
Originally Posted by
RLC44
Yaw aranozda bi ak sigorta acentesi yok mu? Açýklasýn bize. Nasýl bir mýhasebesi var
Sigorta muhasebesi hakkýnda öðrenmeye yönelik güzel bir kaynak linktedir.
Bilindiði üzere muhasebe geçmiþ kayýtlardan bize yol gösterir.

Originally Posted by
diproyal
Selam ortaklar,
Hayat dýþý teknik bölümüne aktarýlan yatýrým gelirleri kalemi bir nevi faaliyet gideri gibi deðerlendirilebilir.
Aþaðýdaki þekilde kalemlerde bakmak daha kolay olur diye düþünüyorum. Aksi durumda oldukça karmaþýk bir teknik muhasebe ile uðraþýp kayboluruz.
Toplam Teknik Gelirler: Brüt Yazýlan Primler+ Net Kazanýlmýþ Primler + Diðer Teknik Gelirler
Toplam Teknik Giderler: Gerçekleþen Hasarlar+ Faaliyet Giderleri+ Diðer Teknik Karþýlýk Deðiþim + Diðer Teknik Giderler
Teknik Kar: Toplam Teknik Gelirler - Toplam Teknik Giderler Burasý önemli
Net Yatýrým Gelirleri: Yatýrým Gelirleri- Yatýrým Giderleri +
Hayat Dýþý Teknik Bölümüne Aktarýlan Yatýrým Gelirler
Net Kar: Teknik Kar+ Net Yatýrým Gelirleri +Diðer Faaliyetlerden ve Olaðandýþý Faaliyetlerden
Gelir ve Karlar ile Gider ve Zararlar+ Dönem Karý Vergi ve Diðer Yasal Yükümlülük Karþýlýklarý
Sektörde bakýlan diðer bir oran ise eðer iþtiraki yok ise kombine orandýr. Bu oran hasar/prim ve masraf/prim oranlarýnýn toplanmasýyla elde ediliyor. Eðer bu oran 1'in altýnda ise sigorta portföyünden elde edilen gelir ile giderler karþýlanýyor diye düþünülebilir.
Aþaðýdaki hesap için yukarýdaki kalemleri tek tek çeyreklik bazda tahmin ederseniz aracý kurumlarýn tahminlerine yaklaþabilirsiniz. Hayat Dýþý Teknik Bölümüne Aktarýlan Yatýrým Gelirler ve karþýlýklar konusu karýþýk olmak ile birlikte linkte bu konuda da bilgi bulabilirsiniz.
Çeyreklik bazda kombine oran ile baþlarsanýz nispeten daha kolay olur. Bunlarý bir finansal model ile yapmakta da fayda var. Keþke benim bilgi seviyem bu konuda geleceðe yönelik modelli ve içi dolu tahmin üretebilecek seviyede olsaydý daha iyi olurdu... Umarým Siz baþarýrsýnýz.

Originally Posted by
RLC44
Bu sigortayý bir çözersem, 50 bilinmeyenli denklem sanki. Gene þu resünans üstünden bir hesap yaptým. Yaw bunlar deli kar yazmýþ buluyorum. Allah rýzasý için birisi hatamý söylesin. Heleki þu garan yatýrým 85 kar gelecek demiþken. Beyler þimdi!
Biz 2020 9 ayda brüt 1356198 tl hasar ödemesi yapmýþýz toplamda. Yani -1356198 içerdeyiz. Sonra beyler þu muallak karþýlýklar 2778869 tl ama 2019 da muallak karþýlýk 2348900 tl imiþ. Muallak olduðu için bu hesapta duran paraya fark olarak extra 2778869-2348900=429769 tl ek fazla ayýrmýþýz. Bu da eksi o zaman eksiler toplamý -429769-1356198= -1785967 tl eder. Bu bize hasar ödenenler ve extra muallak karþýlýk ayýrma farký olarak girenler deðil mi? Eee ne prim kazanmýþýz.? 3519863 tl. Çýkarýrsak 3519863-1785967= 1 milyar 733 milyon 896 tl eder. Bu adamlar bunu net kazanmýþ. Tabi bundan acenta paylarý, elektirk , su , doðalgaz, yazýlým giderleri, vergi ( salt iþ kazanc vergisi) , konaklama , aðýrlama ývýr zývýr düþerek teknik kar zarar oluþacak. Üstüne finansal gelirler eklenecek tabi finansal gelirlerinde bir vergi karþýlýðý olacak ve net kar çýkacak. Haksýz mýyým?
Yatýrým tavsiyesi içermez ve asla yatýrým tavsiyesi DEÐÝLDÝR.
Yer Ýmleri