Tüm dostlarýn yeni yýlýný en içten dileklerimle kutlarým...
Yeni yýlýn eskisinden çok çok iyi olmasý temennilerimle...
![]()
Tüm dostlarýn yeni yýlýný en içten dileklerimle kutlarým...
Yeni yýlýn eskisinden çok çok iyi olmasý temennilerimle...
![]()
Mâlesef bu oyunlar her yerde...!
Tekniðe bakýyoruz orada da oyunlar var, temele bakýyoruz oyunun âlâsý var...
Takasa bakalým diyoruz fýrýldaklýk diz boyu...!
Bu piyasada varolmak cidden çok zor...!
Var olduðumuzu sandýðýmýz anda bizi ele geçirdikleri an baþlamýþ demektir... Algý operasyonlarýna dikkat...!!!
Bu projeyi tamamlayabilmem için AKD verilerini de günlük otomatik alabilmem lâzým ve bunu henüz baþaramadým...
AKD verileri ile Takas verilerini eþleþtirmeyi baþarýrsam ve bunu algoritmalarla analiz edersem o zaman ortaya öyle þeyler çýkar ki, inanýlmaz...
Acelem yok, gün gelir onu da baþarýrým... Nasýl olsa borsadan emekliliðe az kaldý. Hobi olarak devam...
"Yatýrým Tavsiyesi Deðildir!"... Eðitim ve Bilgi amaçlý paylaþýmlar yapýyorum.
hakuna matara....memento mori.
Sayfama gelmekle þeref verdiniz sevgili dostum...
Her yerde yazmadýðýnýzý biliyorum. O nedenle çok memnun ve mutlu oldum... Her zaman bekleriz...
Beni az çok tanýyorsunuz. Nedense hep zoru severim. Zor iþlerin altýna girer, borsa da zor tahtalarý seçerim...
Olay herkesin yaptýðýný deðil de yapamadýðýný baþarmak olsa gerek. O nedenle eksik gördüðüm þeylere gücüm yettiðince el atmaya çalýþýyorum.
Bu Takas olayý da her ne hikmetse hep yatýrýmcýlardan gizlenmeye çalýþýldý. Benim yaptýðým gibi grafiðe döken de olmamýþ. Olsa da öyle kolay ulaþýlýr deðildir.
Bu iþ de yine bana düþtü. Programcýlýk yýllarýmýn sonlarýnda son proje olarak bu olayý da çözmek istedim. Keþke daha genç ve saðlýklý iken baþarabilseydim...
Dediðiniz gibi sýð ve likit olmayan tahtalarda yanýltýcý olacaktýr. BIST30 þu an için en ideali gibi duruyor. Dax ve Dow verilerine ulaþamýyorum...
Ýþin bir de kötü yaný:
- Ben Takas analizini hiç bilmem. O nedenle neyi nasýl yapmam gerektiðini de bilmiyorum...
Bu nedenle yönlendirmeleriniz olursa çalýþmalarýmý o yönde þekillendirmek isterim. Navigasyonu olmayan þoför gibi her gördüðüm yola giriyorum. Bu da boþa zaman kaybý demek oluyor.
Bu çalýþma ile Sermaye Piyasalarýna yeni bir çalýþma kazandýrabilirsek bu bizler için ileride gurur verici bir olay olarak hafýzalarda yer edecektir...
Selamlar, saygýlar, hürmetler...
Sn T/A,
Bu benim de yýllar önce düþündüðüm bir þeydi. Þu an uygulanýþýný, gerçekleþtiðini görmek güzel. Evet fikir veriyor, güzel olmuþ.
Ben eskisi gibi forumda bilgi paylaþýmý yapýlmadýðýndan çokça yakýnan biri olarak, þu an yazacaklarýmý yazmasam olmazdý. Bu iþlere çokça kafa yormuþ birisi olarak bence; -diye baþlayayým. Konu uzun derin madde baþlýklarý halinde,
1. Evvela, takaslarýn ne kadar açýk olmasý gerektiði, gizliliði uzun zamandýr tartýþma konusu, bu dünyada bile böyle. Derinlik kavramý da kýsmen öyle. 91 krizinde ihtiyaç ortaya çýktý, öncesinde aracý kurumlar, ayný foreks þirketlerine kýsýt getirilmeden önceki gibi, kendi adlarýna iþlem yapýyorlardý, müþteri hesaplarýný sanal tutuyorlardý. Kriz patlayýnca, takas, teminat, risk gibi kavramlar ortaya çýktý takasbank icat edildi. Ýlk çýktýðýnda birebir idi takas ama sonradan -galiba, 2000 ortalarýndan itibaren bütün borsalar birleþince, VÝOP da iþin iþine girince, daha da çetrefilleþti. (Bu mevzularý iyice öðrenmek lazým, esnetildi diye biliyorum, aracý kurumda o hisseden çokça varsa, müþteri varlýðý-aracý kurum varlýk/teminat riski oranýnda bizzat alým yapýlmaya da biliyor galiba, ilk çýktýðý gibi basit deðil yani.)
Uzatmadan aracý kurum daðýlýmý ile takas verileri farklý, siz aracý kurum verisinden yürüyeceksiniz ama bu veriye bir de takas verisi eklerseniz çifte su vermiþ olursunuz.
2. Kademe analizi ile takas deðiþimini bütünleþtirme fikri çok doðru bir yaklaþým, o yol doðru öncelikle.
3. Volume Based indikatörler içinde Trade Profil, Time Price Opportunity, DOM Power, DOM History, Volume Weigted Average Price gibi indikatörler var. Bunlar klasik anlamda borsalarda tick datadan volume'dan türetilse de, foreks piyasadaki farklý, tam aradýðýnýz þey, kademe analizinden derinlikten türetiliyor. Tabi veriyi tick datadan üretip, multi time olarak, kullanýþlý olmasý açýsýndan saatlik periyotlara aktarýp, belli bir zaman aralýðýnda, belli bir fiyat aralýðýnda oluþan hacmin analizi. Grafik üzerinde dikey olarak derinlik Y ekseninde oluþan yatay hacim barlarý, bu barlar alým/satým diye ikiye bölünmüþ halde. Siz onu aracý kurum renklerinde böleceksiniz.
Günlük en yüksek en düþük deðer 5-6 arasý oluþan yatay volume sütunlarý mesela olsun, en uzun destek fiyat çizgisinden oluþan tek yatay sütun mesela 5.50 de, %30 u alýcý, %70 i satýcý, alýcý ve satýcýlar da kendi içinde renklendirilmiþ þekilde. (Gözle bakarak, günlük periyotta da bunu yaparak, daha kolay olur, bunu da otomatize etmek hem çok zor hem tehlikeli olur.)
Aþaðýda da þu an yaptýðýnýz takas grafiði, ayný renklerde. Ya bu haliyle býrakacaksýnýz, üstte trade profile altta takas grafiði, bu görünüm analiz edilecek, ya da bir týk daha ileriye taþýyýp, peki durum/görünüm bu ise, yeni seçtiðim zaman aralýðýnda þimdi sadece þu aracý kurumun iþlemlerini trade profilde göster diyeceksiniz. Zaten destek dirençler de eklendiðinde klasik anlamda, tablo netleþecektir.
4. Bu yaptýðýnýz þey muhtemelen paylaþýlmayan þeyler kapsamýnda yapýlmýþtýr bu arada, yaygýnlaþýrsa iþe yaramaz hale getirilir, tedbir alýnýr, konsept/antikonsept ikilisi hep çalýþýr.
Topiðin evveliyatýný, sizin teknik analiz yaklaþýmlarýnýzý bilmiyorum bu arada, zaten ifade edilmiþ ya da etmiþ olduðunuz þeyleri yazmýþsam þimdiden özür. Takas analizi bu forumda icat edildi bu arada. Ýlk platodata (eski, matriksdata nüvesi burasýydý) verileri ve programý sunduðunda ilk beþ, on aracý kurum farklarý diye baþladý çalýþmalar. Bakarsýnýz yine yeni birþeylerin baþlangýcý olur. Çalýþmalarýnýzý merakla takip ediyor olacaðým, baþarýlar, saygýlar.
Öncelikle cevabýnýz ve verdiðiniz bilgiler için çok teþekkür ederim...
Eðer yeni bir þeyler katabilirsek ne mutlu bizlere. Bunca zamaný boþuna harcamýþ olmayýz...
Burada benim için en büyük sýkýntý verileri temin etmek. Matriks ile çok defa görüþtüm ama ham data satmýyorlar. Tüm verdikleri Matriks uygulamasý içerisindekiler. Bu durumda da otomatik olarak her istediðim veriyi alamýyorum. Tek tek elle kaydetmek ise 3-5 hisse için olabilir ama tüm hisseler için her gün çok çok zor.
Þu an için Takas Verilerini bulabildim. O nedenle baþlangýç noktam Takas Verileri ile oldu. Devamýnda Aracý Kurum Gün Ýçi Ýþlem Verilerini bulabilirsem (üzerinde çalýþýyorum) bunu grafiðe monte edeceðim.
Kademe Analizinde bizlere sunulan sadece hangi fiyattan ne kadar alýnýp satýldýðý. Zaman içerisindeki iþlemler için çok daha fazla veriye ihtiyaç duyacaðýz. Bunu da bulmak çok zor ama pes etmiyorum...
Zaman içerisinde daha fazla veriye ulaþtýkça çalýþmalarýmýz daha derinlik kazanacaktýr. El birliði ile bir yola koyacaðýz inþaAllah...
Yer Ýmleri