Devletin yatýrdýðý katký payý için hak ediþ süreleri bulunuyor:
Ýlk üç yýl içinde sistemden çýkýlýrsa alýnamýyor. Üçüncü yýlýn sonunda %15'i,Altýncý yýlýn sonunda %35'i,Onuncu yýlýn sonunda %60'ý,Emekliliðe hak kazanýldýðýnda ise tamamý alýnabiliyor.
Sistemin amacý küçük birikimlerle tasarrufa yönlendirmek.
Bu sistemin alternatifi borsa veya finansal piyasalarda ki diðer yatýrým sistemleri deðil.
Diðerleri gibi var olan bir kapital ile para kazanmaya çalýþmýyorsunuz. Amaç zaten o kapitali yaratmak.
Bu yüzden kýyaslamanýn hiç bir anlamý yok.
Devlet'te sizs o kapitali oluþtururken destek veriyor. Sistemi her an herkesin o desteði alýp gideceði þekilde düzenlerseniz iþin tasarruf ruhuna en baþta ihanet etmiþ olursunuz. Benzer sistemler geliþmiþ ülkelerin çoðunda var.
Kapitali olmayan ve tasarruf etmek isteyen birisine baþka ne önerirsiniz bilemiyorum. Ama öðrenmek istiyorum.
Diðer yandan diyelim ki 35 yaþýndasýnýz ve 56 yaþýnýza kadar bekleme þansýnýz yok.
Sizin her 100TLnize 25Tl alýyorsunuz. O 25 TLnizi devlet sizin adýnýza mevduat faizi getirecek kadar bir yerlerde deðerlendiriyor. Bugünkü rakamla yaklaþýk %12. Yani 25 TL'niz 3 Tl daha kazandý. Senin 100TL'de 12 TL kazandý. Yýllara sari birikim üstüne gelen artýþlarý koymuyorum bile bakýn.
10 sene sonra çýkýcam dedin, devlet baba dediki o 28TL'nin %60'ý senin yani 16,8TL.
Senin ana paranda 112idi, toplamda 128.6 oldu. Yani senelik olarak %28.6 aldýn. Kötü bir oran mý? Ve bu örnekte kiþinin son derece saðlamcý olduðunu, parasýný BES'in en garantili ama getirisi az fonlarýna koyduðunu varsaydýk.
Telefondan yazýyorum, detay hesap yapamýyorum. Umarým kabaca yukardaki hesap doðrudur
Ha devletine güvenip güvenmemek, bireysel bir karar.
Ayný Devlet, Borsayý kapatabilir, iþlemlerini uzun süre durdurabilir vb. O halde borsadamý oynamayalým. E sonuçta risk varmý var.
Cekle cakla iþ olmaz. Þu an varmý? Hesabýnýzý var olana göre yapýn.
Aksi takdirde kaza geçirebilirim diye sokaða da çýkmamak lazým[emoji1]
SM-G920F cihazýmdan
hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Yer Ýmleri