saçma sapan felaket tellalýðýna gerek yok, bugün hangi ekonomiste sorarsanýz sorun Bes sistemini tavsiye edecektir, özellikle de finansal bilgisi az olan vatandaþlar için, yok Devlet el koyacakmýþ, vermeyecekmiþ Devletin hangi vatandaþa borcu kalmýþ? ki Bes sistemi apayrý iþliyor tamamen þeffaf ve paralar devletin kasasýnda deðil. yalan dolan boþ sözlerle milletin kafasýný bulandýrmanýn vebali büyük olur.. Bes sisteminden þüphesi olan herkes dilediði bir ekonomiste danýþabilir, bilgi alabilir, yalan yanlýþ bilgilerle tamamen þeffaf olan ve ülke ekonomisine ciddi katkýlarý olan bu büyük tasarruf sistemini eleþtirmek için önce benim kapasitem nedir diye bir sorgulamalý herkes.. Bes te tek sorun doðru fonu seçebilmek, doðru fonu seçmek için mutlaka güvenilir uzmanlara danýþmak lazým herkes risk anlayýþýna göre daha yüksek getiri saðlayabilecek fonlarý bulmalý yoksa enflasyon karþýsýnda portföy deðer kaybedecektir. Oks ler para kazandýrmýyor risk oraný düþük ve getirisi de düþük oluyor haliyle..
Þu anda da zorunlu bes te istediðin fonu seçebiliyoruz.
Sap saman durumu yok.
Sisteme ilk giriþte fonlar belli.
Sonrasýna oturup çalýþmak lazým.
2005 ten beri yaþayan sistem var. Ve þu an daha iyi.
Çünkü yýllardýr fon türleri, getirileri üzerine uzun saatlerimi harcadým.
Çok emek verdim.
Bu iþ o kadar kolay deðil.
Eski hisse.net de binlerce mesajým var. Grafikler getiri tablolarý var.
Eski hisse net e bakarak baþlamanýzý öneririm.![]()
O egeli ben deðilim
Bes sistemindeki devletin ihraç ettiði TL bonolar, döviz bonolar parasal olarak devletin kasasýndalar. Devlet Bes fonuna borçlu, dolayýsýyla Bes sahibine borçlu.
Özellikle son 2 yýlda altýn ve son 1 yýlda döviz içerikli fonlara yatýrým yapanlar ciddi kardalar. Diðer fonlarýn getirileri düþük. Emeklilik fonlarýndaki hisse senedi yatýrýmlarýn yönetimi ciddi kötü. Oraya fon yönetimi iyi kadrolar görevlendirmeli. Sonuçta büyüyen Bes portföyü büyüyen sistem demektir.
Ancak þu son açýklamalar insanlarda rahatsýzlýk yaratmadý deðil.
Yazdýklarým kesinlikle yatýrým tavsiyesi degildir..Sadece kendi kiþisel görüþlerimdir...
Ben hükümetin yerinde olsam, sadece bes fonlarýna satýlmak üzere uzun vadeli ve tatminkar faizli süper bono çýkartýrým. Mesela 10 yýl vadeli yýllýk %25-30 faizli bono. O zaman bese extra para giriþi ve beste döviz ve altýna daðýlmýþ sermayeyi de toparlar diye düþünüyorum. Yoksa yýllýk %8-10 faizli bonolarla besteki para TL de kalmaz.
Yazdýklarým kesinlikle yatýrým tavsiyesi degildir..Sadece kendi kiþisel görüþlerimdir...
Çetin Ünsalan Yazdý:
....
Cumhurbaþkaný Erdoðan ‘özel sektöre kredi daðýtmak üzere bu kaynaðýn kullanýlabileceðini’ söyledi.
...
Öncelikle ortada çok ciddi bir mülkiyet tartýþmasý var. Bunu hukukçulara býrakýp ‘kredi neye göre verilecek’ sorusunun yanýtýna göz atalým.
...
Dünyada bu tarzda kullanýlan fonlar mevcut. Örneðin Alman emeklilik fonlarýnýn, dünyanýn farklý noktalarýnda, deðiþik yatýrýmlara girdiðini, buradan kazanç elde ettikten sonra yönünü bir baþka yere çevirdiðini biliyoruz.
...
Devamý,
https://www.paraanaliz.com/2020/ekon...eslenme-51161/
Yer Ýmleri