Originally Posted by
selimtogrul
Aslýna bakarsanýz trade etmekten daha, hemde daha zor bu... Hergün elinizin altýndaki paranýn artmayýp aksine aklýnýzdan geçen hissenin yanýnýzdan geçip gitmesi adamý sinir harbine sokar. Adam tansiyon hastasý olur , þeker hastasý olur. sonrada o paraya yiyemeden yanlýþ anlamayýn ama toprak olur.
Ben 80 'li yýllardan bu yana babamla birlikte bu piyasanýn içindeyim. Denemediðim yöntem ve strateji kalmadý. Sonuçta varabildiðim netice:
- Eðer üretim yapan ve piyasada ihtiyaç olan bir ürünü üreten bir tesise (aniden parlayýp sönen sektörler deðil) uygun fiyatlara yakýn alýma geçilerek yatýrým yapýlýrsa; kriz dönemleri bile olsa sonuçta hisse gerçek deðerine ulaþýyor.
- Belki diðer hisseler giderken sizinki geride kalabilir ama bir müddet sonra öndekiler arkadakileri beklemek zorunda kalýyor ve hatta arkadan gelenler öndekileri geçebiliyor....
Yýllarca TRKCM yatýrým yaptý ve fiyatý yataya yakýn seyretti. 2011 - 2016 yýllarý arasýnda 1.00 - 2.00 civarýnda dolanýp durdu. Fakat bu sene 3.92 seviyesini þimdilik gördü ve 1.0 'dan alan birisi parasýný 4 'e katlamýþ oldu. 6 yýlda 4 katý, hiç fena deðil...
Ama "ben bunun meyvesini erken yemek istiyorum" diyorsanýz; strese ve çalýþmaya müsaitseniz elbette en iyi yol Trade etmektir. Daha önce de dediðim gibi para az olunca Trade çok kolay ama para belirli bir seviyeye ulaþýnca birçok hisseye sýðamaz olursunuz. Sizin aldýðýnýzý anladýklarý an eðer hissenin sahibi varsa bunu size yedirmemek için herþeyi yapar. Tecrübeyle sabittir. Buna dayanmak hiç de öyle kolay deðildir.
Forumdan bir arkadaþ bana AFYON hakkýnda sorduðunda ona görüþümü ve benim zarara raðmen beklediðimi yazdým. Fakat yazan arkadaþým her kademe düþüþünde heyecana kapýlýyordu. Ne yaptý bilemiyorum ama eðer satmadýysa bugün güzel kazanmýþ olmasý gerekiyor...
Bir hissenin beklentisi ve hikayesi varsa korkmamak lâzým. Kriz olsa bile en fazla 2 sene sürer. Sonrasýnda 1 senede fazlasýyla toparlar... MRDIN için 2008 krizi sonrasýna bakýlabilir. Gerçi tüm hisseler için bir toparlanma oldu ama en baþta MRDIN gitmiþti. 1 yýlda tam 5 misli yükselmiþti...
Hissenin hikayesi ve beklentisi çok önemli... En gereksiz hisse bile adam olabiliyor...
Parayý yiyebilmek Allah 'ýn izni ile oluyor. Öyle kiþiler var ki; servet içinde yüzerler ama Allah kýsmet etmez yiyemezler. Gününü mirascýlarý görür!!! Kimisinin de birþeyi yoktur ama var olandan iyi yaþar. Bunlar kýsmet iþi. Elbette birþeyler elde edebilmek için o yolun þartlarýný yerine getirmek gerekir. Hiçbirþey durup dururken olmuyor maalesef...
Babam bizim buralarda bir zamanlar efsaneydi. Çok þey bildiðinden deðildi ama bildiðini iyi bilirdi. O zamanlar bilgisayar bile yokken o herþeyi aklýnda tutardý. Adamýn bir stratejisi vardý ve o dönemlerde hep iþe yarardý. Tek bilmediði döngüsel hareketlerdi. Bunu da kendince bir þekilde aþýyordu. Buna çözümü o zamanlarda "Mevsimsellik" ile bulmuþtu kendince. O Elliot bilmezdi; adýný bile duymamýþtýr ama hep kazanýyordu. Taa ki 2000 'li yýllara kadar. Orada bir çuvalladý bir daha tam tutturamaz oldu. Yine de kör topal gitti. Sonunda 2008 krizinde iyi mal topladý ama benim yaptýðým hesaba güvenmediði için elindeki mallarý MRDIN dahil %100 primle sattý ve o son iþlemi oldu diyebilirim. O günden sonra hep "borsa düþecek" diye bekledi ama o düþmedi. 93bin oldu. Sonra babam yaþlýlýktan aklýnda tutamaz ve hata yapar oldu ve iþi býraktý.
Eðer 2008 krizinde aldýklarýný satmamýþ olsaydý ve benim daha fazla al uyarýlarýma kulak vermiþ olsaydý; þimdi ciddi anlamda bir servet olacaktý... Fakat kýsmet olmayýnca olmuyor!!!
"Yatýrým Tavsiyesi Deðildir!"... Eðitim ve Bilgi amaçlý paylaþýmlar yapýyorum.
Yer Ýmleri