Originally Posted by
Borþa
BES e hiç bulaþmasam,þu an için daha karlýydým.Eurolarýmý bozdurup BES e para yatýrdým hep.
Bu zoruma gitmiyorda,verilen devlet katkýsý fonu neden zarar ediyor onu anlamýyorum ? TL bazýnda benim yatýrýmlarým karda ama devlet katkýsý zararda.Demek ki bu iþe bakanlar ekonomiden anlamýyorlar
Çalýþansanýz ve þirket BES'e 1'e 1 katký veriyorsa.BES çok karlý. 2 kat kazanç cepte (banka ve kurumsal þirketlerde mevcut bu sistem)
Fakat benim gibi freelance çalýþan veya normal çalýþansanýz ,þirket katkýlý BES olmayan otomatik katýlým olursa hem enflasyona karþý ciddi bir kayýp hemde devlet katkýsýnýn verimli kullanýlmamasý ve istenilen yatýrýma yönlendirilememesi çok kötü.
Sýrf %25 devlet katkýsý için bu sisteme girmek yerine temettü veren uzun vadeli Yurtdýþý ve yurtiçi hisse+banka dolar/tl/altýn mevduatý þeklinde bir portfoy daha fazla getiri sunacaktýr.
Ayrýca Türkiye'de sermaye piyasalarý ve finansal özgürlük konusunda daha çok eðitimler verilmeli. Bu konuda daha emekleme aþamasýndayýz.
BES'in tek avantajlý tarafýnýda yazalým; para biriktirme ve tasarruf huyu olmayan kiþiler için kredi kartýndan otomatik prim ödenmesi. Bu en azýndan o kiþiler için bir sigorta niteliðindedir.
syg.
“Sermaye piyasasý, sabýrsýz kiþiden sabýrlý kiþiye para aktaran bir araçtýr". Warren Buffett
"Don't be dazzled by the stock market.. It's a giant distraction" John Bogle
Yer Ýmleri