imdi 2. sorunuzun yantn vereyim :
ocuu iin mesela gerektiinde bbreini vermeyecek var mdr aramzda? Ya da sa kolunu? Peki imdiden ocuunun gelecei iin endielenmeyen ? Gelecei iyi olsun, iyi bir meslek sahibi olsun diye imkan olduunda zveriden kanmayan, zel okula, zel niversiteye gndermeyecek olan var mdr? Mesela “ocuklar iin” gerekli olmasayd acaba ka kii alma hayatnn skntlarna katlanmaya devam ederdi ?
Bir gn baldzmn ald evi dolarken komusu kageldi. ocuklar olmuyormu. Ben hemen lafa girdim “ biz” dedim “sizin bu eve verdiiniz parayla ancak bir ocuk yetitirebildik”. “Keke ocuumuz olsayd da evi alamasaydk” dedi.
Peki bu kadar deer verdiimiz ocuklarmz iin daha basit bir fedakarlk yapsak mesela bbreklerimiz, sa kolumuz da bizde kalsa ? Ona iphone 7 plus alacamza 5000 lira koyarak bu programla yatrm yapsak, gelecei iin. Ya tutarsa ; 1.1 milyon lira az para m? ocuunuzun geleceini kurtarmaz m? Ya da zel okula vereceimiz parann 1/3’n, bir seferlik, koysak? Yaar Erdin’in eitiminde verdii bir rnek vard : “2000 ylnda bir Audi alacama formlle yatrm yapsaydm, imdi param 138 kat artmt, 26 audi alabilecektim”. 2000 ylnda bu program yoktu, ama imdi var. Grmezden mi gelelim? Yokmu gibi mi yapalm?
Bakn ben “ocuklarnzn gelecei iin” diye dnerek bu satrlar yazyorum, nk konu ocuklarn anne-babalar ,(yani o, bu ya da siz), olsayd hayatta tek satr yazmazdm. Bana ne ? Sizin, onun, bunun kazanp kazanmamas beni zerre kadar ilgilendirmiyor.
ok ak sylyorum : Sizler bu “sistemi” U-Y-G-U-L-A-Y-A-M-A-Y-A-C-A-K-S-I-N-I-Z, bu kadar net (bu durum ayr bir yaznn konusu). Sadece siz (ya da o veya bu) da deil, ben bu forml gazetelere tam sayfa ilan versem, televizyonlarda yaynlasam da kimse uygulayamayacak.
Aslnda size ok para kazanabileceiniz bir forml “asla uygulayamayacanz bilerek” veriyorum. Zaten imdiye kadar grdklerim de bu tezimi doruluyor : u an’a kadar 2 kii zelden program hakknda uygulamayla ilgili soru sordu; sanrm birisi kendi formln gelitirerek uygulamaya balad, dieri de tarih bekliyor (diye biliyorum), peki yazdklarm toplamda ka kii okudu?… Zaten dikkat ettiyseniz yazdklarmn altna “ytd” ibaresini eklemeye bile gerek grmedim.
Ama “belki “dedim ocuklarnn gelecei iin en azndan “gerekten” bir eyler yapmay dnenlere bir yol gsterebilir miyim? Belki, o da belki, birka ocuun geleceine katkm dokunur mu?
Zengin Baba Yoksul Baba kitabndan bir anekdot ile durumu zetleyeyim :
"leride ocuunuza hangi cmleyi kuracaksnz :
“ocuum, sen(siz) vardn(z) o nedenle zengin olamadm(k)”.
“Tabii ki zengin olacaktm, nk sen(siz) vardn(z)”.. Ben kendi adma nceden ilk cmleyi kuruyordum (yukarda yazdm), fakat imdi ikincisini…..
Belki ocuklara bir faydam dokunur diye yazdm gerei sylemek gerekirse……
Dier baz grlerim de aadaki linkte :
http://www.formulanaliz.com/2017/08/12/amacim-ne/
Yer mleri