Sn. RLC44,
Stopaj ödememek için, temettüden bir gün önce satýp ertesi gün temettü kadar düþmüþ fiyattan geri almak mantýklý bir strateji olur mu?
Bir de, temettüde yýllýk belli bir rakamýn üzerinde temmettü alýndýðýnda vergi dairesine beyanname verip bir de oraya vergi ödeniyor sanýrým? Bu rakam nedir biliyor musunuz?
Kesinlikle manrýklý bir olay deðil hocam. Bunu çok araþtýrdým, yüksek temettü alan kþiler vergi vermemek için bir gün önce satmýþlar ve genel itibariyle bu iþlemleri hep zararla sonuçlanmýþ. O yüzden bu iþlemi býrakmýþlar. Çünkü sabah t.e. lerde öyle bir açýyorki genelde stopajý hisse direk alýyor. Ben yapmýcam.
Temettü vergiye extra ne kadar girer araþtýrnýþtým ama unuttum galiba geçen sene 70 bin civarý idi hatýladýðým ki her sene güncelleniyor bu sene atýyorum 70 binse 75 80 bin arasu çýkar.
2019.yýlýna göre yýllýk temettü glirleri 80.000.tl.sýný aþan kiþiler..
Aldýklarý temettülerden kesilen vergilerden dolayý vergi iadesine hak kazanýrlar. Bunun için....
--Önce yýllýk temettü gelirinin 80.000.tl.sýný aþmasý gerekir.
--Sonra ertesi yýl Mart ayýnda ilgili vergi dairesine beyanname verilir. Ekinde de hangi hisse senetlerinden ne kadar
temettü geliri elde edildiðinin belgelenmesi gerekir. Çünkü vergi dairesi ben aldýgým vergiden iade edecegim. Ödediðin vergiyi
belgele der. Dolayýsýyla aracý kurumdan alýnacak belgeye temettünün brüt ve net rakamlarýnýn yazdýrýlmasý gerekir.
Olmazsa vergi dairesi o þirketlere yazý yazýp durumu sorar ancak net cevap geldiði gibi sadece ödenen temettü bildirildiði gibi
hiç cevap verilmemesi halinde iþleminiz öylece kalýyor. Düþünün faraza 5 ayrý hisseden temettü aldýnýz. Yazý yazýldý ancak birisi
cevap vermedi veya net temettüyü yazdý.Ýadenizi dogru cevap alýnana kadar alamazsýnýz.
-80.000.tl.yý aþan gelirin yarýsý vergi iadesine tabi tutulur. Yani 40.000.Tl.üzerinden vergi iadesi alýnýr.
-Bunun da karþýlýðý Damga vergisi kesildikten sonra alýnacak iade 4800.tl.civarýdýr.
https://www.privia.com.tr/ContentMan...ehberi2019.pdf
Birkaç yýl önce temettüden 1 gün önce satýp sonrasýnda geri almak kiþiyi kazandýrýyordu ancak son iki yýldýr temettü ödenen
þirketlere bakýldýgýnda bir/kaç günde hisse fiatýnýn temettü öncesi fiatýný geri aldýklarý görülmektedir. Hiç primlenmeyenler de
elbette var. Orasý biraz da borsanýn o günkü ortamýna baglý...Karar hisse sahibinin.../ytd..
Yer Ýmleri