Geen yaz beni bir borsac heyecanla arad :
- Duydun mu? M halka arz ediliyor, katta operasyon yapacaklar, alabildiin kadar al.
Sonra birka broker arkadam daha araynca ikillendim, televizyondaki haberlere, gazetelere, dergilere baktm. Hibir haber bulamaynca bu tahtay gerekten gtrecekler herhalde diye dndm. Ben de denemek iin bu tarz tyolar seven bir mterimi aradm, olanlar anlattm. Bana hemen o hisseden alalm dedi.
Hisse 3,50den halka arz edildi. Tahta aldnda hareketler hzlyd, biraz yukar ekerek 3,60lar gsterdiler fakat ardndan 2,40a kadar satmaya baladlar. Ben mterimi hisse 3,55de iken aradm, telefonuma cevap vermedi. Tahta o gn 3,55ten kapand. Seans sonras beni arad; aradmda namazdaym. Kusura Bakma dedi. lem yapmadan nce mteriden emir dorulamas gerekli olduu iin hisseleri ben satamadm. tahta zlmeden nce satacaktm ama sana ulaamadm dedim; yarn grelim o zaman dedi.
Ertesi gn yine telefonla aradm, yine amad, yine namazdaym. Sonra tahtada satc oaldka oald, hisse 2,40lara geldi; sadece 1 haftada mterimin zarar 200.000 TLyi buldu. nanr msnz satmad. Sonra bir dedikodu kt: Hisseyi 1,50lere kadar decekmi diye. Dedikoduyla alnan mal bilimle, teknikle satlmaz; dedikoduyla alnan hisse dedikoduyla satlr. Hemen mterimi aradm, tahmin edin nerede? Namazda tabii ki. Ona ulaamadm iin yine hisselerini satamadm. yi ki de ulaamamm, sonrasnda tahtaya alclar geldi ve hisseyi nce 5, sonra da 10 tlye ektiler. Ben hisseleri 5 TLden sattm. lemi tamamladm haber vermek iin aradmda yine telefonunu amad.
ou borsacnn paras pul olurken bu mterim bu ilemden karla kmay becerebildi. Neden biliyor musunuz? Ekran banda olmad iin. Eer ekran izleme alkanl olsayd ve bu nedenle ekran banda olsayd hissede gerekleen al-sat ilemlerine dayanamayarak hisselerini satabilirdi.
Borsa yani yatrm iine girmek elik gibi sinirler, salam bir psikoloji ister. Psikolojiniz uygun deilse bir bakarsnz ki kontrol kaybetmisiniz; hisse almsnz sinirleriniz bozulmu, hisse satmsnz sinirleriniz bozulmu. Bu nedenlerden tr eer profesyonel deilseniz yeteri kadar piyasa tecrbesi edinene kadar (hatta mmknse tm yatrm hayatnz boyunca) ekranlardan uzak durmak sizin iin en iyi seenek olacaktr.
Aadaki kitaptan alntdr :
http://www.kitapyurdu.com/kitap/kucu...%C4%B1mc%C4%B1

Alnt yaparak yantla

Yer mleri