Üstad T/A müsaadenle
GEDZA için konuþuyorum;
forumda açýlmýþ baþlýk var, takibimde ve portföyümde olan bir hisse istersen baþlýða bir göz at derim. 04-05-06 temmuz tarihlerinde çok fena bir satýþ yemesine raðmen toparlanma izlenimi veriyor.
Þahsi fikrimi sorarsanýz acemi bir yatýrýmcý ya da bir hesapsýz baþka bir hisse senedinde sýkýþtý kaldý. Orada maliyet düþürmek için ya da baþka sebeplerle buradan çýkýþ yaptý. Ardýndan panikleyen diðer yatýrýmcýlar hisse senedinden çýkmaya baþladý.
Bunu gören leþ kargalarý açýkçýlar hissenin düþüþünü hýzlandýrdý... Þirketin temel verilerine bakarsan da iyi durumda. 5.832.000 sermayesi var. ve tavaný geçtiðimiz genel kurulda 35.000.000 e yükselttiler. Ýçinde bedelsiz beklentisi var. sanýrým %400 gibi bir rakama tekabül ediyor. Arzu edersen detaylarý da verebilirim. Yada foruma göz at derim.
belki bu açýklama seni tatmin eder
Forumdan alýntýdýr..
"Originally Posted by HÝSSEttim
Sevgili Forum Sakini Kardeþlerim,
Ben GEDZA aldým ve satmýyorum, daha doðrusu uzun vadeli yatýrýmcýyým. Neden? Çünkü satarsam yerine ne alacaðým? Fiyat hareketlerinden psikolojik olarak etkilenmemek için de fiyatlarý çok sýk kontrol etmiyorum. Ekonomi ile ilgili siteleri çok okumuyor, ekonomi kanallarýný da hiç izlemiyorum. Sizlere de öyle yapmanýzý öneririm. Temel analiz, teknik analiz; alasýný biliyorum ama kullanmýyorum. Kullandýðým tek ölçüt: Likidasyon deðeri...
Bu sayfalarda birkaç gün önce de yazmýþtým. GEDZA'mýzýn bugünkü kapanýþa göre deðeri 37 milyon TL. Ancak tesislerinin bulunduðu arazisi bile bundan daha fazla eder (Benim þahsi kanaatime göre 41.5 milyon TL ve üzeri deðerde).
Bununla birlikte GEDZA'mýz kýsa vadeli 4.5 milyon TL, uzun vadeli 4.7 milyon TL olmak üzere toplam 9.2 milyon TL borcu olan bir þirket. Kasasýnda da 8.9 milyon TL nakiti var. Finansal yatýrýmlarý ile birlikte bu tutar 9.2 milyon TL ediyor. Yani, aslýnda tamamen borçsuz bir þirket durumunda.
Ayrýca, piyasadan 10.4 milyon TL alacaðý var. Stoklarýnda 4.8 milyon TL'lik malý var. Bilançoda maddi duran varlýklarý her ne kadar 25.6 milyon TL olarak gözükse de arazisinin (benim gözümdeki ! kimseyi baðlamaz þahsi kanaatimdir) deðerinden dolayý bu rakam çok daha üstte olmalý.
Þimdi nakitini borcuna mahsuben sayýp sýfýra sýfýr çýktýðýmýzda alacaklar, stoklar ve duran varlýklar elimize kalýyor. Bu da küçük bir hesapla 10.4+4.8+41.5= 56.7 milyon TL ediyor. Bunu da mevcut lot sayýsý olan 5.832.000'e böldüðümüzde hissenin yandým anam, öldüm anam, bittim anam dese 9.72 gibi bir deðeri çýkýyor. Bu deðer hesaplamasýnda karlýlýk hesaba katýlmamýþtýr. Dikkatinizi çekerim.
Bir baþka deðiþle, GEDZA'mýz bugün 1 kuruþ kar etmese, ölüsü 9.72 ediyor. Ýþte bunun adý "Zorunlu Likidasyon Deðeri" Hatta þirketin son yayýnladýðý faaliyet raporunda bu tutar 7.15 TL olarak resmen deklare edilmiþ durumda. (Aradaki fark bilançoda 25.6 milyon TL deðerinde görünen duran varlýklarýn benim gözümde 41.5 milyon TL deðerinde olmasýndan kaynaklanýyor. Tabii yine söylüyorum bu benim þahsi kanaatim. Siz de Gediz ilçesine gidin arazinin konumunu görün, siz de þahsi bir kanaat edinin, ne diyeyim ).
Kaldý ki GEDZA'mýz þu anda yýlýn ilk 3 ayýnda 1.6 milyon TL kar etmiþ bir þirket. Yani bu ortalamayý her çeyrekte tutturursa yýllýk 6.4 milyon TL karlýlýða ulaþabilecek güçte. Þimdi biz bu rakamý öldürelim ve yarýsýný alalým. Yani 3.2 milyon TL (Bu ayný zamanda geçen yýlki kar miktarýdýr). Bunu da mevcut lot sayýsý olan 5.832.000 lota bölelim bi zahmet. 0.55 TL gibi lot baþýna bir tutar da buradan geliyor. Az önceki 9.72'nin üstüne bu 0.55'i de koyuyoruz. 9.72+0.55= 10.27 Ýþte bunun adý da bu yýlki "Düzenli Likidasyon Deðeri"
Dikkat ettiyseniz yýllýk karýný tahminlerin %50 altýnda söylediðim hali bu rakam. Öyleyse GEDZA 3 liraya düþse ne olur. Býrakýn düþecekse düþsün ya.
Bunu neden bu kadar rahat söylüyorum; düþemez de ondan. Çünkü 3 liraya düþerse GEDÝZ Madencilik A.Þ.'ye ait olan lotlar dýþýndaki kalan 3.579.271 lotu tanesi 3 liradan alan biri þirketin %61.37'sine 10.7 milyon liraya sahip olmuþ olur. Yani kaðýdý 3 TL yapmak demek þirketi 17.5 milyon deðerine indirmek demek. Sadece arazisi bunun kaç katý ediyor. Baþkasý alýr yaa. Baþkasý alýr hemþerim. Fabrikayý komple kapatsýn, arazisini satsýn, parayý katlar.
Demek istediðim herþeyin düþebileceði bir son raddesi var ya. O zaman bu stres, bu telaþ niye. Yahu bunu satýp yerine ne alacaksýnýz? Aldýysanýz dursun. Elbet bir gün sýrayla az önce bahsi geçen rakamlara (7.15, 9.72, 10.27) tek tek gelecek. Haaa gelmezse? Gelmezse gelene kadar satmazsýnýz. Gerçek Yatýrýmcý, hissedarý olduðu þirketin röntgenini çeker. Neyi, kaç paraya, niye aldýðýný, aslýnda kaç para edeceðini bilir.
Daha önce yazmýþtým. Sabrým sonsuzdur diye. Neyime güvenip böyle diyorum, deðil mi ama Herkesi "Hazýr Ol'a deðil Rahat'a davet ediyorum. SU AKAAAAAR, YOLUNU BULUUUUUR..."
Son bir NOT
Ben hissede olduðum için duygusal davranmýþ olabilirim. Sen tekrar düþün derim
Saygýlar
Üstadým umarým kýzmamýþsýndýr..

Yer Ýmleri