Þirketi kötülediðimiz yorumuna nasýl ulaþtýnýz? TL bazlý ciro artmýþ ama ürünlerin satýþlarý miktar bazýnda azalmýþ deyince, yani olaný söyleyince, þirketi kötülemiþ mi oluyorum? Þirket hakkýnda negatif düþünsem zaten alým yapmamýþ olurdum. Muhtemelen sizin portföyünüzden çokça büyüktür elimdeki lotlar.
"Ýyi bir planýn en büyük düþmaný, mükemmel bir planýn hayalini kurmaktýr."
Clausewitz
Bir hisse alýrken takaslarýnada bakarým.gunlukde takip etmeye çalýþýrým.ama bu hissedeki takas hareketlerini bir türlü çözemedim.acar birkaç hafta önce aldýðýndan fazlasýný bugün 1.800.000 lot satmýþ.emeklilik fonlarý girip çýktýlar.tahtanin sahibi dedikleri Info son bir ay satýcý.tahta yapýcýsý bankof hergun milyonlarca lot alýp satýyor ama takasinda çok bý deðiþiklik yok.takasina bakarsan hiç hoþ görünmüyor.varmi bý fikri olan arkadaþlar
4,25 altý kapanýþlar olmadýðý sürece bence olumlu
Satýlan miktarlarýn önemsizliðini iddia etmek ve sadece TL bazlý rakamlara bakmak resme bence biraz olsun eksik bakmaktýr. Mesela DOAS geçen seneye göre toplam satýþlarýný geçen senenin ayný dönemine göre % 39 artýrdý. (Enflasyona göre iyi bir artýþ deðil belki, ama sonuçta bir artý var...) Ama sattýðý toplam araç sayýsýnda % 42 azalma var. Þimdi burada daha az araç satarak bu karý elde etmiþ, kar marjlarý yükselmiþ diye bakarsanýz olaya belki olayý pozitif de görebilirsiniz. Ama araç sayýsý satýþlarý anlamlý bir þekilde artmazsa, her zaman kar marjlarýnýn yüksek kalabileceði garanti edilemeyeceði için bu görüntü DOAS için negatif algýlanýyor bir çok yatýrýmcý tarafýndan. Ayný þey mesela Ereðli için de geçerli satýþlar tonaj bazlý geçen seneye göre düþük, ancak satýþ rakamlarý % 100'ün üstünde arttý. Piyasa bunu çok da olummlu karþýlamadý, resesyon hikayesi baþka bir negatif etki, ancak TL bazlý tarihinin en iyi favök ve net karýna piyasanýn bilanço tepkisi cýlýz kaldý. Sattýðýn ürünün sayýsý azalarak ama sürekli kar marjlarýný artýrarak gidebiliyorsan durumu sonsuza kadar idare edebilirsin gibi görünüyor. ancak gerçekte durum pek de öyle deðil.
Dediðinizde katýldýðým nokta þu, bu konu çokça dillendirilirse belki vahim bir durum varmýþ gibi anlaþýlabilir. Belki ürün miktarlarýndaki azalýþ dönemsel bir etkidir. belki önümüzdeki 2. altý aylýk periyotta durum tersine dönecek ve ürün adetleri de artacak. Karamsar bir tablo çizmek için yazmamýþtým o reel büyüme hikayesini. Ve durum da DOAS ya da Ereðli kadar çarpýcý bir iniþ ya da iniþ beklentisi içermiyor. Sonuçta stabil bir ivme ile büyüyebilecek bir sektörde, SARTEN tarafýndan yutulmazsanýz. Ben bu fiyatlara bir ambalaj þirketi olarak ne kendi tarihsel ortalamalarý, ne sektörün ortalamasý ne de dünyadaki benzerleri açýsýndan makul fiyatlandýðýný düþünmüyorum. En kötü 10-12 fd/favökler'le fiyatlanmasý lazým bana göre, bu da fiyatýn 2 katýný da aþmasý demek aslýnda mevcut bilançolarla bile.
"Ýyi bir planýn en büyük düþmaný, mükemmel bir planýn hayalini kurmaktýr."
Clausewitz
Hacim düne göre epey düþtü ama atak yapacak gibi duruyor
Yazmamý bekliyormuþ![]()
Yer Ýmleri