Originally Posted by
friendly_1980
kardeþ durmadan deðiþtirip durduðun þey nasýl uzun vadeli yatýrým oluyor?: ) bir yatýrým portföyünü sürekli deðiþtiriyorsan buna al-satçýlýk denir, buna uzun vadeli yatýrým diyen ilk seni görüyorum hayatýmda. misal bir hisseyi satýn al en az 5 yýl düþsede çýksada ekraný kapat dokunma dedikleri iþte uzun vadeli yatýrým odur.
evet beste sürekli deðiþtirme hakký tanýdýlar milletin yýllar süren baskýsý sonucunda oldu bu. ama bence hiç iyi birþey yapmadýlar. en az 5 yýlda bir tanýnmalýydý o hak. her ay deðiþtirirsen besi amacýna uygun kullanmamýþ olursun daldan dala konarsan aldýðýn devlet katkýsýda pç olur zaten. ben her ay potföyü deðiþtirdim 4-5 yýl sonunda faizden iyi kazandým diyorsan o benim yutacaðým numara deðil o masalý baþkasýna anlat.
tüm yatýrým araçlarýna hakim olmak da diðer kavram kargaþasý: ) hakim olmaktan kasýt yönü kesin bilmekmi? duhülün 2018 olduðuna göre bu kadar absürt bi söz söylemiþ olamazsýn iktisat mezunuysan yada yirmi yýllýk tecrüben varsa demek istedin heralde, ikisi de deðilim o yüzden geçmiþ 10 yýllýk getirisi baþarýlý karma ve deðiþken fon arayýþýndayým çünkü yatýrýmým 10 yýllýk olacak. bizim gibi ky kýsa vadede yönü bilemez, ancak istatistiklere, geçmiþ grafiklere, dünyanýn gittiði yöne bakar en mantýklý yüksek olasýlýklara oynar sonucuna da katlanýr. 5 yýllýk tecrübem izlediðim yüzlerce saatlik eðitici video bunu anlamama fazlasýyla yetti.
o halde grafiklere bakalým, bistin 10 sene sonra ayný rakamda kalmasý kurulduðu 1986'dan beri görülmüþ þey deðil, dünya borsalarýnda da galiba tek örnek japonya ve son bir aydýr rusya var. yani borsaya oynarsan, yada ille borsa olsun da demedim, allianzýn 10 senedir düþe kalka sonunda tam 10'a katlamýþ deðiþken fonlarýnda sabit kalmayý baþarýrsan(umarým baþarýrým) 10 sene sonra karda olma olasýlýðýn %99, altýnda ise %50. ha dolar bazlý gram açýsýndan bakarsak nasdaq kat kat iyi tercih. öyle fon varmý beste iþte onu bilmiyorum: )
Yer Ýmleri