyasa deðeri tablosudur. Son çeyrek dönemin kar rakamýndan sonra 180 milyonlardan 270 milyona yükselmiþ bir piyasa deðeri var. Burada yaþanan keskin yükseliþ bence biraz da geç kalmýþ bir yükseliþin hýzlý hayata geçirilmiþ olmasýndan kaynaklanýyor.
Bu da grafikteki görüntü.
Karlýlýk ve piyasa deðeri tablosuna ve grafikteki görüntüsüne bakýlýrsa son zamanlarda ciddi yükseliþ yaþanmýþ ve bu olumlu durumlar fiyatlanmýþ gibi görünüyor ama bence önümüzde dönemlerde daha iyi fiyatlamalarýn ihtimali yüksek. Bu þirket adýna unutulmamasý gereken durum ise düþük iþlem hacimleri ile dengesiz hareketlere maruz kalabilme ihtimalidir. Bedelsiz sermaye arttýrýmlarý ile halka açýklýk oraný artmýþ olsa da þirketin dolaþýmdaki lot sayýsý az.
Þirketin takas daðýlýmý þu þekilde.
%65 gibi bir oran sanko menkulde bulunuyor ve bu kurum son aylarda hala toplamaya devam ediyor. Toplandýkça da dolaþýmdaki lot sayýsý düþüyor ve az iþlem hacmi ile dengesiz fiyat savrulmalarý yaþanabilir hale geliyor. Bu yüzden dikkatli olmak gerekir.
Þirketin hisse fiyatý için deðerleme yapmak istemedim çünkü bu tip hedef fiyat vermeler spk kurallarýna aykýrý olabilir þeklinde uyarý aldým. Bundan sonraki analizlerde de deðerleme yapmayacaðým.
Borsa, korku deðil eðlenceli bir gerilimdir. https://twitter.com/azizserin75
Eline aklýna saðlýk Yalýn Abi,teþekkürler
çook eskiden bu nikteydim, deðiþtim break34 oldum ,sonra yine en baþa döndüm
SANKO þirketi için yaptýðým analizde eksik veya fazla bulduðunuz yada anlaþýlmayan konular varsa tartýþabiliriz...
AK Parti Sakarya Ýl Kadýn Kollarý Baþkaný ve ilçe kadýn kollarý baþkanlarý Hendek'te toplandý. Toplantýya Hendek Belediye Baþkaný Ali Ýnci'nin misafiri olan SANKO Holding Yönetim Kurulu Baþkaný Abdulkadir Konukoðlu da katýldý.
AK Parti MKYK Üyesi Çiðdem Erdoðan Atabek, AK Parti Ýl Kadýn Kollarý Baþkaný Ebru Kavasoðlu ve ilçe kadýn kollarý baþkanlarý aylýk ilçe toplantýlarýný Hendek'te gerçekleþtirdi. Toplantýya Hendek Belediye Baþkaný Ali Ýnci, misafiri SANKO Holding Yönetim Kurulu Baþkaný Abdulkadir Konukoðlu, AK Parti Hendek Ýlçe Baþkaný Ali Kemal Sofu da katýldý.
Bu durum özelinde siyasi bir risk olarak görmek gerekir mi? Bu tür iliþkiler için genel düþüncelerinizi paylaþýrsanýz çok teþekkür ederim.
Yer Ýmleri