Artan
Azalan
��lem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) D���k / Y�ksek
9,68 10% 785,92 Mn 8,60 / 9,68
80,30 10% 41,22 Mn 80,30 / 80,30
80,30 10% 2,13 Mr 72,10 / 80,30
19,48 9.99% 1,33 Mr 17,70 / 19,48
155,40 9.98% 1,71 Mr 140,30 / 155,40
355,75 -9.99% 429,02 Mn 355,75 / 386,50
11,18 -9.98% 1,93 Mr 11,18 / 12,59
55,35 -9.93% 212,55 Mn 55,35 / 61,40
6,77 -9.37% 129,85 Mn 6,74 / 7,39
245,90 -8.33% 160,11 Mn 241,90 / 268,50
3,46 3.9% 29,87 Mr 3,34 / 3,58
311,00 -0.48% 15,49 Mr 306,75 / 314,75
327,25 2.03% 10,76 Mr 315,00 / 334,00
40,88 6.24% 9,41 Mr 38,30 / 41,16
75,35 0.2% 9,15 Mr 73,90 / 76,15
20,44 -0.49% 551,78 Mn 20,16 / 20,72
427,50 -0.12% 6,88 Mr 426,25 / 434,50
327,25 2.03% 10,76 Mr 315,00 / 334,00
792,00 1.02% 2,79 Mr 777,00 / 802,50
99,40 -0.55% 475,40 Mn 98,00 / 100,00
114,20 -0.7% 190,89 Mn 113,40 / 115,40
427,50 -0.12% 6,88 Mr 426,25 / 434,50
35,30 -1.94% 271,15 Mn 35,24 / 36,86
11,20 0.99% 644,96 Mn 10,85 / 11,45
87,10 -1.36% 411,36 Mn 86,55 / 89,00

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 6/499 ÝlkÝlk ... 456781656106 ... SonSon
Arama sonucu : 3989 madde; 41 - 48 arasý.

Konu: BES ( Bireysel Emeklilik Sistemi )

1. 25 lýra katký veriyorsunuzda kardeþim bu katkýyý 20 yýl sonra veriyorsunuz.

boþ yere 25 lýra algýsý oluþturuluyor bu 25 ler aslýnda vermiyor devlet diyorký sana.

sen para biriktir 30 yaþýnda isen 55 yasýna kadar bekle 55 yasýnda ben sana toplanda atýyorum 10,000 Tl verecem diyor.

cunku 25 ler aylýk olarak yatýyormus gibi görünsede kullanamýyoruz.

25 lýra burada algýlarla oynamak için kurulmuþ bir düzenek misali hareket ediyor madem devletim beni düþünüp 25 veriyor o halde kullanma hakkýnýda versene ?????????????

o 25 lerýn hepsi göstermelik.

Ayrýca sistemde sýkýntýlar oluþacak.

þimdi bu adamlarý kaydettiler zorunlu bes yaptýlar vesaire ya.

Ortalama yaþa baktýgýnda farzedelim 35 cýktý. yani bu besciler 20 yýl sonra hepside emekli olacak ve paralarýný çekecekler

25 yýl sonra bu paralar nasýl ödenecek merak ediyorum herkes ayný anda sistemden parasýný ýsteyecek ?

bankalar likid problemýyle karsý karsýya kalacaklar. Böyle bir risk oluþacak ve devlet bu biriken beleþ 25 leri ödeyecek ?

bana pek samimi gelmiyor bu 20 yýl sonra cýkýp vatan içim millet için milli irade tecelli etti ülkemizn vefasý için büyük türkiye için.

devlet katkýsýný kullanacaðýz diyecekler :D

tabi bu varsayýmým illa böle olur diyemem sadece bir senaryo ben güvenemiyorum.

Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

2. Devletin yatýrdýðý katký payý için hak ediþ süreleri bulunuyor:

Ýlk üç yýl içinde sistemden çýkýlýrsa alýnamýyor. Üçüncü yýlýn sonunda %15'i,Altýncý yýlýn sonunda %35'i,Onuncu yýlýn sonunda %60'ý,Emekliliðe hak kazanýldýðýnda ise tamamý alýnabiliyor.

Sistemin amacý küçük birikimlerle tasarrufa yönlendirmek.

Bu sistemin alternatifi borsa veya finansal piyasalarda ki diðer yatýrým sistemleri deðil.

Diðerleri gibi var olan bir kapital ile para kazanmaya çalýþmýyorsunuz. Amaç zaten o kapitali yaratmak.

Bu yüzden kýyaslamanýn hiç bir anlamý yok.

Devlet'te sizs o kapitali oluþtururken destek veriyor. Sistemi her an herkesin o desteði alýp gideceði þekilde düzenlerseniz iþin tasarruf ruhuna en baþta ihanet etmiþ olursunuz. Benzer sistemler geliþmiþ ülkelerin çoðunda var.

Kapitali olmayan ve tasarruf etmek isteyen birisine baþka ne önerirsiniz bilemiyorum. Ama öðrenmek istiyorum.

Diðer yandan diyelim ki 35 yaþýndasýnýz ve 56 yaþýnýza kadar bekleme þansýnýz yok.

Sizin her 100TLnize 25Tl alýyorsunuz. O 25 TLnizi devlet sizin adýnýza mevduat faizi getirecek kadar bir yerlerde deðerlendiriyor. Bugünkü rakamla yaklaþýk %12. Yani 25 TL'niz 3 Tl daha kazandý. Senin 100TL'de 12 TL kazandý. Yýllara sari birikim üstüne gelen artýþlarý koymuyorum bile bakýn.

10 sene sonra çýkýcam dedin, devlet baba dediki o 28TL'nin %60'ý senin yani 16,8TL.

Senin ana paranda 112idi, toplamda 128.6 oldu. Yani senelik olarak %28.6 aldýn. Kötü bir oran mý? Ve bu örnekte kiþinin son derece saðlamcý olduðunu, parasýný BES'in en garantili ama getirisi az fonlarýna koyduðunu varsaydýk.

Telefondan yazýyorum, detay hesap yapamýyorum. Umarým kabaca yukardaki hesap doðrudur

Ha devletine güvenip güvenmemek, bireysel bir karar.

Ayný Devlet, Borsayý kapatabilir, iþlemlerini uzun süre durdurabilir vb. O halde borsadamý oynamayalým. E sonuçta risk varmý var.

Cekle cakla iþ olmaz. Þu an varmý? Hesabýnýzý var olana göre yapýn.

Aksi takdirde kaza geçirebilirim diye sokaða da çýkmamak lazým[emoji1]

SM-G920F cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.

3.  Alýntý Originally Posted by þirinbaba Yazýyý Oku
    zorunlu bes yaptýranlardaným. 4 aydýr maaþýmdan kesiliyor fakat hesabýma devlet katkýsý henüz geçmedi.
    % 25 devlet katkýsýnýn yanýnda bir de 1.000 TL bir sefere mahsus para yatýrýlmasý gerekirken henüz yatmadý.

Zorunlu beste devlet katkýsýnýn 3 yýl sonra yatacaðýný duydum geçen bir programda. Açýkçasý baþlangýçta verilen sözler tutulmadý zorunlu beste. 2 ay içinde caymayanlara 1000 tl yatacaktý ama yatmadý. Ayný þekilde %25 devlet katkýsýný da yatýrmadýlar. Taahhüt edilen miktar olarak gösteriliyor devlet katkýsý ancak ne zaman yatacaðý belirsiz. Yatmayýnca fonda da deðerlendirilemediðinden devlet katkýsýnýn fon getirisinden de yararlanamýyoruz. Ayrýca kadrolu devlet memuru olmama raðmen benim çalýþtýðým kurumda mayýs ayýnýn maaþtan kesilen katký paylarý emeklilik þirketi hesabýnda görünmüyor. Þirkete sordum kurum aktarmamýþ diyor, kuruma soruyorum þirket hatalý diyor. Yine devlet katkýsýnda da 2 ay eksik görünüyor. Kýsacasý iyi iþlemiyor zorunlu bes ve þüphe uyandýrýyor kafada. Yarýn bu paralarýn üstüne yatarlarsa hiç þaþýrmam.

4. Bes iyi bir þey olsaydý zorunlu olmazdý

SM-J710FQ cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.

5. Valla tasarruf yapacak adam gitsin mevduat hesabý actýrsýn oraya yatýrsýn daha iyi akarý yok kokarý yok.

Kýmden ne kesýp nereye aktarýldýgý belirsiz.

Bese güvenmemek derken devletýn bu ýsýn ýcýnde olmasý sýkýntý mesela besteký paralarý calacaktýr demýyorum yatýracak 25 tl vaadini gerçekleþtirmekle ilgili güvensizliklerim var.

Tugrul hocam demiþsin ya ozman borsayada gýrme sunuda yapma gibisinden ben devletýn 25 lerý odememesýyle ilgili yakýndýgýmý belýrtýyorum.

Yani vaadedilenlerin verilmemesiyle alakalý seyler birilerinin parasýna el koyarak borsayý kapatmak cok ayrý býrsey ben sana su kadar para vercem deyip vermemek ayrý seyler.

Biri vaadin yerine getirilmemesi biri hýrsýzlýk.

Ikisini ayný kefeden ve ayný rýsk oranýyla degerlendýremeyýz vaadedileni yapmamak cok daha basitken milletin parasýna el koymak okadar kolay birþey olmayacaktýr.

Ayrýca devletlerýn calýsma prensýblerý bellýdýr vaadlerde bulunurlar býrkýsýmýný gerçekleþtirir bir kýsmýný gerçekleþtirmez verdikleri vaadlerýde tam vadedýlen gýbý degýl degýstýrerek yaparlar.

Yani vatandasý hep kandýrmayla döner ýsler.

Tasarruf yaptýrmanýn farklý býnbýr turlu yonu var niye zorunlu besle yapýlacak.

Insanlara finansal piyasalarý anlat lýselere finans bolumu borsa bolumu koy eðit insanlarý bilgilensinler kendýlerý tasarruf yapsýnlar.

Kendi parasýný yonetmeyý ogrensýn cahýl cahýl gezecegýne 3 kurus parasýna iphone alacagýna gitsin borsaya yatýrým yapsýn yada farklý býr ensturumana. Halka acýlmamýs güzel þirketleri halka aç. finansal pyiasalardaki þirketleri denetle düzgün iþ yapmalarýný saðla adaleti saðla gaydiri guppak þirketleri borsaya açma açtýysanda düzgün yaptýrýmlar düzenle.

Finansal piyasalarda istikrarý ve güveni saðla tasarruf yatýrým zaten kendiliðinden gelcekler boyle zorunluyu torunluya gerek kalmaz.

finans piyasalarý düzgün olsun oto beste yapsan kimse karýþmaz nihayetinde kazanacagýný býlýyor adam. Bilinçli.

Ancak din ve devlet iþlerinin birbirine girdiði bir yönetim malesef borsa finans piyasalarý egýtýmýný okulda verdýrtmeyý düþünmek ancak hayallerde olur. Cunku bakýs acýsý farklý haram gunah su bu dýye devlet yoneten adamdan fýnans pýyasasý egýtýmý ýstýyorsun :d

iþlerine gelince faiz haram iþlerine gelmeyince bese girin faizi düþünmeyin.

bizim insanýmýzda saf arkadas hemen kanýyor eywah haram dedý gýrmeyeyým dýye. :d

kuraný kerým degilmi senin kitabýn okuyup kendýn ogrensene harammý helal mý.

Hele su hocalara soru soruyorlar ya delý oluyorum artýk sana kýtap gonderýlmýs dogrumu dolayýsýyla sorunun cevabýný orada bulman gerekýr hoca nerden býlsýn oda senýn okudugun seyý okumus zaten.

Ama yok hoca diyorsa býr býldýgý vardýr :d

ayrýca bes yurt dýþýnda yapýlýyorsa kesin dogrumu kabul edeceðiz. Yurt dýsý yapýyorsa sorgulanamazmý yani.

yurt dýsýda kapýtalizmin anasý dogdu yer oralar.

Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..

6. Hep ayný önerý ve yorumlar..kardesým..sýz hiç maasýnýzý alýrken kesýlen sgk prýmýnýzý arastýrýp soruyormusunuz..veya ne kadar oldu dýye soruyormusunuz??? yok mevduata yatýr yok altýn al.. o para ve ya altýn 3 ay sonra ..ýhtýyacým oldu bozdum..çok acýldý çektým olur hýç bý moka yaramaz.. böyle tasarruf yapan kýsý ben hayatýmda görmedýmhele býzým gýbý acelecý sabýrsýz bý toplumda paranýzý unutun kardesým..uafaktan kesýlsýn hýç olmazzsa farkýnda olmadan býr setyley damlar çok ýnce hesap yapmayýn..150 tl ayda nerelere gýtmýyorlý..yok devlet %25 vaz gecer yok sozunu tutmaz býrakýn paranoyolagý..

7.  Alýntý Originally Posted by ctugrul Yazýyý Oku
    Devletin yatýrdýðý katký payý için hak ediþ süreleri bulunuyor:

Ýlk üç yýl içinde sistemden çýkýlýrsa alýnamýyor. Üçüncü yýlýn sonunda %15'i,Altýncý yýlýn sonunda %35'i,Onuncu yýlýn sonunda %60'ý,Emekliliðe hak kazanýldýðýnda ise tamamý alýnabiliyor.

Sistemin amacý küçük birikimlerle tasarrufa yönlendirmek.

Bu sistemin alternatifi borsa veya finansal piyasalarda ki diðer yatýrým sistemleri deðil.

Diðerleri gibi var olan bir kapital ile para kazanmaya çalýþmýyorsunuz. Amaç zaten o kapitali yaratmak.

Bu yüzden kýyaslamanýn hiç bir anlamý yok.

Devlet'te sizs o kapitali oluþtururken destek veriyor. Sistemi her an herkesin o desteði alýp gideceði þekilde düzenlerseniz iþin tasarruf ruhuna en baþta ihanet etmiþ olursunuz. Benzer sistemler geliþmiþ ülkelerin çoðunda var.

Kapitali olmayan ve tasarruf etmek isteyen birisine baþka ne önerirsiniz bilemiyorum. Ama öðrenmek istiyorum.

Diðer yandan diyelim ki 35 yaþýndasýnýz ve 56 yaþýnýza kadar bekleme þansýnýz yok.

Sizin her 100TLnize 25Tl alýyorsunuz. O 25 TLnizi devlet sizin adýnýza mevduat faizi getirecek kadar bir yerlerde deðerlendiriyor. Bugünkü rakamla yaklaþýk %12. Yani 25 TL'niz 3 Tl daha kazandý. Senin 100TL'de 12 TL kazandý. Yýllara sari birikim üstüne gelen artýþlarý koymuyorum bile bakýn.

10 sene sonra çýkýcam dedin, devlet baba dediki o 28TL'nin %60'ý senin yani 16,8TL.

Senin ana paranda 112idi, toplamda 128.6 oldu. Yani senelik olarak %28.6 aldýn. Kötü bir oran mý? Ve bu örnekte kiþinin son derece saðlamcý olduðunu, parasýný BES'in en garantili ama getirisi az fonlarýna koyduðunu varsaydýk.

Telefondan yazýyorum, detay hesap yapamýyorum. Umarým kabaca yukardaki hesap doðrudur

Ha devletine güvenip güvenmemek, bireysel bir karar.

Ayný Devlet, Borsayý kapatabilir, iþlemlerini uzun süre durdurabilir vb. O halde borsadamý oynamayalým. E sonuçta risk varmý var.

Cekle cakla iþ olmaz. Þu an varmý? Hesabýnýzý var olana göre yapýn.

Aksi takdirde kaza geçirebilirim diye sokaða da çýkmamak lazým[emoji1]

SM-G920F cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
    Çok guzel anlatmýssýnýz..akýllý mantýklý öz býr yazý tskrller...

8.  Alýntý Originally Posted by unsal Yazýyý Oku
    Hep ayný önerý ve yorumlar..kardesým..sýz hiç maasýnýzý alýrken kesýlen sgk prýmýnýzý arastýrýp soruyormusunuz..veya ne kadar oldu dýye soruyormusunuz??? yok mevduata yatýr yok altýn al.. o para ve ya altýn 3 ay sonra ..ýhtýyacým oldu bozdum..çok acýldý çektým olur hýç bý moka yaramaz.. böyle tasarruf yapan kýsý ben hayatýmda görmedýmhele býzým gýbý acelecý sabýrsýz bý toplumda paranýzý unutun kardesým..uafaktan kesýlsýn hýç olmazzsa farkýnda olmadan býr setyley damlar çok ýnce hesap yapmayýn..150 tl ayda nerelere gýtmýyorlý..yok devlet %25 vaz gecer yok sozunu tutmaz býrakýn paranoyolagý..
    ne diyelim kardesým býr taraf girin bir taraf cýkýn dýyecek zaten yoksa forma gerek kalmaz konusmaya gerek kalmaz herkes girer.

formlar zaten farklý fýkýr ve görüþleri anlamak anlamlandýrmak suzgeçten geçirmek ýcýn var.
    Ben sgk priminin dahi isteðe baglý olmasýndan yanayým.

sormamýz lazým sgk parlarý ne halt oldu dýye.

150 TL nin illa zorunlu kesýlmesýný ýstýyorsan ararsýn bankayý benden her ay su kadar para kesýn otomatýk talýmat verirsin týkýr týkýr cekerler ruhun duymaz :D

askerde holding sahibi bir arkadaþým vardý. kantýnde calýsýyordu. komutanlarýn kantýnýnde.

bizde arkadasýmýz dýe oraya daha guzel poðcalar geliyor dýye yazýcýydým ben komutana alýyormus gýbý kendýme alýyordum.

bir gün pogca almaya gitim yine. kaç lýraydý hatýrlamýyorum ama 5 krþ para ustu vermesý gerekýyordu.

Ben istemedim. beni yoldan cevýrdý al almayacam al almayacam gerek yok su bu derken.

al su paraayý cebýne koy dedi. eðer dedi bu ufacýk parayý dahý hesap etmezsen büyüyemezsýn dedi. 5 kuruþun dahi hesabýný yapacaksýn demiþti hiç unutmuyorum o gunden berý aklýma kazdým.

Sayfa 6/499 ÝlkÝlk ... 456781656106 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •