Bes malesef anlatýldýðý gibi biþey deðil. Ýnsanlar fondan ekonomiden anlamaz. Birsürü insanýn yatýrdýðý paralar baþlangýç fonlarýnda eriyor. Eðer bir sisteme uzun süre yatýrým yapacaksan 10 yýl ve üzeri gibi bunda aðýrlýk hisselerde olmalý. Ve rekabete açýk sahibi tarafýndan iyi yönetilen hisse yoðun fonlar olmalý. Ben bunlarý sürekli eleþtirdim halada eleþtiriyorum. Devlet katkýsý tahvil aðýrlýklý fonlarda eritiliyor. 10 yýl boyunca devlet katkým eridi gitti. Deðiþtirme þansýn yok. Tam besten çýkmaya karar verdim 2 tane deðiþiklik oldu vazgeçtim. Birincisi devlet katkýsý %30a çýkarýlýp daha da önemlisi en az %40 ý hisse aðýrlýklý enstrümanlarda deðerlendirilecek. Bu gerçekten muazzam bir deðiþim oldu. Önümüzdeki 5 yýl içerisinde devlet katkýlarýndaki muazzam farký göreceðiz bence. Ýkincisi de kendi bulunduðum anadolu hayat sp500 dayalý bir fon çýkardý bende ona geçtim. En az 10 yýl bu fonda kalmayý düþünüyorum. Bes benim için artýk yabancý hisselere yatýrým enstrümaný oldu.
Þuanki görüþüm mevcut kurallarda deðiþme olmazsa devlet katkýsýný kaldýrmak stopajý yükseltmek vs gibi uzun vadede 10yýl ve 56 yaþý doldurmak kaydýyla bes iyi bir yatýrým aracýdýr. Ancak sanýlanýn aksine buraya yatýrým yapanlarýn finansal okur yazarlýðý yüksek olmalý yada iþi bilen güvenilir kiþilerden destek alarak yatýrým yapmalýlar. Yoksa paralar baþlangýç yada standart fonlarda erir gider.
Ve en önemli hilelerden biri olan pasif fonlardaki fon giderleri %2,5 larda %0,5 lere düþürülmelidir. Zaten pasif endeks fon bunlar al sat yapmýyorsun niye bu kadar masraf alýyorsun. Þuan düzeltilmesi gereken en önemli konu bu bence.

Alýntý yaparak yanýtla

Yer Ýmleri