Forumdaki Birçok kiþi açýklanan bilanço ve temettü yü çok beðenmiþ, sanýrsam bir beðenmeyen ben varým.
Gelelim neden beðenmediðime ve ciddi ciddi ortaklýktan çýkmayý düþünmeyede baþladým.
1-Kýsa vadeli borçlarýmýz (12 ay vade) tam 67.8m tl ye çýkmýþ sebep ne? yeni yatýrýmmý yaptýk bu çeyrektede 38mtl borcun üzerine bir 30 daha yazdýk. Tabiki hayýr 68m tl lik ticari borcu öderken bir miktar kredi kullandýk. O yüzden borcumuz arttý..
2-Þimdi kasadaki nakitimiz 3mtl 68m tl de 12 ay vadeli banka borcumuz var. (allahtan sonrasýnda borç yok.) kýsaca net borç 65mtl. 2018 yýlýndaki favök deðerimiz 42,6mtl. Diyelimki yukarda diðer arkadaþlarýn yazdýðý olumsuzluklara raðmen 2019 da %20 favök deðerimizi artýrdýk ne olur 51mtl. Eeee biz bu 12 ay vadeli 68mtl borcu neyle oduyeceðiz. Kasada var 3mtl, 51mtl de kar ettik diyelim öteki 14mtl yi nerden bulacaðýz??
3- Þirket böyle bir nakit krizine düþmüþken biz neden kar payý daðýtýyoruz? Ne gerek var temettüye? Yatýrýmcý tarafýna temettü hiç bir avantaj saðlamaz sadece alacak olduðu temettünün %15 i stopaj öder para kaybetmiþ olur. Hadi patronun paraya ihtiyacý var desek parayý tuvalet kaðýdý yapmýþ durumda holding... Ne gerek var 10mtl yi kar payý olarak daðýtmaya???
4- Sizi bilmemde bu durum beni korkutuyor... kar payý daðýtýmýndan sonra 51mtl favök yapsa bile borç ve daðýtýlacak kar payýndan kalan açýk nedeniyle 24mtl daha para bulmamýz veya 75mtl favök rakamýný yakalamamýz lazým. Tekrar hatýrlatýyorum 2018 favök 42,5mtl... Daha borcun 12 aylýk faizi varr.....
5- Gelelim kazançlara 3ç2018 yapýlan ciro 79mtl önceki 6 ayda 164mtl, 4ç2018 de yapýlan ciro 69mtl. Durun asýl sýkýntý satýþlarda ki düþüs deðil. 3ç2018 de yapýlan 79mtl satýþýn maliyeti 57,5mtl 4ç2018 de yapýlan 69mtl satýþýn maliyeti 60mtl. Aslýna bakarsanýz 3. çeyrekte 57.5mtl lik malý 79 a 4. çeyrekte 60mtl lik malý 69 a satmýþýz. Miktar artmýþ kar yarý yarýya düþmüþ. Yuhh bee
6- Hani yine diðer paydaþlarým bu bilanço güzeldi sonraki 2 tanesi bukadar güzel gelmeyebilir hepimiz biliyoruz diyorlar ya arkadaþlar 4ç2018 de Favök rakamý sadece 1.6mtl býrakýn bundan kötü gelmesini bununla ayný gelirse 2019da 6.4mtl favök anca yakalarýz haliylede faizi haric 1 yýl içinde vadesinde ödüyemediðimiz 68,6mtl kredi taksitimiz olur. Faiziyle birlikte yaklaþýk varlýklarýmýzýn yarýsý yaparki icrada 2tl lik mal 1 tl ye satýldýðýndan bütün varlýklarýmýz icra edilir. Oha adam þirketi batýrdý diyorsunuz þimdi biliyorum ama bu bilançoya güzel diyen sonrakileri bundan kötü bekleyen ben deðilim.
Merak etmeyin arkamýzda DOHOL var batmayýz elbet. 70mtl para için Aydýn doðan bist in en eski þirketi batýrdý dedittirmez. Bir çoðunuz fark etmez bile dohol den borç alýrýz bi þekilde öderiz banka borçlarýmýzý. Fakat bütün bunlar bilançonun görüntüsünü deðiþtirmez.
Þahsi görüþümüde yazayýmki arkamdan çok yazýp cizmeyin foruma girip cevap vermeye vakit bulamýyorum. Ben celha ya bi þans daha verdim mevcut görüntü çok kötü deðil düzeltilebilecek bir görüntü. Finansý kafama fazla takmak istemiyorum çünkü arkada DOHOL var o borç bi þekilde ödenir. Yönetime güvenip mevcut durumu düzeltmelerini bekliyorum bu sureçte hisselerimi tutarým yok hisseler çok düþerde maliyet (satýn alma + mevduat faizi) rakamýma gelirse ortaklýktan çýkarým büyük olasýlýkla. Temettü yede sevinmiyor üzülüyorum. Genel kuruldada tarafýmý belli edeceðim. Þu durumda kar payý daðýtmamýz kadar saçma birþey yok...
Yer Ýmleri