Yazdýklarým Yatýrým Tavsiyesi Asla Deðildir. Kendime öylesine Notlar ...
Fortis Fortuna Adiuvat
Üstad selamlar,
Sayýn mavi1610mavi nin yaptýðý hesaba göre elimize geçen para hangi fona girdiðimize göre müthiþ deðiþiyor. Bunu hesaplamalarýnýza dahil ettiniz mi? (Çýkacaðýnýz zaman (56 yaþ ya da 10 sene) %5 ile 15 arasýnda bir stopaj dan da bahsediliyor. Birde günlük kesilen fon yönetim gideri var. Bunu da katmak gerekmez mi hesaba? Para artýnca inanýlmaz rakamlara ulaþýyor bu.)
Bahse konu hesaplama linki:
https://www.hisse.net/topluluk/showt...25#post6223025
Üstad selamlar neden saldýrý olsun ki. Sn. mavi1906mavi çok mantýklý argümanlar ileri sürüyor. Gayet medeni bir þekilde fikirlerini ifade etmiþ.
Þu videoyu izlerseniz 401K yatýrým fonlarýnýn fon yönetim giderlerinin ileriki yýllarda devasa boyutlara ulaþtýðýný ve birçok yatýrýmcýnýn bundan bihaber olduðu ifade ediliyor. 400.000 dolarlýk hesapta kuruma baþýndan itibaren ortalama 155.000 dolarlýk yönetim ücreti ödeniyormuþ.
https://youtu.be/lkOQNPIsO-Q?t=1957
Bu videonun 32.dakikasýnda bir rapordan bahsediliyor. Adam Amerika'da araþtýrma yapmýþ fon yönetim ücretlerinin hesabý çok fazla yediðinden bahsediyor. Az uz deðil yani.
Bu linkte de sayýn mavi1903mavi' nin hesabý var. Çok dikkatini çekmemiþ insanlarýn ama ama devasa rakamlar bunlar.
https://www.hisse.net/topluluk/showt...25#post6223025
Bir de %4 kuralý diye bir nane var. Emeklilik hesabýnýzdan bu paradan fazlasýný çekerseniz her yýl, hesabýnýz ilerde patlar deniyor. Fon yönetim ücretleri de bu civarda zaten.
https://www.fool.com/retirement/stra...-percent-rule/
Birde ben 56 yaþýna kadar beklemeyi taahhüt etmiþim, 10 yýl vs. Bu taahhütü vermeme raðmen neden bana daha fazla fon yönetim ücreti ödüyorum?
Birde çýkarken ki %5-15 arasýnda deðiþen stopajdan bahsediliyor. E kardeþim bu da fazla deðil mi? %15 ne yahu
Sn Asugaguaga da çok güzel analizler exceller paylaþýyor. Bu kesintiler de dahil edilse daha gerçekçi bir sonuç ortaya çýkar. Belki dahil ediyordur hesaplamalarýna emin deðilim. Gözardý edilecek kadar küçük kesintiler deðil bunlar.
Burda hesap yaptým. Bayaðý farkediyor. Yüzdelik olarak kesildiðinden dolayý. Aþaðýda 10 yýl ve 56 yaþ ta çýkýldýðýnda çeþitli yönetim ücretleri durumunda (%1, %2 ve %3) 20 yýl sonunda ele geçen paranýn ne kadar deðiþtirdiðini hesapladým. (Sabit %20 senelik getiri olsa farzettim)
yonetimGideri.jpg
Son düzenleme : Moruf; 21-12-2022 saat: 16:23.
Sayin Moruf,
Hesaplamam da butun giderler dusultukten sonradir. Butun hesaplamalarim, tum giderler ve vergi dusultukten sonradir. Fonun fiyati, bahse konu olan gider dusultukten sonra olusur. TEFAS ya da BEFAS da gordmus oldugunuz fon fiyatlari, fon gideri dusultukten sonra olusan fiyattir.
5 yillik, 10 yillik vs hesapalamalar tabiki yapilabilir ama butun dunyada gecerli olan hesaplama yillik ortalama getiridir. Yillik ortalama getirinizi benim gibi hesaplayin, daha sonra bu getirinizi karsilastirmak istediginiz benchmark ile kiyaslayin. Sizi mutlu ediyorsa devam edin, etmiyorsa yatirim yapmayin tabiki.
Üstad teþekkürler,
Yukarda youtube videosunda linkini attýðým fon yönetim giderleri konusunda ne düþünüyorsunuz?
Amerika' da bayaðý problem olmuþ. Fikirlerinizi öðrenmek istiyorum.
Hem 56 yaþýna kadar çýkmamayý taahhüt edicem hem fon yönetim gideri olarak %3-4 civarý kesilecek hemde çýkýþta stopaj vs. Bir þeyi taahhüt ediyorsam, kendimi yükümlülük altýna sokuyorsa daha az ücret ödemem gerekmiyor mu? Bu BES'te valör zamanlarý da ilginç. Geçen deðiþtireyim dedim fonumu 10 gün sonra anca deðiþtirdiler. Hisse fonuna geçsem ertesi gün istediðim fona geçebiliyorum. Sn.mavimavi1906 ya teþekkürler. Forumun bu özelliðini seviyorum. Farklý fikirler var.
Bu belgeseli daha once izledim. Konusulan seylere katilmiyorum. Sonucta serbest piyasa, size bir hizmet veriliyor. Bunun karsiliginda sizden belli bir % komisyon aliniyor. 0.1 de var 20% de var. isinize gelenden alir, isinize gelmeyenden almazsiniz.
Kisisel olarak, ben kendim ugrasmayacaksam dolar enflasyonu + 5% benim icin yeterlidir. Ne komisyon aldigi beni ilgilendirmez. Bana bunu net versin, beni ilgilendiren bu. Tabiki de dolar enflasyonu +5% den daha yuksek veren baska bir alternatif bulursam, ona gecerim. Bu da zaten rekabet denen sey. ne kadar cok firma sektorde olursa, o kadar rekabet ve kalite olusur.
Genel olarak(biz de daha cok bu durum benim gozlemlerime gore) insanlik bankalara, finansal kurumlara karsi negatif bir tutum sergiler. Finansal bir hizmet karsiligi bir fiyat odemek, "sirtimdan para kazaniyor" a donusur hemen. Benzer tutum, bir avukata ya da bir muhasebeciye bir soru sormaniz uzerine, sizden para istemesi ile de sergilenir. Size bir hizmet veriliyor, tabiki bunun bir fiyati olacak.
Simdi bir de yeni moda, neymis efendim neo klasik liberal ekonominin sonuclarini yasiyoruz, neymis efendim finans bazli ekonomik buyumenin sorunlarini yasiyoruz. Duyulduugnda kulaga hos gelen, altini doldurmak icinse 20 cilt kitap gereken konular.
Ne yaparsaniz yapin, gunun sonunda performansinizi olctugunuzde, gecmise baktiginiz anda sizden daha iyisi mutlaka olacak. 2032 yilinda hangi yatirim enstrumaninin bugunden en cok getiriyi saglayacagini bilsek, hep beraber gecelim zaten oraya.
Tek diyebilecegim, kendi kriterleriniz, kendi beklentileriniz net olsun. unutmayin sizin beklentileriniz ve kriterleriniz! burda okudugunuz insanlarin ya da duyduklariniz degil. Size ait kriterler ve beklentiler. Bu beklenti ve kriterleri baska insanlarin gorusleri ile belirleyebilirisniz tabiki de. Kriterleriniz ve beklentileriniz dogrultusunda, yatirim tercihinizi yapin. Benim bu saatten sonra beklentim dolar enflasyonu +5%. Eger beklentim doalr enflasyonu + 50% ise cok daha farkli bir strateji belirlemem lazim. Vadeli gibi islemlere yonelmem lazim.
En iyi yatirim, gece kafanizi yastiga koydugunuz anda, sizi huzursuz etmeyen yatirimdir.
Yer Ýmleri