% 25 devlet katkýsýný duyar duymaz 2 sözleþme yaptýk 2013 yýlýnda...An itibariyle yatýrdýðýmýz paranýn üzerine % 70 civarý getiri saðlamýþýz devlet katkýsý hariç...Bizim gibi enflasyonist bir ülkede iyi bir rakam deðil bu...Gerçi bu 5 yýlýn ilk 2 yýlý fon nasýl nerden deðiþir, hangi fon hangi ortamda iyi getiri saðlarýn araþtýrma ve tecrübesiyle geçti ama...Bu arada ilk sözleþme yaptýðým kurumda fon çeþidi çok azdý, kurum felan deðiþtirmece, deðiþtirdiðimiz kurumun fonlarýna adaptasyon süreci derken vakit hýzlý geçti...
Mesela bu yýlýn baþlarýnda elimdeki hisse fonlarý endeksin zirvesine yakýn yerlerde % 15 e yakýn bir kârla satmýþtým þans bu ya, sonra gittim 105 bin endekse bakýp "tamam abi, buradan aþaðýsý yok" havalarýyla geri aldým sattýðým hisse fonlarý; kendi kendimi milyon tane grafik çizip inandýrdýktan sonra...94 binden de sattým hepsini tekrar ancak hisse fonlarýn çoðu banka aðýrlýklý olduðu için endeksten çok daha fazla deðer kaybetti...Resmen % 25'i buldu kaybým...Ýnat etsem tutsam daha da düþmüþ olacaktý...Yerine altýn fon aldým da oradan gelen getiriyle bu yýl için biraz artýya geçmiþ olduk...
Onu da erken sattým...Ben global altýn fiyatlarýyla koordineli hareket ettiðini düþünürken (ki o dönem hisseanaliz'de yazýyordum deðerlendirmelerim orada var) ve hatta elimdeki altýn fonlarý 1400 altýn/ons civarýndan satmýþken, bir de baktým meðerse dolardaki hareketlilikle daha koordineli ?!...Bunu da bu sene öðrendim...
Ben gibi biri...Bu sene öðrenmek...
Ýþte bu iþler böyle abi...Öðrenmenin yaþý yok...Bir de piyasa kurdu olacaðýz...Kurt kocayýnca... durumu...
Geceye yenilmeyen her insana ödül olarak bir sabah, bir gündüz ve bir güneþ vardýr...
Yer Ýmleri