FORML BUFFETa KARI ..
Eer forml ile Buffetn yllar iindeki getirisini karlatrma imkanm olsayd ne iyi olurdu. Getirilerin karlatrlmas ncelikle yntem konusunda ipular verebilirdi. Bir bakalm : Buffetn portfynn %75ini 5 hisse oluturur. Ayrca hisselerini seerken dnemine gre yntemini deitirir; bir dnem deer hisseleri ararken, bir sre sonra F/K oranna gre hisse seebilir. Bu nedenle yntemi formlden daha ok sanattr; bu durum bakalarnn uygulamas iin temel zorluu oluturur Forml yatrm ise basit : temett verimi en yksek ilk 10 hisseyi al ve bunu 3 ayda bir tekrarla.
Dier bir durum ise yatrm aratrmas iin ayrlan sre ile ilgili. Buffet tm zamann hisse analizine ayrabilen birisi fakat zellikle gnmzde ou yatrmc iin tm zamann hisse analizine ayrmak bir fanteziden ibaret. Bir profesyonel olarak Buffet hangi kaynaklara ve bilgilere dikkat etmesi gerektiini ok iyi bilirken bunu zellikle de eitimi ekonomi olmayan sradan yatrmcdan beklemek imkansz olmasa da ok zor. Bu durumda FORML YATIRIMI bir alternatif olabilir; eer getiriler arasnda ki fark ok deilse bir yatrmcnn Buffet kadar iyi analiz yapabilmek iin ok fazla zaman ayrmasna, birok kayna taramasna gerek kalmaz..
Farzedelim ki ben bu bilgilerimle 1970 Omahasnda gezinirken Buffet ile karlayorum. Kendisi o sralar arkadalarndan toplad yaklak olarak 1.100.000 dolar 13 ylda 25 milyon dolar yapm biri olmasna ramen pek tannmyor. Ben tabii ki hemen tanyorum, nk benim o tarihte orada olma sebebim onunla konumak Yanna gidip kendimi tantyorum, durumumu anlatyorum. Hi aknlk gstermiyor, beni bir kafeye davet ediyor. Scak neskafemi ierken muhabbet yatrm konusuna geliyor (ii hikayeye dkp uzatmayaym). Buffeta formlmden bahsediyorum, Ne diyorsunuz, kazanma ansm var m sizce diye soruyorum, yz deiiyor; yntem aklna yatmam belli ki. Ben hemen atlyorum: Bir yarma yapalm o zaman. 1971 ylnda balayacak 1996 ylna kadar srecek bu yarmada siz serbestsiniz, istediiniz yntemle, istediiniz kadar hisseyi, istediiniz zamanda alp satabilirsiniz. Ben sistemimi sadece DOW 30 hisselerinde snrl tutacam ve ylbanda oluturduum portfy tam 1 yl boyunca elimde tutacam. 1997de sonular deerlendirmek iin sizi tekrar ziyaret edeceim diyerek elini skp yanndan ayrlyorum.
devam iin...
https://www.temelanaliz3.com/

Alnt yaparak yantla

Yer mleri