Kendi temel analiz programýmý yapýp oran analizlerini , bilançodaki deðiþimleri buradan izlemek istiyorum. Excelde formüller kullanarak yapabilecegim oran analizlerini hazýrladým. Verileride Ýþ yatýrýmýn mali tablolarýndan excelle indirip kendi hazýrladýðým excelle yüklüyorum. Yaptýðým hesaplamalarýn doðruluðunu kontrol etmek amacýyla internetteki bazý sitelerdeki oran analizleri ile kýyaslamayý denedim . Benim buldugum rakamlar ile o oranlar çok farklý.
Ýnvesting, iþ yatýrým , bigparada çok güzel þekilde hazýrlanmýþ oran analizleri var hepsinin oran analizleride birbirine paralel. Fakat benimki bunlara uymuyor. Bu sitelerde kullanýlan satýþ rakamý, net kar gibi rakamlar resmi bilançoda yayýnlanan rakamlara uymamaktadýr.
Soda verileri üzerinde excelli hazýrlýyorum.
Örneðin : 2017 1 çeyrek
Net kar : Kap da 167---iþ yatýrýmda 607
Satýþ : Kap da 559- iþ yatýrýmda 2.253
Oran analizi yapýncada dolayýsýyla tüm hesaplamalar farklý çýkýyor. Bu farklýlýðýn sebebini bir türlü çözemedim.
Araþtýrdýðým kadarýyla þu ihtimali düþünüyorum. Maliyeye hazýrlanan bilanço ile spk standartlarýnda hazýrlanan bilanço farklý bu nedenle farklý 2 rakamlara sahip bilanço verileri ortaya çýkýyor . Ýnvesting- iþ yatýrým - bið para gibi siteler acaba maliyenin bilanço verilerinimi kullanýyor diye düþünüyorum. Fakat kendi sitelerinde yayýnladýðý bilançolarda kapda yayýnlanan bilanço verileri.
Uzun yýllarýn verilerini kendi excell tabloma kaydedip oran analizini , bilanço okumalarýný ordan karþýlaþtýrmalý , grafik çizdirerek yapacaktým . Bu sorunu çözemediðim için yarým kaldý. Halbuki saatlerimi harcamýþtým hazýrlamak için neredeyse 20 civarý oran analizi hazýrlamýþ formüllemiþtim.
Anlayan bir arkadaþ allah rýzasý için bu farký bir açýklasýn kafayý yiyeceðim.
[IMG]![]()
[/IMG]

Alýntý yaparak yanýtla

Yer Ýmleri